Tidligere NSA-analytiker i USA advarer mot den kinesiske lederens autoritære allianser og antivestlige strategi

En paramilitær politimann holder vakt på Den himmelske freds plass etter et plenumsmøte i Den nasjonale folkekongressen i  Folkets store hall i Beijing den 11. mars 2018. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

En tidligere NSA-analytiker i USA mener i en fersk rapport at Xi har brukt 12 år på å ødelegge Kinas image og omdømme og anklager Xi for å være en fiende av vestlige land og verdier.

Den 17. mai publiserte John R. Schindler, tidligere senioranalytiker og etterretningsoffiser i National Security Agency (NSA, en etterretningsorganisasjon i USA), en artikkel i Washington Examiner med tittelen «Xi tar av seg masken: Beijing-tyrannen har brukt 12 år på å ødelegge Kinas image.» Her hevdes det at KKP-lederen har reversert fremgangen i Kina og skadet Kinas omdømme de siste 12 årene.

Schindler beskrev Xi som et rendyrket medlem av KKP som i egenskap av partileder fokuserte på å befeste sin makt. Under Xis ledelse ble KKP's styre strengere og med mindre toleranse for intern dissens, selv sammenlignet med tidligere KKP-leder Mao Zedong.

I artikkelen hevdes det at Xi ofte sammenligner seg selv med Mao, og at han, i likhet med Mao, oppmuntrer til en personkult i partiet. Ifølge KKP-propagandaen var Maos bragd å grunnlegge nasjonen, mens Xi styrker den.

«Xis ord og handlinger viser tydelig at hans mål er globalt hegemoni og at Kina skal erstatte USA når det gjelder å sette den internasjonale ordenen», skrev Schindler.

Han påpekte at FBI-direktør, Christopher Wray, i 2020 erklærte at den kinesiske spionasje-trusselen er «den største, langsiktige trusselen» mot USA's fremtid.

«I løpet av de tolv årene Xi har hatt nesten full kontroll over Kina, har han knust alle illusjoner om at verdens mest folkerike nasjon, med verdens nest største økonomi, kan betraktes som noen form for partner i fremtiden. Han har alliert seg med verdens pariaer, inkludert Russland, Iran og Nord-Korea og noen av de mindre plagsomme landene. Han har løsrevet seg fra de rettsstatlige, liberale demokratiene som landet nå konfronterer. Det har vokst frem som en trussel som er sammenlignbar med eller større enn den Sovjetunionen utgjorde under den kalde krigen. De er en like uforsonlig fiende av vår nasjon og våre verdier, og de blir stadig bedre bevæpnet", oppsummerte Schindler i sin artikkel.

Xis allianse med Russland

Den 16. mai møtte Xi den Russiske presidenten, Vladimir Putin, som var på besøk.

Putin valgte Beijing som det første reisemålet etter å ha sikret seg den femte presidentperioden.

Siden Russland invaderte Ukraina, har Xi konsekvent nektet å fordømme Russlands handlinger. I løpet av denne perioden har samarbeidet mellom Kina og Russland nådd et nivå uten sidestykke.

Etter at de vestlige sanksjonene ble innført etter invasjonen i Ukraina, ble Russlands økonomi frikoblet fra Vesten, og KKP spilte en viktig rolle i å støtte Russlands økonomi; fra økt handel til kjøp av russisk olje og naturgass.

Etter at Putin hadde snakket med Xi, utstedte begge parter en felles uttalelse om å utdype sitt «omfattende, strategiske partnerskap» og styrke samarbeidet innen handel, energi og teknologi. Russland hevdet at Kina har en objektiv og rettferdig holdning til Ukraina-spørsmålet og uttrykte sin støtte til KKP's tiltak for å oppnå nasjonal gjenforening, inkludert motstand mot enhver form for taiwansk uavhengighet.

I felleserklæringen nevnes USA 13 ganger, og landet beskyldes for «hegemoniske handlinger» når det gjelder å opprettholde global stabilitet og fred. Som svar på USA's utplassering av landbaserte missilsystemer i Asia-Stillehavsregionen uttalte Kina og Russland at de ville styrke koordineringen og responsen.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 ble USA den dominerende kraften i å opprettholde verdensordenen, noe Xi har som mål å fortrenge som en del av sin globale strategi, ifølge Schindler.

I artikkelen hevdes det at Xi, siden han ble leder for KKP i 2012, har ledet Kina inn på en vei som innebærer konfrontasjon, snarere enn samarbeid med Vesten, særlig mot USA. KKP har så langt unngått åpen krig med Vesten, men foretrekker spionasje, storstilte cyberangrep og politiske påvirkningsoperasjoner som det er lettere å benekte.

Lai Jianping, en tidligere kinesisk menneskerettighetsadvokat og president for den Canada-baserte organisasjonen "Federation for a Democratic China", sa til Epoch Times den 24. mai at han tror «Xi Jinpings handlinger de siste ti årene, spesielt i det siste da han inngikk en politisk allianse med den russiske diktatoren Putin, har vekket USA og andre vestlige land».

Xing Ning bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD