Presidenten i Taiwan advarer mot det kinesiske regimets psykologiske krigføring

En kvinnelig soldat som står i formasjon under besøket til Taiwans president Tsai Ing-wens i en militærbase i Tainan, sørlige Taiwan, den 9. april 2020. Foto: Sam Yeh / AFP via Getty Images
27. april 2021
AD

Presidenten i Taiwan advarte folk og sa at det kinesiske regimet har igangsatt en psykologisk krigføringskampanje mot den uavhengige øya den 15. april.

Taiwans president Tsai Ing-wen avklarte i en Facebook-melding at den psykologiske krigføringen som det kinesiske regimet lanserte mot Taiwan, har flere former som er vanskelige å gjenkjenne og som har som mål å prøve å rive det taiwanske samfunnet i stykker og til slutt ødelegge øyas demokrati og frihet.

Den siste kampanjen fra Det kinesiske kommunistpartiets psykologiske krigføring var at det ble skapt og spredt et falskt dokument som utga seg å være fra kontoret til Taiwans president. Informasjonen ble laget for å forårsake splittelse i det taiwanske samfunnet og få folk til å vende seg mot ledelsen i Taiwan.

Forfalsket dokument

Dokumentet hevdet at den taiwanske regjeringen planla å importere det japanske kjernekraftverket Fukushima Daiichi til Taiwan for bearbeiding og disponering.

Vannet fra kjernekraftverket inneholder radioaktivt materiale som kan føre til at folk blir syke. Derfor var mange taiwanere sterkt imot disponeringen av det i Taiwan.

Den taiwanske regjeringen forbød faktisk matimport fra Fukushima-fylket og de fire nabofylkene den 25. mars 2011. Dette var etter atomulykken den 11. mars som var forårsaket av en tsunami. Importforbudet gjelder fortsatt.

Utseendemessig hadde dokumentet det offisielle formatet som presidentkontoret bruker. Innholdet ble også skrevet i den offisielle tonen som regjeringen bruker.

Tsai påpekte tre åpenbare feil som kan bekrefte at dokumentet var forfalsket og mest sannsynlig ble laget av det kinesiske regimet.

 

«Dokumentet ble lagt ut på Twitter den 15. april, men utgivelsesdatoen på dokumentet er 16. april», sa Tsai.

Dokumentet kunne fortelle at avgjørelsen ble tatt på et statsrådsmøte, men Tsai påpekte at Taiwan ikke har statsrådsmøter.

Videre ble det i dokumentet brukt ett ord på forenklet kinesisk, mens det brukes tradisjonell kinesisk i Taiwan.

Tsai konkluderte med at dette er et typisk eksempel på psykologisk krigføring.

Deretter forklarte hun, ifølge Taiwans institutt for nasjonalt forsvar og sikkerhetsforskning, at psykologisk krigføring er et forsøk på å påvirke motstanderens tenkning og handling gjennom formidling av informasjon.

Eksempler på psykologisk krigføring kan omfatte trusler og skremsler fra militære fly, forsøk på å utøve psykologisk press, produksjon og formidling av falsk informasjon og forsøk på å forstyrre og å splitte samfunnet.

Tsai sa at hun hadde snakket om psykologisk krigføring med den amerikanske delegasjonen som besøkte Taiwan fra 14. til 16. april.

Epoch Times Photo
Tidligere amerikansk senator Chis Dodd og Taiwans president Tsai Ing-wen poserer på presidentkontoret i Taipei, Taiwan, den 15. april 2021. Foto: Taiwans presidentkontor

USAs delegasjon

USA’s president Joe Biden sendte en seniordelegasjon til Taiwan som ble ledet av den tidligere amerikanske senatoren Christopher Dodd (D-Conn.) og hadde tidligere visestatsminister Richard Armitage og James Steinberg som sentrale medlemmer.

Delegasjonen ankom Taiwan samme dag som John Kerry, USAs spesielle presidentutsending for klima, ankom Shanghai i Kina for klimasamtaler med sin kinesiske kollega, Xie Zhenhua.

I Taiwan arrangerte Tsai en bankett for den amerikanske delegasjonen på presidentkontoret den 15. april.

Under banketten utvekslet de to sidene synspunkter om regionale spørsmål, den globale pandemien, økonomisk- og handelssamarbeid, innenrikspolitisk og økonomisk utvikling i både USA og Taiwan.

Ad i artikkel – AdSense
AD