Analyse: Kinas aksjemarked faller igjen til under 3.000 poeng, til tross for intervenering

En investor ser på en skjerm som viser bevegelser på aksjemarkedet hos et verdipapir-selskap i Hangzhou i østre Zhejiang-provinsen i Kina den 8. februar 2024. Foto: STR/AFP via Getty Images
14. juli 2024
AD

Nyhetsanalyse

Etter å ha opplevd nedgang i seks uker på rad og ikke klart å opprettholde 3000-poenggrensen på Shanghai Composite-indeksen, avsluttet det kinesiske aksjemarkedet første halvår med nedgang, men med en ustabil oppgang den 28. juni. Til tross for dette nådde det likevel ikke tilbake til den viktige 3000-poenggrensen.

Dette skjer til tross for at Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har iverksatt nye mål for å redde markedet i etterkant av krakket i februar.

Det er mange årsaker til at Kinas aksjemarked igjen har falt under 3.000 poeng, sa Qin Peng, en USA-basert nyhets-kommentator til Epoch Times.

"Aksjemarkedet er et barometer for den generelle interne og eksterne politiske og økonomiske tilstanden. Hele den kinesiske økonomien er nå i tilbakegang. Likevel har ikke KKPs redningsaksjon tatt for seg det grunnleggende i økonomien, så effekten er begrenset", sa Qin.

Han sa at KKP har gjort noen forsøk på å redde eiendomssektoren og fremme vekst i eksportnæringen. Men når det gjelder å fremme det innenlandske forbruket, har forsøkene bare vært propaganda og tomme ord, fordi myndighetene fullstendig har avfeid tanken på  å gi folk penger som kan stimulere forbruket.

Mens de globale aksjemarkedene nådde nye høyder i løpet av det første halvåret, hadde Kinas aksjemarked en svak utvikling, og alle de tre viktigste hovedindeksene falt. Av 5.300 børsnoterte aksjer var det færre en 800 som steg.

Shanghai Composite-indeksen hadde brutt 3.000-poengnivået mange ganger siden februar. Den siste nedgangen begynte den 20. mai med at indeksen falt til sitt laveste på 2933,33 den 21. juni.

Om ettermiddagen den 26. juni steg de tre største indeksene igjen, og over 4.500 aksjer steg på markedene i Shanghai og Shenzhen. Ifølge lokale medier skyldtes oppgangen delvis betydelige tilbakekjøp av aksjer fra sentrale og statseide selskaper.

Den 27. juni åpnet og stengte imidlertid A-aksjemarkedet lavere. Den generelle situasjonen snudde fra dagen før. Mer enn 4.700 aksjer falt, og handelsvolumene på Shanghai- og Shenzhen-markedene fortsatte å krympe for tredje dag på rad.

Qui sier at Kinas private firmaer har i hovedsak stanset å investere og ekspandere. "I fravær av en ¨generell økonomisk oppgang blir det å redde aksjemarkedet bare tomt prat", sa han.

En annen grunn til at Kinas aksjemarked neppe vil bli bedre, ifølge Qin, er at aksjemarkedet opprinnelig ble utviklet av KKPs mektige familier med formål å skaffe kapital og ta penger fra aksjemarkedet gjennom børsnoteringer.

"Innpakningen av børsnoteringer er falsk, og utstedelsen av aksjer og fastrenteøkninger er også falske. Det er ingen reell juridisk mekanisme for tilsyn. Straffene som ilegges en eller to personer nå og da, er bare små bøter for å lure folk", sa han. "Aksjonærene har blitt lurt, bedratt og skuffet om og om igjen, og de har tapt mye penger. Nå har mange stukket av og sluttet å investere i A-aksjer."

Ad i artikkel – AdSense
AD