Det gamle utsagnet "Et eple om dagen holder doktoren borte" har fått ytterligere støtte av forskning. Vitenskapelige studier av frukten har ledet til nye oppdagelser som går god for helsefordelene.
At det er sunt å spise epler, er ikke bare noe folkemedisinen har funnet på. I en studie oppdaget man at dersom man spiser ett eple om dagen i fire uker, ville det føre til 40 % reduksjon av oksidert kolesterol (LDL)/ beta2-glykoprotein 1 (som kan bidra til åreforkalkning) i blodet hos friske, middelaldrende.
Eplet er en populær frukt og en god kilde til polyfenoler og fiber, som er viktig for den helsebringende effekten.
Konsum av epler har også blitt studert for å finne ut om epler kan redusere risiko for kreft, slik som leverkreft, brystkreft og kreft i spiserøret. En studie, publisert i februar, tyder på at epler kan skape en viktig, metabolsk aktivitet i tarmfloraen. Alt som behøves, er to epler til dagen.
Forskning
Eplet er en populær frukt og god kilde til polyfenoler og fiber, som er viktig for å ta vare på helsen.
Biomarkører for matinntak har blitt et viktig verktøy for å bedømme hvor godt personer i forskningsstudier følger retningslinjene for kosthold. Ved hjelp av biomarkørene kan man måle det virkelige inntaket, og forskerne kan se mer eksakt hvor mye av et visst næringsstoff eller mat som er konsumert. På denne måten løses problemer som kan oppstå når studiedeltakerne selv må rapportere inn kostinntaket i et spørreskjema, for eksempel at man glemmer eller bevisst påvirker rapporteringen i en bestemt retning.
I løpet av de siste tiårene har nye biomarkører for ulike næringsmidler dukket opp i ulike studier, men antall bekreftede biomarkører for matinntak er fremdeles veldig begrenset.
Forskere forsøkte å identifisere biomarkører hos de som hadde spist epler over lengre tid. De undersøkte hvordan frukten påvirket menneskeplasma og metabolitter i urinen. Det ble rekruttert 40 pasienter med mild hyperkolesterolemi (for høyt kolesterol i blodet) til studien. De måtte spise to epler eller innta en drikk med tilsvarende energi daglig i åtte uker.
Det er et veletablert faktum at en frisk tarmflora er en viktig del av vår overordnede helse.
Da de i slutten av studiene sammenlignet gruppen som spiste epler med kontrollgruppen som fikk drikken, fant de 61 urin- og ni plasmametabolitter som var statistisk viktige. Metabolittene inneholdt flere polyfenoler som kunne fungere som biomarkører.
Det interessante med studien var at forskerne kunne studere sammenhengen mellom metabolittene som ble påvirket av eplekonsumet og spesifikk bakterieflora i avføring. Forskerne kunne med andre ord se hvordan et næringsstoff påvirket en spesifikk bakterie som lever i tarmen vår.
Forskerne skrev i rapporten: "Identifisering av polyfenolmetabolitter tyder på at eplekonsumet forårsaker en viktig metabolsk aktivitet i tarmfloraen som bør undersøkes ytterligere."
Tarmhelsen påvirker hele kroppen
At det finnes en sammenheng mellom menneskers tarmflora og helse, er allment kjent i dag. Det er også et godt, etablert faktum at en frisk tarmflora er en viktig del av vår overordnede helse. Kort sagt, jo friskere økosystem av mikrober (fortrinnsvis bakterier) som lever i din kropp, dess friskere er du.
Tidligere studier bekrefter at mangfoldet i den menneskelige tarmfloraen har en sammenheng med metabolske markører. I en studie av 123 normalvektige og 169 overvektige dansker, oppdaget forskerne at de to gruppene hadde ulikt antall gener koblet til tarmfloraen og dermed også ulik mengde tarmbakterier.
Personer med et lavt bakteriemangfold hadde for eksempel en mer markant fedme og insulinresistens, sammenliknet med forsøkspersoner som hadde et høyt bakteriemangfold. De overvektige forsøkspersonene som tilhørte gruppen med lavt bakteriemangfold, hadde en tendens til å øke mer i vekt.
Epler er i ferd med å få status som supermat med en helbredende effekt som vi ikke bør gå glipp av.
I en serie, stort sett prekliniske observasjoner, ble det funnet at endringer i kommunikasjonen mellom hjernen og tarmmikrobiomet kan være en del av sykdomsutviklingen og patofysiologien ved irritabel tarmsyndrom (IBS), fedme og flere andre psykiatriske og nevrologiske sykdommer.
Oppdagelsen av eplets helsemessige effekt på tarmfloraen innebærer ikke bare at det gir næring til kroppen men det gir også næring til den riktige sorten bakterier kroppen trenger.
Flere fordeler med epler
Epler er i ferd med å få status som supermat med en helbredene virkning vi ikke bør gå glipp av.
En annen fordel med denne frukten er at den tilfører oss næringsstoffer, kalt karotenoider, som bremser aldring og lindrer allergier, alopecia (hårtap), diare, insulinresistens, strålingsindusert sykdom og stafylokokkinfeksjoner. Innen kreftbehandling på dyr har det vist seg at eplet både forebygger og undertrykker kreft hos pattedyr, og karotenoider ekstrahert fra frukten har vist seg å hemme spredningen av legemiddelresistente kreftcellelinjer.
GreenMedInfo.com sin database inneholder 156 sammendrag om epleforskning der man har studert helsefordelene med epler.
GMI Research Group (GMIRG) arbeider særskilt med å undersøke de viktigste helse- og miljøspørsmålene i dag. Det legges spesielt vekt på miljøhelse. Vår dyptgående og fokuserte forskning utforsker de mange ulike måtene menneskekroppens faktiske tilstand speiler omgivelsenes virkelige tilstand. Ta del i GreenMedInfos nyhetsbrev her. Artikkelen ble opprinnelig publisert på GreenMedInfo.com