Jeg spiser vanligvis ganske variert kost, men noe er alltid med. For eksempel er dette en vanlig frokost med gresk yoghurt (10 prosent fett), bær og nøtter.
Noen ganger bruker jeg ferske bær, men som oftest en blanding av frosne bjørnebær og rips. Det kan være litt syrlig på smak, så jeg tar gjerne litt honning for å mildne syrligheten.
Denne typen frokost er bra for meg på flere måter. Først og fremst inneholder den relativt få karbohydrater, definitivt færre enn en normal frokost bestående av frokostblanding og ristet brød. Det er dessuten næringsmessig en ganske variert blanding. Yoghurt, bær og nøtter har ulikt næringsinnhold, som til sammen gir et ganske komplett næringsinntak. Det er en stor fordel at det går raskt å tilberede den og god å spise. En ganske liten tallerken av denne relativt enkle frokosten gir god metthetsfølelse og passe sukkertilførsel til blodet, og den inneholder både fett og protein.
En annen grunn til å velge denne typen frokost, er bærene. Jeg spiser vanligvis ikke så mye frukt. For noen år siden brukte jeg en helg på å "rense kroppen" ved hjelp av frukt, og det endte med sult og noen ekstra kilo. Jeg har senere innsett at frukt ikke passer forbrenningen min så godt, og jeg tror at det er fordi frukt ofte inneholder mye sukker. Jeg spiser derimot mye grønnsaker.
Bær har relativt lavt innhold av karbohydrater, men er næringsrike, spesielt polyfenoler som er kjent for sin antioksidante egenskaper. Dette betyr at de kan nøytralisere frie radikaler, som er skadelige.
En forskningsrapport som ble publisert i Science Daily i 2010, nevner at polyfenoler kan være bra for hjernen. Den forskningen som tidligere ble presentert på American Chemical Associations nasjonale møte, hadde oppdaget at polyfenoler i bær hjalp til med å opprettholde og normalisere funksjonen i hjerneceller som kalles mikroglia.
En av mikroglias funksjoner er å fjerne og gjenvinne biokjemisk avfall som kan skade og påvirke hjernens funksjon.
Når man blir eldre, kan mikroglias effekt reduseres, noe som kan øke risikoen for degenerering av hjernens struktur og funksjon. Ut fra rapporten fra denne studien virker det som om polyfenoler i bær kan bidra til å opprettholde og økonomisere med funksjonen av mikroglia.
Studien ble utført på hjerneceller hos rotter i et laboratorium, noe som er langt fra menneskelig ernæring i det vanlige livet. Det finnes imidlertid andre bevis som ble publisert av Journal of Neuroscience i septemberutgaven i 1999 som viser at rotter som fikk ekstrakt av bær, har evne til å bedre både motorikken og kognitive funksjoner, blant annet hukommelsen.
Vi vet ikke med sikkerhet at bær har samme hjernebevarende egenskaper hos mennesker, men med bærenes relativt lave sukkerinnhold og høye næringsverdi, vil jeg fortsett å spise bær til frokost så ofte som mulig.
John Briffa er lege og forfatter og er bosatt i London. Han er interessert i ernæring og naturmedisin. Nettsiden hans er: drbriffa.com