Persille er mer enn bare pynt

I romertiden ble persille brukt som en medisinplante.
11. februar 2024
AD

Persille en av de mest kjente urtene i den vestlige verden og er svært populær i hager og krukker. De knallgrønne bladene med den pikante smaken brukes hovedsakelig som smakstilsetting i dressinger og salater.

Det er to typer persille, en storbladet kontinental variant og en kruset variant. Den første har mer smak, mens den andre ser vakrere ut.

Persille (Petroselinum crispum) kommer fra øst i Middelhavet. Navnet kommer fra gresk der Petros betyr stein/fjell, men koblingen til urten er ikke kjent, og selinon som er et gammelt gresk navn på selleri, er utseendemessig ganske lik persille. Crispum kommer fra latin og betyr krusete med henvisning til at bladene iblant er krusete. Det svenske og norske navnet persille kommer fra Petroselinum. På engelsk heter den parsley noe som har sin opprinnelse fra det gammelgreske petersilie, og på fransk peresil, som begge kommer fra Petroselinum.

Kruspersille

Medisinplante

Persille ble opprinnelig brukt som medisinplante i romertiden. Den har en antiseptisk effekt på blod og tarm og antas også å ha krefthemmende egenskaper.

Fra 1500-tallet og utover begynte man i Italia å dyrke persille som en nyttevekst. Den ble senere spredt videre til England, Tyskland og andre europeiske land og trolig også til Amerika. Den vokste oftest i små hager og på private plantasjer. Nå finner man den året rundt i butikkene.

Persille er en god urt som passer til matlaging. Foto: Unsplash

Rik på vitaminer

Persille inneholder karoten som omvandles til A-vitamin i kroppen. Faktisk er den rikere på karoten enn noen annen grønnsak. I persillen finnes også B-, K- og C-vitamin, jern og kalsium.

Hvis du vil dyrke persille, trives den best i sol eller på et lett skyggefullt sted. Den tåler også litt frost.

Det vanlige er å bruke persille som pynt på ulike retter. Som hovedingrediens finnes den i den franske urtekremen persillade, en blanding av persille og hvitløk, men også tilsatt olje, eddik og andre urter, samt i den libanesiske, vegetariske persillesalaten tabbouleh.

Mange liker å legge rikelig med persille på en brødskive med smørstekte kantareller. Pesto med persille passer utmerket å servere sammen med pasta for en god og smakfull matrett.

Persillepesto. Nyttig og godt!
Ad i artikkel – AdSense
AD