Mening: Kommentar: Trump ser ut til å ha et sterkt mandat. Nå begynner jobben

USAs nyvalgte president, Donald Trump, taler til tilhengerne sine etter valgseieren. West Palm Beach, Florida, den 6 november.  Ved siden av ham står konen Melania og sønnen Barron. Foto: John Fredricks

Det er klart at Donald Trump vender tilbake til Det hvite hus for en ny periode.

Han leder også kraftig i den såkalte "popular vote", det vil si det totale antallet stemmer nasjonalt. Republikanerne har tatt tilbake flertallet i senatet og vil trolig også få flertall i Representantenes hus. Da har partiet og Trump et svært sterkt mandat for de kommende årene.

Det har allerede blitt og vil bli gjort utallige analyser om hvorfor det gikk som det gikk, så det får ligge så lenge. Vi kan likevel konstatere at demokratene først og fremst mobiliserte mot Trump. Det var etter alt å dømme ikke noen særlig entusiasme for Kamala Harris og hennes budskap.

Lederartikkelen vil med dette komme med noen beskjedne spådommer.

Dette gjorde også utgangspunktet deres vanskelig. I Frankrike klarte den sittende presidenten, Macron, elegant å manøvrere ut sin populistiske rival, Nasjonal Samling, nettopp ved å mobilisere mot dem. Men i tillegg til at han åpenbart hadde en gjennomtenkt plan og en allianse, som senere ikke har greid å bli enige om mye annet, hadde han den fordelen at Nasjonal Samling aldri hadde regjert. Trump styrte fra 2016-2020, og landet gikk ikke under, til tross for feberfantasier blant medier og politiske motstandere.


Les mer

Avokado. En sunn godbit

Den avokadobaserte sausen, guacamole, stammer fra Mexico. Foto: Nikodem Nijaki/CC BY-SA 3.0

Mening: Jan Blomgren: Et nødrop fra industrien i Europa

Politikere i Europa har drømt om et grønt skifte. Nå kommer det nødrop fra bedrifter som taper i konkurransen mot resten av verden. Foto: Shutterstock


Med fare for å skrive historie, vil denne redaksjonen komme med noen beskjedne spådommer: Trump vil ikke innføre et diktatur. Han vil ikke ta fra noen deres "rettigheter", og hvis tredje verdenskrig bryter ut, vil det ikke være fordi han er "gal". Han vil ikke drive politisk forfølgelse av sine motstandere med bare halvparten av det samme vanviddet som de har forfulgt ham med de siste åtte årene.

Snarere er det slik at deler av hans egen base og de som stemte på ham i protest mot Biden-administrasjonen eller som det beste av to mislikte alternativer, sannsynligvis vil bli skuffet over utfallet av presidentskapet. Slik er det i politikken. Trump er en populist med en flammende retorikk som ikke har noe problem med å love ting i øyeblikket, som han kanskje ikke er i stand til å levere.

Om vi vil se den samme bisarre og forvrengte rapporteringen av handlingene hans, som under forrige periode, både i amerikanske liberale medier og i alle de store utenlandske mediene, gjenstår å se. For Norden og Europa er det imidlertid en fornuftig holdning å pleie forholdet til USA på en positiv måte, men samtidig være forberedt på å passe mer på "vårt eget hus". USA har betydelige egne problemer å ta tak i, ikke minst den alarmerende statsgjelden og innvandringssituasjonen. Hvis Trump får et så sterkt mandat som han ser ut til å få, vil hans oppgave være i første rekke å ta vare på landet sitt.

Dette er en usignert ledertekst fra Epoch Times Sveriges lederside, skrevet av medarbeidere i Epoch Times Sveriges lederredaksjon. 

Ad i artikkel – AdSense
AD