Miles Yu: Menneskerettigheter er KKPs "største svakhet"

"Vi kan ikke bare involvere oss med Kina, i forhold til hva Kina er gode til, samtidig som vi ignorerer deres svakhet, sårbarheten til dette regimet".

USAs utenriksminister, Antony Blinken (til venstre) håndhilser på Kinas minister for offentlig sikkerhet, Wang Xiaohong i forkant av deres møte på Diaoyutai State Guesthouse i Beijing. Den 26. april 2024. Foto: Mark Schiefelbein/POOL/AFP via Getty Images

Washington burde utfordre kommunistregimet i forhold til deres rulleblad når det gjelder menneskerettigheter ved enhver form for kontakt med Beijing, fordi det er regimets største svakhet, i følge Miles Yu, direktør for China Center ved Hudson Institute.

"Vi kan ikke bare involvere oss overfor Kina, med hva Kina er gode til, samtidig som vi ignorerer deres svakhet, sårbarheten til dette regimet", sa Wu i et nylig intervju med NTD, et søster selskap til The Epoch Times. “Den største svakheten og sårbarheten til kommunistregimet er menneskerettigheter".

"Menneskerettigheter kommer til å bestemme det fremtidige forholdet mellom de to nasjonene på en grunnleggende måte, og forholdet mellom Kina og resten av verden".

Da utenriksminister Antony Blinken besøkte Kina tidligere i denne uken, truet han med å gå til aksjon dersom Kina fortsatte å støtte Russlands krigsmaskin, og reiste bekymringer angående saker som inkluderer Beijings ikke markedsrelaterte økonomiske praksiser og brudd på menneskerettigheter.

Blinken sa at han tok opp saken der innbyggere i USA urettmessig har blitt fengslet eller blitt forbudt utreise, under møter med Det kinesiske kommunistpartiets (KKPs) leder Xi Jinping og høytstående kinesiske tjenestemenn.

"Jeg tok også opp bekymringer rundt forvitringen av Hong Kongs selvstendighet og demokratiske institusjoner, såvel som transnasjonal undertrykkelse, pågående menneskerettighets overgrep i Xinjiang og Tibet, og en rekke enkeltstående menneskerettighetssaker", fortalte Blinken reporterne da han sammenfattet tre dager med samtaler i Kina.

For Yu, en tidligere politisk rådgiver for den tidligere utenriksministeren Mike Pompeo, burde menneskerettigheter komme frem på en tydeligere måte ved direkte kontakt mellom USA og kinesiske tjenestemenn.

"Kina prøver sitt beste for å stoppe all diskusjon om forhold rundt menneskerettigheter i Kina, fordi overgrep og undertrykkelse av menneskerettigheter er den indre naturen til kommunistregimet", sa han.

At USA skulle fokusere på KKPs rulleblad i forhold til menneskerettigheter, er noe Beijing ville være "virkelig redd for", sa Yu, og kalte det for "det største forhandlingskortet" USA har i sine forhandlinger med Kina.

"Jeg synes vi har vært så beskjedne i forhold til å ... ikke egentlig å legge vekt på denne svært viktige siden av dette bilaterale engasjementet", sa han.

KKP har strammet til sin kontroll av landet ved å kvele kritikk og arrestere utallige dissidenter, minoritets grupper, og tilhengere av religiøse og åndelige former for tro.

Utenriksdepartementets menneskerettighetsrapport angående Kina for 2023, publisert dagen før Blinken besøkte Shanghai og Beijing, gjenga detaljert troverdige rapporter om rettighetsbrudd av KKP, som for eksempel "tilfeldige og ulovlige drap", tvungen forsvinning og masse-interneringer.

Rapporten listet opp mer enn et dusin fremstående fengslede i forhold til menneskerettigheter som har forblitt fengslede i kinesiske fengsler, inkludert uighurske forsker og akademiker Ilham Tohti, menneskerettighets advokat Gao Zhisheng, statsborger journalist Zhang Zhan, og Falun Gong utøver Zhou Deyong.

I tillegg til å oppgi detaljerte opplysninger om KKPs overgrep inne i Kina setter rapporten også søkelyset på regimets forsøk på å skremme eller straffe deres motstandere inne i selve USA og andre steder.

Miles Yu, former senior China policy adviser to former U.S. Secretary of State Mike Pompeo in Annapolis, Md. (Tal Atzmon/The Epoch Times)
Miles Yu, tidligere politisk seniorrådgiver for USAs utenriksminister Mike Pompeo i Annapolis, Md. Foto: Tal Atzmon/The Epoch Times

KKP må bebreides for USA - Kina spenninger

Blinkens reise til Kina - som etterfulgte et lignende besøk av Treasury Secretary Janet Yellen—er en del av Biden administrasjonens anstrengelser for å stabilisere det fremdeles spente forholdet mellom verdens to største økonomier. Spenninger blusser opp på mange fronter. I løpet av de senere månedene har USA i større grad gått til handling i forhold til Kinas politikk med former for handel og praksiser utenom det økonomiske markedet, som har ført til markerte konkurransemessige ulemper for amerikanske selskaper og arbeidere.

Kontoret for U.S. Trade Representative undersøker Beijings urettferdige former for handelspraksis innen sjøfart, logistikk og skipsbygningsindustriene. President Joe Biden har oppfordret til tredoble tollsatser på stål og aluminium fra Kina.

KKPs fremste diplomat, Wang Yi, fortalte Blinken at Washington har gått til "endeløse" mottiltak for å undertykker Kinas økonomi, handel og vitenskap og teknologi, i følge en kinesisk opplesning etter deres møte 26. april. Xi advarte USAs topp diplomat mot "å angripe, gå imot eller å skade" regimet, sa Beijings utenriksdepartement i en uttalelse.

Da han talte ved en pressekonferanse som fulgte etter møtene, la Blinken vekt på at USAs handlinger ikke er rettet mot å "holde Kinas utvikling tilbake" og at USA ikke "kobler seg fra" Kina.

Men Yu sa at det ikke er noe behov for USA for å forsvare seg.

"Selv bare ved å svare på Kinas beskyldning om frakobling ... det er en indikasjon på at vi har gått i en felle som Kina har satt opp, fordi den som har den viktigste rollen i å bestemme seg for hvordan, og i hvilken retning, og til og med temperaturen på det bilaterale forholdet, er ikke USA, det er Kina", sa Yu, og føyde til at Kina er den som har "gjort denne relasjonen ustabil".

Ad i artikkel – AdSense
AD