NATO: Kina støtter Russland

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, arrangerte en pressekonferanse på NATO-møtet i Washington den 11. juli. Foto: Kevin Dietsch/Getty Images
21. juli 2024
AD

I en felles uttalelse retter NATO og de allierte sterk kritikk mot Kina og hevder at landets støtte til den russiske krigsindustrien er avgjørende for Russlands fortsatte angrepskrig mot Ukraina.

Under toppmøtet i Washington nylig sa NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, at budskapet fra NATO er veldig skarpt og veldig klart.

- Vi definerer klart og tydelig Kinas ansvar for å ha muliggjort Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Det felles kommunikeet, som ble undertegnet av NATOs 32 medlemsland, gjorde det klart at Kina nå har havnet i fokus for den transatlantiske alliansen, som ble dannet i en felles innsats for å motvirke spredning av det tidligere Sovjetunionens kommunistiske ideologi.

"Folkerepublikken Kina  har blitt en viktig støttespiller for Russlands krig mot Ukraina gjennom det såkalte ubegrensede partnerskapet og den storstilte støtten til Russlands krigsindustri. Dette øker trusselen Russland utgjør mot sine naboer og mot den euro-atlantiske sikkerheten", heter det i felleserklæringen som ble undertegnet etter møtet.

Det kinesiske kommunistpartiets (KKPs) leder, Xi Jinping, og Russlands president, Vladimir Putin, styrket samarbeidet til et ubegrenset partnerskap i februar 2021, bare uker før Russland invaderte Ukraina. I 2023 nådde den bilaterale handelen mellom de to landene en ny rekord på over 240 milliarder dollar, en økning på 25 prosent, ifølge offisielle kinesiske tall.

"Vi oppfordrer Kina, som et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd med et spesielt ansvar for å opprettholde FN-paktens formål og prinsipper, til å stanse all materiell og politisk støtte til Russlands krigføring", heter det i erklæringen.

"Dette omfatter overføring av flerbruks-materiell, som våpenkomponenter, utstyr og råvarer som brukes som innsatsfaktorer i den russiske forsvarssektoren."

Erklæringen inneholder også en advarsel til Kina. I erklæringen står det at kommunistlederne i Beijing "ikke kan tillate at den største krigen i Europa i moderne historie finner sted uten at det går ut over deres interesse og rykte".

En talsperson for den kinesiske delegasjonen til EU har i en uttalelse avvist erklæringen som "fylt med kald krig-mentalitet" og sier at NATOs bekymring for Kina "er provoserende med åpenbare løgner og utskjelling".

Erklæringen tar også opp medlemslandenes bekymring for KKPs oppbygging av atomvåpen-arsenaler, romvirksomhet og ondsinnet cyber-atferd.

«Vi har gjentatte ganger sett ondsinnete cyber- og hybrid-virksomhet, inkludert desinformasjon fra Kina. Vi oppfordrer Kina til å opprettholde forpliktelsen om å opptre ansvarlig i cyber-rommet», heter det i erklæringen.

- Kina leverer utstyr med dobbelt-funksjoner, mikroelektronikk og mange andre verktøy, som gjør det mulig for Russland å bygge raketter, bomber, fly og våpen som brukes til å angripe Ukraina. Det faktum at dette nå er klart uttalt og avtalt av alle NATO-landene, er et viktig budskap til Kina, sa Stoltenberg på en pressekonferanse etter toppmøtet.

Under et offentlig NATO-forum den 10. juli sa Stoltenberg at dersom Kina fortsetter å støtte Russland, vil ikke KKP kunne ha et normalt forhold til sine NATO-allierte.

Han snakket også om NATOs behov for å samarbeide tett med partnerne i Indo-Stillehavet, Australia, Japan, New Zealand og Sør-Korea, som alle er bekymret for KKPs aggressive holdninger.

- Truslene og utfordringene som Kina utgjør for vår sikkerhet, er en global utfordring. Og krigen i Ukraina er kanskje det mest åpenbare eksempelet, eller som den japanske statsministeren sa flere ganger: Det som skjer i Ukraina i dag, kan skje i Asia i morgen, sa han.

Japans statsminister Fumio Kishida, Sør-Koreas president Yoon Suk Yeol, New Zealands statsminister Christopher Luxon og Australias visestatsminister og forsvarsminister Richard Marles deltok på årets NATO-toppmøte.

I forkant av toppmøtet sa Kishida til nyhetsbyrået Reuters at «sikkerheten i den euroatlantiske regionen og Indo-Stillehavsregionen er knyttet sammen».

I april sa USAs utenriksminister Antony Blinken at det vil være vanskelig for Moskva å opprettholde krigføringen i Ukraina uten støtte fra Kina. På forumet nylig redegjorde han for den kinesiske støtten til Russlands krigføring.

Han sa at 70 prosent av alle verktøymaskiner som Russland importerer, kommer fra Kina og at 90 prosent av mikro-elektronikken som Russland importerer, også kommer derfra. Dette har gjort det mulig for Russland å opprettholde sin aggresjon mot Ukraina.

Ad i artikkel – AdSense
AD