Prisene på jernmalm har falt i takt med at Beijing har undertrykt etterspørselen og minsket den innenlandske stålproduksjonen.
Nøkkelingrediensen for stål har rast fra nesten rekordhøye priser på 220 dollar per tonn i juli til 140 dollar forrige uke og nådde sin laveste verdi siden desember i fjor.
For å oppnå dette har Beijing kuttet etterspørselen etter jernmalm og redusert produksjonen de siste seks månedene. De har gitt ståleksporten sin en smell med to separate prisstigninger, samtidig som de har redusert importkostnadene.
Verdens største stålprodusent er det statseide Baowu. De påsto at planene om å senke produksjonen av stål var i samsvar med Kinas utslippsreduksjonsmål.
Reuter rapporterte at "dette er en politisk sak uten noe rom for forhandlinger og må resolutt implementeres", ble det sagt av Baowus leder Chen Derong.
Joseph Siracusa er politisk analytiker ved Curtin University og forfatter av 54 bøker om kommunistsystemer. Han tror at Beijings øverste økonomi-planlegger, Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen (NDRC), hadde bare en liten intensjon om å møte klimaforpliktelsene.
"NDRC ville ikke nøle med å bruke en beretning om utslippsreduksjon som en beleilig dekk-historie, hovedsakelig fordi KKP (Det kinesiske kommunistpartiet) ikke har noen reelle interesser av å forfølge klimamålene fra Paris-avtalen på bekostning av den nasjonale planen", sa Siracusa Epoch Times.
Midt under fallende priser på jernmalm og senere stålpriser peker Siracusa på at KKP i stedet har prioritert å fortsette utviklingen av sin egen innenlandske stålindustri der mye av råmaterialet er hentet fra Australia.
"Beijing bruker Australias jernmalm fullt ut til stål i infrastruktur så vel som til det militære; over alt hvor førsteklasses stål trengs", sa Siracusa.
Siracusa antydet at KKP ville være villig til å knuse sine lokale stålprodusenter for å øke prisene på jernmalm og hindre utviklingen av Beijings prioriterte sektorer, for eksempel militæret.
"De senker produksjonen akkurat nå som en straff til den lokale stålindustrien ... for hvis de skrur opp stålprisen, vil deres missiler koste mer, bygninger vil bli dyrere og raketter vil koste mer", sa Siracusa.
«Høy kvalitetsstål», sa Siracusa, «er vanligvis brukt til undervannsbåter, fly, skip, raketter, og ballistiske missiler. Og i 2020 økte Kinas marine seg til størrelsen av USA’s marine.»
Men Beijings plan om å forhindre skyhøye priser på jernmalm, begynte lenge før denne ressursen nådde sitt høydepunkt på 230 dollar per tonn den 12. mai.
NDRC, sammen med fire statlige utviklings-avdelinger, uttrykte samstemmig i en offentlig uttalelse at KKP hadde "lagt stor vekt" på å stabilisere handelsprisene.
NDRC beskyldte Kinas stålindustri for "å ha samarbeid med hverandre for å manipulere markedsprisene og etablere monopol", "å fabrikkere og spre informasjon om prisøkninger", samt å hamstre.
På det tidspunktet advarte NDRC om at KKP hadde "nulltoleranse" for slike aktiviteter og truet med å etterforske stålfabrikkene ved å "fortsette å øke lovpålagte inspeksjoner" og deretter straffe lovbrytere.
Etter krakket falt globale jernmalmpriser øyeblikkelig og nådde180 dollar per tonn den 26.mai.
Men effekten av intervensjonen var tilsynelatende kortvarig. De globale prisene på jernmalm steg raskt igjen i juni og svevde på rundt 220 dollar i over en måned, inntil Beijing kunngjorde sine planer om å begrense den totale stålproduksjonen.
Synspunkter uttrykt i denne artikkelen er meningene til forfatteren og samstemmer ikke nødvendigvis med synet til Epoch Times.