Bekymringen øker for den fengslede kinesiske aktivisten som går inn i sin fjerde uke med sultestreik

Xu Zhiyong, en jusprofessor som oppfordret Xi Jinping til å gå av, har sultestreiket siden 4. oktober med krav om å slippe å bli mishandlet.

En politibetjent går forbi plakater av fengslede rettighetsaktivister som er teipet fast på gjerdet til det kinesiske kontakt- og forbindelseskontoret, i protest mot Beijings fengsling av den fremtredende antikorrupsjonsaktivisten Xu Zhiyong, i Hong Kong 19. februar 2020. Foto: Isaac Lawrence/AFP via Getty Images
10. november 2024
AD

Amerikanske myndigheter og aktivister oppfordrer Kinas kommunistregime til å løslate en kinesisk rettsaktivist, hvis helse er i ferd med å forverres etter nesten en måneds sultestreik på grunn av umenneskelige fengselsforhold.

«Vi er bekymret over rapportene om at borgerrettighetsaktivisten Xu Zhiyong sultestreiker i protest mot umenneskelig behandling i fengselet», sa USAs ambassadør i Kina, Nicholas Burns, i en uttalelse som ble lagt ut på X 28. oktober.

«Vi oppfordrer Kina til å løslate Xu og i mellomtiden behandle ham, og alle andre fanger, med verdighet i samsvar med FNs medlemslands forpliktelser», sa Burns, og brukte forkortelsen for regimets offisielle navn, Folkerepublikken Kina.

Xu, en rettighetsforkjemper og jurist, ble dømt til 14 års fengsel av en kinesisk domstol i april 2023 i en sak som satte søkelyset på Beijings undertrykkelse av menneskerettighetsadvokater og utløste global fordømmelse.

Xu ble dømt for «undergraving av statsmakten», en anklage som er knyttet til hans rolle i New Citizens' Movement, et grasrotinitiativ som kjemper for borgerrettigheter og krever at eliten i det kinesiske kommunistpartiet (KKP) offentliggjør formuen sin. Myndighetene bruker ofte anklagen om «undergraving av statsmakten» for å ramme og fengsle dissidenter.

Xu har sittet fengslet siden februar 2020 etter å ha deltatt i et privat møte med medlemmer av Den nye borgerbevegelsen og andre rettighetsforkjempere i Xiamen, en by på Kinas sørkyst.

Amerikanske tjenestemenn og aktivister uttrykte nylig bekymring for Xus helse, og bemerket at Xu har sultestreiket siden 4. oktober med krav om å slippe isolasjon og annen mishandling.

Mishandlingen Xu har blitt utsatt for inkluderer «tortur, isolasjon og tvangsarbeid», ifølge rep. Chris Smith (R-N.J.) og senator Jeff Merkley (D-Ore.), henholdsvis leder og medleder av Kongressens utøvende kommisjon for Kina, som 24. oktober utstedte en uttalelse der de krevde Xus umiddelbare løslatelse.

PEN America, som ga Xu sin PEN/Barbey Freedom to Write Award 2020, uttrykte bekymring for dissidentens evne til å kommunisere med familien sin og hans helsetilstand.

«Fengselsmyndighetene fortsetter å nekte Xu å kommunisere med familien og til og med tilgang til lese- og skrivemateriell», sier Liesl Gerntholtz, administrerende direktør for PEN/Barbey Freedom to Write Center, i en uttalelse 24. oktober, og legger til at organisasjonen er ‘spesielt bekymret over Xus kritiske helsetilstand’ etter flere ukers sultestreik.


Les mer

Avokado. En sunn godbit

Den avokadobaserte sausen, guacamole, stammer fra Mexico. Foto: Nikodem Nijaki/CC BY-SA 3.0

Mening: Jan Blomgren: Et nødrop fra industrien i Europa

Politikere i Europa har drømt om et grønt skifte. Nå kommer det nødrop fra bedrifter som taper i konkurransen mot resten av verden. Foto: Shutterstock


Xu, som en gang underviste i juss ved et universitet i Beijing, tiltrakk seg KKPs oppmerksomhet på begynnelsen av 2000-tallet da han ga juridisk bistand til migrantarbeidere, asylsøkere og andre som fikk sine rettigheter krenket av myndighetene. Han skrev også artikler der han offentlig kritiserte KKP-tjenestemenn, kjempet for rettferdig tilgang til utdanning og tok til orde for en fredelig overgang til konstitusjonalisme i Kina.

Som følge av Xus aktivisme sonet han en fire år lang fengselsstraff fra 2013 til 2017, anklaget for å ha «samlet en folkemengde for å forstyrre den offentlige orden».

I slutten av 2019 gikk Xu i skjul etter nyheten om flere arrestasjoner i forbindelse med møtet i Xiamen. Til tross for risikoen fortsatte han å bruke artiklene sine til å kritisere det kinesiske regimets økte kontroll over samfunnet.

Bare dager før han ble arrestert i februar 2020, publiserte Xu et åpent brev der han oppfordret KKPs leder Xi Jinping til å gå av. I brevet anklaget han Xi for å undertrykke friheten i Hongkong og for å dekke over covid-19-pandemien.

«Du ga ikke tillatelse til å offentliggjøre informasjon om den faktiske situasjonen, noe som gjorde at utbruddet spredte seg eksplosivt og nå er blitt en landsomfattende katastrofe», skrev Xu. «Jeg tror ikke at du er en ond person, men at du rett og slett mangler visdom.»

Flere medlemmer av Den nye borgerbevegelsen sitter fortsatt fengslet i Kina, deriblant medgrunnlegger Ding Jiaxi, som ble dømt til 12 års fengsel av en domstol i Shandong-provinsen i april 2023, sammen med Xu.

Reportere uten grenser (RSF) oppfordret det internasjonale samfunnet til å øke presset for å få løslatt Xu og andre rettighetsforkjempere som sitter fengslede.

«Den politiske kommentatoren Xu Zhiyong tjente bare allmennhetens interesse ved å kommentere den politiske situasjonen, og burde aldri ha blitt arrestert, for ikke å snakke om torturert og dømt til en så streng fengselsstraff», sa Cédric Alviani, direktør for RSFs Øst-Asia-kontor, i en uttalelse den gangen.

«Vi ber det internasjonale samfunnet om å øke presset på det kinesiske regimet slik at de løslater Xu og alle de 114 fengslede journalistene og pressefrihetsforkjemperne.»

Ad i artikkel – AdSense
AD