Australias opposisjonsleder Peter Dutton sier at samtidig som han støtter statsminister Anthony Albaneses møte med Kinas leder Xi Jinping, holder sentrum høyre-koalisjonen seg "realistisk" om hva Kina holder på med.
Det kommer etter at Albanese møtte Xi nylig reiste en rekke spørsmål overfor Beijing, fra Xinjiangs menneskerettighetssaker til varetektsfengsling av kinesisk-australske borgere og mulig fjerning av handelssanksjoner som har satt en stopper for varer til en verdi av 20 milliarder dollar (13.5 milliarder amerikanske dollar) fra å komme inn på det kinesiske markedet.
Koalisjonslederen sa søndag at Kina "har vært vanskelig" overfor Canada, New Zealand, USA, Storbritannia, Australia og mange andre nasjoner i løpet av de siste årene.
"Vi ønsker et normalisert forhold, vi vil ha et godt handelsforhold", sa Dutton til Sky News nylig. "Men mest av alt ønsker vi fred i regionen vår, og statsministeren vil presse på det, slik andre statsledere gjør. Selvfølgelig støtter vi det, men vi er realistiske i forhold til hva Kina sier, hva de gjør og omgivelsene vi lever i."
"Australia vil alltid stå opp for sine verdier, og vi vil aldri gå på kompromiss med det", sa Dutton om koalisjonen og bemerket Turnbull-regjeringens beslutning angående Huaweis 5G-nettverk for Australia.
"La oss være realistiske med hensyn til situasjonen", sa Dutton. "Bare noen få dager før møtet med Albanese kledde Xi seg i hærens arbeidsuniform og forberedte folket sitt på konflikt."
Kommentaren hans ble gjentatt av opposisjonens utenrikstalsmann Simon Birmingham som foreslo at Australia skulle innføre sanksjoner mot Kina, i forhold til Magnitsky-loven.
Magnitsky-loven gjør det mulig for regjeringen å iverksette økonomiske sanksjoner mot individer eller bedrifter som anses å være menneskerettighetsforbrytere. For tiden blir bare den australske loven anvendt overfor russiske personer som har deltatt i alvorlig korrupsjon og brudd på menneskerettigheter.
Birmingham sa søndag at Australia må stå fast når det gjelder "å kunngjøre graverende brudd foretatt av andre", inkludert i saker angående menneskerettigheter.
"Australia ligger langt bak likesinnede land og sammenlignbare nasjoner når det kommer til handling i forhold til Iran", sa han til ABC Insiders-programmet.
"Mange har sagt i klartekst at de ikke ønsker sanksjoner som kan skade det iranske folket når det gjelder økonomiske sanksjoner. De tror likevel at det er mange tilfeller der målrettede sanksjoner kan anvendes enkeltvis, slik vi har gjort som respons på Russlands invasjon av Ukraina.
Samtidig har en politisk ekspert i Kina sagt at en diplomatisk opptining overfor Beijing ikke bør være det endelige målet for amerikanske og australske ledere. De bør istedet fokusere på å tvinge Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) til å overholde menneskerettigheter og internasjonale regler for handel.
John Lee som tidligere var seniorrådgiver for utenriksminister Julie Bishop, sa at nylige møter mellom USA’s president Joe Biden, den australske statsministeren Anthony Albanese og den kinesiske lederen Xi Jinping bare var små skritt i retning av å gjenopprette diplomatisk kommunikasjon og at noen større endring i bilaterale bånd var usannsynlig.
"En muntlig avtale med Xi kan ikke stoles på eller bli tatt på alvorlig, gitt den kinesiske lederens sterke rulleblad med å si én ting og gjøre noe annet", fortalte han til The Epoch Times i en mail.
"I stedet for å søke en verbal forståelse med Xi som betyr svært lite, bør president Bidens fokus være å diskutere måter å arbeide nærmere med asiatiske allierte og partnere for å begrense Kinas strategiske alternativer og avskrekke Beijing fra å vurdere bruk av makt for å realisere sine mål."
Daniel Y. Teng bidro til denne rapporten.