USAs lovmakere fra begge partier bekrefter støtte til Taiwan etter Kinas militærøvelser

Rep. Michael McCauls besøk kommer bare få dager etter at Kina utførte stor-skala militærøvelser rundt Taiwan.

Taiwans president Lai Ching-te (R) håndhilser på representanten Michael McCaul (R-Texas) under et møte i Taipei, Taiwan. Den 27. mai 2024. Foto: Taiwan Presidential Office via AP
2. juni 2024
AD

TAIPEI, Taiwan - En delegasjon fra den amerikanske kongressen på besøk uttrykte støtte til Taiwans selvforsvar, bare dager etter at Kina gjennomførte storstilte militærøvelser i et forsøk på å skremme den nyinnsatte presidenten Lai Ching-te.

Delegasjonen, som ble ledet av lederen for utenrikskomiteen i Representantenes hus, Michael McCaul (R-Texas), møtte Lai den 27. mai. Det var det første kongressbesøket til Taiwan siden Lai ble innsatt 20. mai, da han i sin innsettelsestale oppfordret Kina til å slutte med sine "politiske og militære trusler" mot øya.

Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) fulgte ikke Lais oppfordring. Den 23. mai innledet det kinesiske regimet det de kalte "straffeøvelser" rundt Taiwan, der de testet sine militære kapasiteter for å "gripe makten" på den selvstyrte øya.

På en felles pressekonferanse med Lai før deres private samtaler fordømte McCaul Kinas "skremmende militærøvelser".

"Alle demokratier må stå sammen mot aggresjon og tyranni", la McCaul til. "Enten det er [Vladimir] Putin i Russland, ayatollahen i Iran eller formann Xi [Jinping] ved siden av oss i Kina, er det en uhellig allianse som undergraver freden rundt om i verden".

Kinas militærøvelser varte i to dager. Ifølge Taiwans forsvarsdepartement deltok 111 kinesiske krigsfly og 46 marinefartøyer i øvelsene. Øvelsene ble gjennomført rundt Taiwan - i nord, sør og øst og i Taiwan-stredet - og på øyene Dongyin, Kinmen, Matsu og Wuqiu, som ligger utenfor Taiwan.

Lørdag uttalte det amerikanske utenriksdepartementet at de var "dypt bekymret" over det de kalte Kinas "militære provokasjoner".

Taiwan og USA er for tiden ikke diplomatisk allierte; Washington byttet sin diplomatiske anerkjennelse til Kina fra Taiwan i 1979. I henhold til Taiwan Relations Act fra 1979 er USA likevel Taiwans viktigste allierte og største våpenleverandør.

På pressekonferansen gjentok Lai sin plan om å samarbeide med USA og likesinnede land for "i fellesskap å opprettholde regional fred, stabilitet og fremgangsrik utvikling".

Kina tester evnen til å erobre Taiwan

I delegasjonen deltok også representantene Young Kim (R-Calif.), Joe Wilson (R-S.C.), Jimmy Panetta (D-Calif.), Andy Barr (R-Ky.) og Chrissy Houlahan (D-Pa.). Delegasjonen skal etter planen oppholde seg i Taiwan frem til 30. mai.

McCaul og Kim besøkte også Taiwan i fjor, da de møtte Taiwans daværende president Tsai Ing-wen.

'Blokade'

Etter samtalene med Lai møtte McCaul Taiwans utenriksminister Lin Chia-lung til en ny pressekonferanse.

"President Lai og jeg hadde som alltid en svært nøktern og samtidig veldig direkte samtale om trusselen som denne øya står overfor fra naboen i nord, og den er reell", sa McCaul. "Uten avskrekking har formann Xi dristige og aggressive ambisjoner".

Amerikanske tjenestemenn har advart om muligheten for at Kina invaderer Taiwan innen 2027. Taiwans tidligere utenriksminister Joseph Wu anså også en slik tidslinje som "mer sannsynlig".

McCaul sa at Kinas militærøvelser "egentlig var en forhåndsvisning av hvordan en blokade ville se ut".

"Nøkkelen er å sørge for at øya har de våpnene som er nødvendige for avskrekking", la kongressmedlemmet fra Texas til. "Vi må bare gjøre alt vi kan for å gjøre det mulig for Xi å se at risikoen oppveier belønningen, at risikoen rett og slett er for høy".

I oktober i fjor diskuterte Ely Ratner, assisterende forsvarsminister for sikkerhet i Indo-Stillehavsområdet, hvordan verdensøkonomien ville bli hardt rammet dersom Kina bestemte seg for å iverksette en blokade mot Taiwan, under et arrangement i regi av Center for Strategic and International Studies. De negative økonomiske konsekvensene ville få verdenssamfunnet til å "samle seg rundt og motarbeide" Kinas handling, sa Ratner. Til slutt, la han til, ville Beijing måtte bestemme seg for om de "ville begynne å angripe handelsskip for å opprettholde en blokade".

McCaul sa at han hadde lagt "kontinuerlig press" på forsvarsleverandører og Biden-administrasjonen for å fjerne et etterslep av våpen kjøpt av Taiwan så raskt som mulig.

Ifølge Cato Institute utgjorde USAs etterslep på våpensalg til Taiwan rundt 19,7 milliarder dollar ved utgangen av april.

"Vi gjør fremskritt med disse våpensystemene. Jeg skulle gjerne sett at det gikk raskere, men de er på vei", sa McCaul.

"Det bør ikke være noen tvil, det bør ikke være noen skepsis i USA, Taiwan eller noe annet sted i verden, om USAs vilje til å opprettholde status quo og fred i Taiwan-stredet", sa Barr på pressekonferansen.

"USA er fullt og helt forpliktet til å støtte Taiwan militært, diplomatisk og økonomisk".

Ad i artikkel – AdSense
AD