Canada tar opp menneskerettighetsproblemer med kinesisk provins på grunn av uigurisk tvangsarbeid

Et gjerde er satt opp rundt det som offisielt er kjent som et yrkesfaglig utdanningssenter i Dabancheng i Xinjiang i Uygurh-regionen i Kina den 4. september 2018. Foto: Thomas Peter/Reuters
30. juni 2024
AD

Canadas ambassadør i Kina tok opp bekymringer for menneskerettigheter med kinesiske tjenestemenn under et nylig besøk i en provins som er kjent for undertrykkelse av uiguriske minoriteter og tvangsarbeid, opplyser Global Affairs Canada.

Ambassadør Jennifer May hadde samtaler med Ma Xingrui, partisekretær i Xinjiang og provinsens toppleder innen Det kinesiske kommunistpartiet (KKP), under den tre dager lange reisen som startet den 19. juni, ifølge en pressemelding datert 23. juni.

"Ambassadør May tok opp sin bekymring i forhold til troverdige rapporter om systematiske krenkelser av menneskerettigheter som skjer i Xinjiang og som rammer uigurer og andre muslimske etniske minoriteter, inkludert de som er tatt opp av FN-eksperter og FNs høykommissær for menneskerettigheter", sier Global Affairs Canada.

I tillegg uttrykte hun Canadas bekymring over rapporter om restriksjoner på uigurisk språkundervisning og "praksisen med å tvangsplassere uigurske barn i internatskoler". "Ambassadøren gjentok også spørsmålet om at Kina må gi uavhengige FN-etterforskere "uhindret tilgang til alle regioner i Kina, inkludert Xinjiang".

FNs høykommisær sa i en rapport fra august 2022  at "det har skjedd alvorlige brudd på menneskerettighetene" i Xinjiang-provinsen. Denne vurderingen var et svar på påstander som ble fremmet for FN-kommisjonen i 2017, blant annet om et økende antall uiguriske forsvinninger i Xinjiang etter at KKP etablerte "omskoleringsleirer". Rapporten viser til at rettighetsgrupper og forskere har knyttet disse leirene til utbredt vilkårlig fengsling, tortur, seksuell vold, tvangsarbeid og andre former for overgrep.

Xinjiang er en av Kinas fem "autonome regioner" hovedsakelig på grunn av uigurisk etnisk tilhørighet i kontrast til andre deler av landet der Han-kinesere utgjør over 90 prosent av befolkningen.

Siden 2017 har KKP økt kontrollen over den uiguriske befolkningen under dekke av å bekjempe terrorisme og "ekstremisme", som er beskrevet i FN-rapporten og flere andre studier. Blant disse tiltakene er tvangsekteskap mellom uiguriske kvinner og Han-kinesiske menn, implementering av et "hjemme-oppholds-program" der over én million parti-kadre ble utplassert for å besøke og bo hos uiguriske husholdninger, samt restriksjoner på språk og religiøse aktiviteter.

Anslagsvis mellom 1 og 3 millioner uigurer har siden den gang blitt holdt vilkårlig innesperret i ulike "politiske indoktrineringsleirer" i Kina, ifølge World Uyghur Congress.

I februar 2021 vedtok Canadas Underhus et forslag om å erklære Beijings behandling av uigurer og andre tyrkiske muslimer i Kina som folkemord.

Mays reise markerer at det er første gang på ti år at en kanadisk ambassadør har besøkt Xinjiang, fortalte hun parlamentsmedlemmer da hun vitnet foran en komité i Underhuset den 17. juni. Global Affairs Canada opplyste at de hadde rådført seg med diasporagrupper og sivilsamfunnsaktører i forkant av besøket.

Ad i artikkel – AdSense
AD