Det kinesiske kommunistpartiet styrker kontrollen over bedrifter

Xi Jinping, Kinas leder og generalsekretær i Det kinesiske kommunistpartiet (KKP). Foto: Wang Zhao/AFP via Getty Images
23. mars 2025
AD

I løpet av de siste 15 årene har Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) skjerpet kontrollen over private selskaper og presset dem til å tilpasse seg partiets ønsker.

Dette viser en fersk rapport fra det svenske Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Rapporten er skrevet av Oscar Almén, forskningsleder ved FOI, og Hanna Carlsson, analytiker ved det svenske Nationellt kunskapscentrum om Kina.

Begge har blant annet lest kinesiske lover, partibeslutninger og styringsdokumenter, men også intervjuet representanter for svenske bedrifter i Kina.

- Selv om det er å gå for langt å hevde at private, kinesiske selskaper opptrer som agenter for KKP, kan partiet legge press på dem for å få dem til å gjøre det KKP ønsker. Derfor er det klokt å begrense kinesiske selskapers mulighet til å delta i for eksempel anbud knyttet til kritisk infrastruktur eller nøkkelteknologi, sier Almén i en uttalelse.

Forskerne konstaterer i rapporten at reguleringer og partiregler, som tidligere fokuserte på statseide selskap, nå i økende grad omfatter også private selskaper. De har intervjuet representanter for seks ulike svenske selskaper som har lang erfaring med å gjøre forretninger i Kina.


Les mer

Dokumentarfilm sjokkerer New Yorkere. Setter søkelys på Kinas tvungne organhøsting

Panelvert Roman Balmakov (venstre), filmregissør Raymond Zhang og Wang Zhiyuan, direktør for Verdensorganisasjonen for etterforskning av forfølgelsen av Falun Gong, deltar i en paneldebatt etter en visningen av «State Organs» på Village East by Angelika i New York City den 9. november 2024. Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times

7 fordeler med krydderblandingen karri

Den indisk krydderblandingen, karri, blandes på forskjellige måter i ulike regioner i India.


- Ingen av dem følte at selskapet deres i Kina hadde blitt særlig påvirket av KKPs signaler de siste årene. Noen av dem sa at de alltid hadde visst at Kina ikke var fritt og at de derfor måtte tilpasse seg. Samtidig er det viktig å huske på at selv om de vi har intervjuet, er anonyme, vil de nødig si noe som kan skade bedriften deres, sier Oscar Almén.

Rapporten viser at partiets økte innflytelse kan påvirke svenske selskaper i Kina, selv om selskapene selv sier at de ikke opplever noen problemer. Det påpekes også at KKPs innflytelse er betydelig fordi partiet påvirker kinesiske selskaper som opererer i utlandet.

- Samtidig som partiet har fokusert på partiledelse i privat sektor, kjøper statseide selskaper seg i økende grad inn i private selskaper. Alle selskapene presses til å tilpasse seg partiets interesser. Selv om den private sektoren er av stor betydning for Kommunistpartiet, vil partiet alltid prioritere nasjonal sikkerhet og sin egen overlevelse fremfor private selskapers interesser, sier Hanna Carlsson.

- Konsekvensene av politisk innflytelse over kinesiske selskaper er på en måte mer dramatisk for kinesiske selskaper utenfor Kina enn for dem i Kina. Etter hvert som kinesiske selskaper har utvidet sin tilstedeværelse langt utenfor Kinas grenser, har KKPs besettelse av politisk kontroll i økende grad kommet i konflikt med vestlige idealer om at selskaper bør operere uavhengig av politisk innflytelse, i det minste av KKPs type, heter det i rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD