Pentagon kutter ut filmskapere som bøyer seg dypt for Kina

Forsvarsminister Lloyd Austin snakker med reportere i Pentagon i Washington den 18. august 2021. Foto: Olivier Douliery/AFP via Getty Images
16. juli 2023
AD

USAs forsvarsdepartement (DoD) oppdaterte nylig et dokument som gjelder medieproduksjon. De fastslår at de ikke vil arbeide med filmstudioer som skreddersyr filmer for å møte Kinas krav.

"DoD vil ikke gi produksjonsassistanse når det er beviselig at produksjonen har etterkommet eller vil etterkomme krav fra regjeringen i Folkerepublikken Kina, Det kinesiske kommunistpartiet eller en enhet under ledelse av Kina eller Det kinesiske kommunistpartiet som vil sensurere innholdet i prosjektet på en vesentlig måte for å fremme Kinas nasjonale interesser", ifølge et dokument som er delt med Epoch Times (pdf).

Dokumentet sier at medieproduksjoner inkluderer spillefilmer, episodebaserte TV-programmer, dokumentarer og elektroniske spill.

Ifølge dokumentet er oppdateringen gjort i samsvar med en bestemmelse (Section 1257) i regnskapsåret 2023, National Defense Authorization Act (pdf), en massiv lov om forsvarsutgifter som president Joe Biden undertegnet i desember i fjor.

Som svar på en henvendelse fra Epoch Times sa Pentagon at den nye forskriften er "for øyeblikket gjeldende" etter at dokumentet ble oppdatert den 28. juni.

I årtier har Hollywood og det amerikanske militæret hatt et gjensidig og fordelaktig samarbeid ved at filmer får tillatelse til å bli tatt opp på militærbaser, fly og skip. Militæret får på denne måten vist positive sider av sine soldater. Noen ganger fører det til en rekrutteringsboom.

I de siste årene har imidlertid det kinesiske regimet i økende grad brukt sitt filmmarked for å få Hollywood-studioene til å sensurere eller endre filmer, en trend som setter ytringsfriheten i fare og ofrer amerikanske verdier og prinsipper.

Epoch Times Photo
Tom Cruice deltar på Royal Film Performance og den britiske premieren av “Top Gun: Maverick” på Leicester Square i London den 19. mai 2022. Foto: Eamonn M. McCormack/Getty Images for Paramount Pictures

Spørsmålet om kinesisk sensur kom under lupen ved utgivelsen av “Top Gun: Maverick” i 2022. I den originale "Top Gun"-filmen bruker Tom Cruise sin rollefigur, Pete "Maverick" Mitchell, en bomber-jakke med taiwanske og japanske flagg. En trailer for den andre delen viste imidlertid at begge flaggene var fjernet og erstattet med emblemer, og det ble spekulert i om at fjerningen var for å blidgjøre Beijing. Til slutt ble flaggene satt på igjen i den endelige versjonen av filmen.

I 2022 fikk også filmen “Minions: The Rise Of Gru” en alternativ slutt i Kina som støttet Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) politikk.

Et stort skritt fremover

Representanten Mark Green (R-Tenn.), leder for "Committee on Homeland Security", sendte ut en erklæring den 30. juni som applauderte Pentagon for sin avgjørelse.

"Jeg er glad for å se at Pentagon står opp mot KKP's forsøk på å sensurere og kontrollere amerikanske filmer. Studioer som bøyer seg for en annen nasjons politiske agenda, fortjener ikke støtte fra våre forsvarsorganisasjoner", skrev Green.

"Amerikansk filmskapning bør kunne uttrykke seg fritt og med amerikanske verdier. Det skal ikke benyttes som et redskap for KKP's propaganda", la Green til. "Pentagons nye regel er et stort skritt fremover, men vi trenger beskyttere mot KKP-propaganda, skrevet i loven.

Mark Green
Komiteleder Mark Green (R-Tenn.) taler under et møte i House Homeland Security Committee om USA - Mexico-grensen ved Capitol Hill i Washington den 28. februar 2023. Foto: Drew Angerer/Getty Images

I mars gjeninnførte Green på nytt loven "Stopping Communist Regimes from Engaging in Edits Now Act" (SCREEN Act) for å motvirke Hollywood fra å bøye seg for Beijings sensur. Tennessee-lovgiveren introduserte lovforslaget i februar 2022 under den forrige kongress-sesjonen.

Hvis loven blir vedtatt, vil loven kunne forhindre den føderale regjeringen i å hjelpe Hollywood-studioer med produksjon av film som er co-produsert av et kinesisk selskap.

I tillegg vil loven kreve at Hollywood-studioer må sørge for skriftlige erklæringer der de lover å ikke sensurere filmene etter krav fra KKP før de mottar hjelp fra utenriksdepartementet.

Fra februar i fjor utvidet Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) sine forsøk på å sensurere ytringsfriheten i USA. KKP må ikke få gjøre vår filmindustri til et redskap for sitt propagandamaskineri", skrev Green i en erklæring som fulgte lovforslaget.

"Mange høybudsjettfilmer er avhengige av hjelp fra USA’s regjering til filming og teknisk bistand. Med mitt lovforslag vil denne hjelpen ikke lenger være tilgjengelig hvis disse studioene bukker for Beijing", la Green til. "SCREEN Act" motvirker KKP’s åpenbare angrep på våre verdier ved å kreve åpenhet og ansvarlighet."

Ad i artikkel – AdSense
AD