Ny regel gjør det mulig for kinesiske myndigheter å sjekke folks elektroniske utstyr

Politibetjenter (t.h.) sjekker passet til utlendinger (t.v.) ved en sikkerhetsport ved inngangen til Den himmelske freds plass i Beijing den 4. juni 2020. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images.
19. mai 2024
AD

Kina har kunngjort at nye regler vil tre i kraft i juli. De gir politiet betydelig større fullmakt til å samle inn bevis. Disse endringene vil påvirke både kinesiske statsborgere som reiser hjem og turister som besøker Kina. Kritikere ser dette som et svar på den enestående krisen regimet står overfor. Dette har ført til at folk frarådes å reise til Kina.

Som beskrevet i Legal Daily, gir de nye reglene politiet myndighet til å inspisere elektronisk utstyr i nødssituasjoner mot fremvisning av politi- eller rekognoserings-legitimasjon. Reglene mangler imidlertid en klar definisjon av hva som utgjør en nødssituasjon og hvilke parametere som gjelder.

Tang Jingyuan, en journalist i USA som arbeider med Kina-saker, mener at disse tiltakene er i tråd med en nylig kampanje fra det kinesiske innenriksdepartementet for å begrense tilstrømning av utenlandsk informasjon.

«Det vil presse samfunnet i retning av en krigstids-mekanisme og fungere som en myk form for isolasjonistiske tiltak», sa Tang til den kinesiske utgaven av Epoch Times.

I den offisielle avisen til Det kinesiske kommunistpartiets (KKP's) høyeste interne utdanningsinstitusjon, "Study Times", understrekte ministeren for statssikkerhet, Chen Yixin, nylig departementets fokus på bekjempelse av undergravende virksomhet, hegemoni, separatisme, terrorisme og spionasje.

Kommentator Lai Jianping, tidligere advokat, mener KKP står overfor en krise uten sidestykke som vil føre til ytterligere innskrenkning på sivil frihet gjennom økt sosial kontroll.

«Disse reguleringene vil bare skape mer misnøye blant folk. Folk vet at det bryter med regimets egne lover, grunnloven og FN's menneskerettighetskonvensjon», sa Lai til Epoch Times.

Selv om enkeltpersoner kanskje ikke vet hvordan de skal motsette seg disse beslutningene, vil frustrasjonen deres øke. Dette vil føre til en fortsatt nedgang i partiets styrende legitimitet, sier han.

Reiseadvarsler

«Jo sterkere følelse av krise et regime har, desto sterkere er ønsket om kontroll», sa politisk kommentator, Chen Daoyin, tidligere førsteamanuensis ved "Shanghai University of Political Science and Law" og som nå bor i Chile, til "Voice of America" (VOA).

Chen bemerket at regimets tollvesen de siste årene har gjennomført tilfeldige inspeksjoner av elektronisk utstyr hos personer som reiser inn i landet. Det nye tiltaket tar sikte på å standardisere administrative og rettshåndhevende prosedyrer gjennom lovgivning.

Han råder kinesiske reisende i utenlandet til å kjøpe nye mobiltelefoner til bruk lokalt for å sikre «fysisk isolasjon». Han advarte også om at slettede WhatsApp-meldinger fortsatt kan gjenopprettes.

Når det gjelder de som kan være et mål for regimet, slik som aktive menneskerettighetsgrupper i den frie verden, enkeltpersoner som er involvert i bevegelser, som Xinjiang og tibetansk uavhengighet og utøvere av Falun Gong, sier Chen: «For å være ærlig, hvis du forventer å bli etterforsket når du kommer tilbake, er det best å ikke dra tilbake», ifølge VOA.

Flere rapporter tyder på at politiet i Beijing, Shanghai og andre byer har avlyttet folks mobiltelefoner på gater eller i t-banevogner i flere år. Etter "White Paper Movement", en økt, global åpenhet og tilgjengelighet av vitenskapelige artikler og forskning, i 2022 ble sikkerhetskontrollen utvidet til å omfatte innbyggernes hjem.

Zhou (pseudonym), bosatt i Shanghai, fortalte til Epoch Times at han ble tvunget av politiet til å gi fra seg mobiltelefonen sin for inspeksjon. «De ville at jeg skulle dra til politistasjonen fordi jeg delte innlegg om folks levebrød. Det var mange betjenter til stede. Jeg sto på mitt og sa til dem: «For det første er det dere gjør ulovlig, og for det andre er prosedyrene ikke lovlige.»

Reisende til Kina rådes til å utvise forsiktighet i Taiwan. I mai 2023 utvidet Tsai Ming-yan, direktør for det nasjonale sikkerhetsbyrået i Republikken Kina, denne advarselen til å gjelde taiwanske forretningsfolk, utenlandske forretningsfolk, utenlandske journalister og menneskerettighetsaktivister.

Haizhong Ning og Luo Ya bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD