Britisk lord kjemper mot organtyveri

Kinas organtyveri fra samvittighetsfanger

Lord Philip Hunt, medlem av det britiske overhuset, arbeider for å stoppe uetisk håndtering av organer og menneskelig vev. Foto: Chris McAndrew
14. november 2021
AD

Lord Hunt av King's Heath, som er hans offisielle tittel, er baron og sitter i det engelske overhuset, det såkalte House of Lords. Han har tidligere arbeidet med sykehus-spørsmål under Labour-regjerningen ved Tony Blair og Gordon Brown. Lovforslaget hans, som ble vedtatt den 11. februar i år, innebar at ministre kan hindre at det importeres organer eller menneskelig vev fra land der et tydelig frivillig samtykke ikke har blitt gitt, forteller han til Epoch Times

"For Kinas del betyr dette at organer fra samvittighetsfanger, uighurer og Falun Gong-utøvere ikke kan tas inn i landet uten samtykke. Det er et lite skritt, men det er et viktig skritt, både for Storbritannia og internasjonalt, å tydeliggjøre at påtvungen organdonasjon er fullstendig avskyelig, og at vi vil sørge for at praksisen opphører", sier han.

"Handlingsliste"

På spørsmål om han kommer til å sørge for at ytterligere lover blir vedtatt for å bekjempe organtyveri, sier Hunt at han har en "handlingsliste" over forandringer som han gjerne vil ha oppfylt. Han sier videre at han og hans kolleger kommer til å fortsette å sørge for at ting skjer.

"Vi vet at mennesker fra Storbritannia reiser til Kina for å få organer, og at de betaler store summer. Jeg vil gjøre dette illegalt for briter", sier han.

Hunt ønsker også å sørge for at britiske foretak ikke kan eksportere ting som kan anvendes i land der organtyveri skjer, som for eksempel utstyr for å bevare organer.

Det siste på Hunts liste er å forby utstillinger av ekte kropper, som består av plastifiserte menneskekropper, mennesker som kan ha vært "henrettede fanger, hvis organer har blitt brukt til dette formålet".

I januar 2020 la Hunt frem et lovforslag mot "organturisme" og utstilling av menneske-lik, som omfatter deler av innholdet på listen. Lovforslaget ble første gang tatt opp til behandling den 28. januar 2020, og venter fremdeles på en ny vurdering.

Lord Hunt sier at hans interesse for organtyveri kommer av hans ønske om å få til flere organdonasjoner i Storbritannia.

"Det er veldig, veldig viktig at mennesker stoler på systemet, før vi oppfordrer folk til å gå med på at deres nære og kjæres organer skal kunne doneres."

Bevegelse

Hunt forteller at da han fikk kjennskap til organtyveriene i Kina, syntes han at det var "forferdelig", og at han ville gjøre noe med det.

"Hva vi enn kan bidra med, så bør vi gjøre det for å forsøke å overtale de kinesiske myndighetene til å virkelig slutte med dette", sier han.

Ifølge Hunt finnes det en gruppe mennesker i det britiske parlamentet som er «veldig, veldig bestemt» på å presse gjennom nye lover for å beskytte menneskerettighetene.

Nylig under en parlamentarisk debatt om et lovtillegg om folkemord, hevdet et annet medlem av House of Lords, Baroness Falkner, at hvis Storbritannia handler alene i menneskerettighetsspørsmål, ville det ikke ha stor effekt. Men Hunt tror det kan være mer nyttig enn man skulle tro.

"Noen ganger lytter folk til Storbritannia. Og jeg tror at jo flere enkeltland som er innstilt på å gjøre dette, jo større blir bevegelsen. La oss selvfølgelig lage internasjonale avtaler, det er det aller beste. Men hvis det ikke er mulig å få til, har vi som enkeltland et eget ansvar for å agere", sier han.

"Til syvende og sist må vi gjøre det som er rett og riktig."

Ad i artikkel – AdSense
AD