Mening: Istid for vindkraft

14. januar 2024
AD

Vindkraft tilsvarende en atomreaktor har stått stille den siste tiden i Sverige på grunn av is på vingene. Dette omtales knapt i media og er heller ikke inkludert i informasjonen fra «Svenska kraftnäts» hvor det vanligvis rapporteres om mindre tap enn dette.

De siste ukene har ledende svenske medier hatt hyppige rapporter om at et, teknisk sett, ganske ubetydelig problem med jordingen i en av generatorene i Forsmark leverte mindre strøm enn normalt. At vesentlig mer strøm gikk tapt på grunn av is på vingene til vindturbinene, nevnes knapt.

At store mengder strøm har gått tapt på grunn av is på vingene, nevnes knapt i mediene.

I første rekke dreier det seg om vindkraftindustrien i Norrland, med et stort produksjonstap som konsekvens. Ved mer enn én anledning dreier det seg om over 1000 megawatt, noe som tilsvarer en typisk kjernekraftreaktor.

Vil du vite mer om dette, kan du studere markedsmeldingene som kraftprodusentene sender til den nordiske kraftbørsen NordPool.

De som produserer strøm, skal alltid informere markedsaktørene dersom et anlegg er ute av drift. Dette påvirker strømprisen. For at alle aktører skal ha samme tilgang til informasjon, formidles informasjonen gjennom Urgent Market Messages (UMM). Slike meldinger kan også handle om at ny kapasitet dukker opp noe uventet. Dette kan for eksempel skje dersom et anlegg tidligere har meldt at det har en teknisk feil og har estimert en viss tid for reparasjon. Dersom reparasjonen går raskere enn planlagt, sendes det ut en UMM som meddeler at anlegget er oppe og går tidligere enn forventet.

Fredag den ​​5. januar var en spesielt vanskelig dag for vindkraft. Ti anlegg meldte om produksjonstap på til sammen 1.110 megawatt, som tilsvarer en hel reaktor i Forsmark. Anleggene som hadde redusert produksjon, kan produsere i overkant av 2.300 megawatt når de går med full kapasitet. Det var altså omtrent halvparten av makskapasiteten som sto stille på grunn av is på vingene.

Det understrekes at kun anlegg med minst 50 megawatt strøm trenger å sende UMM. Det betyr at dersom mange små næringer får problemer samtidig, kan dette skli under radaren til kraftbørsen.

Normalt skjer nedising i en ganske begrenset periode på senhøsten. Da har det vært fuktig luft lenge, og når temperaturen synker under null, kan man få is på vingene. Dette går imidlertid som regel over av seg selv når luften blir tørrere om vinteren, hvis det ikke blir for kaldt.

Dette tapet har vært en av årsakene til at Sverige importerte strøm i de sørlige delene av landet.

Sistnevnte har vært synderen i årets drama. Det har rett og slett vært skikkelig kaldt med store problemer med isdannelse som resultat. Dette tapet har vært en av årsakene til at Sverige måtte importere strøm i de sørlige delene av landet. Som nevnt i andre artikler i Epoch Times, legges mange anlegg ned på grunn av manglende lønnsomhet. At de nå blir tvunget til å stå stille når strømprisene er høye, setter naturlig nok fart på debatten.

Svenska kraftnät publiserer fortløpende informasjon om kraftsystemet.

Den 8. januar ble det rapportert at:

Forsmark 2 har problemer med en av generatorene og produserer derfor på halv effekt. Generatoren forventes å være i drift igjen natt til 25. januar.

Lave temperaturer i uke 1 har ført til at forbruket har steget til rundt 25 GW torsdag og fredag.

Det har også vært svært høyt forbruk (15 GW) i Finland den siste uken. De finske forbrukerne ble derfor bedt om å justere forbruket av den finske TSO'en (Fingrid). Sverige eksporterte fullt på alle kabler til Finland.

Den økte etterspørselen har fått prisene til å stige. Toppnoteringen i løpet av fredagen hadde en gjennomsnittspris på 2,17 SEK/kWh og 5,89 SEK/kWh i tidsrommet 17–18. Prisene har vært relativt jevne i alle prisklasser hele uken.

Kraftreserven (Karlshamnsverket) var mandag morgen satt på sparsom kjøring. Sparsom kjøring gjør at kraftverket om nødvendig kan øke effekten raskere. Fra klokken 10.00 ble den satt på to timers beredskapstid igjen.

Belastningen i løpet av mandag morgen var omtrent 1000 MW høyere enn prognosen i Sør-Sverige. Dette ble håndtert blant annet med ekstra kraft fra Danmark og Litauen.

Været blir mildere de neste dagene, noe som fører til at forbruket faller.

Redusert vindkraftproduksjon ble tilsynelatende ikke rapportert, selv om dette var et større tap enn problemene ved Forsmark 2 og større enn effekten oljekraftverket i Karlshamn gir på virkelig kalde vinterdager.

Det er, som så ofte, på tide å sitere Bibelen: "Dere blinde ledere som siler bort mygg, men svelger kameler!" (Matteus 23:24)

Jan Blomgren

Professor i anvendt kjernefysikk, forfatter og debattant

Dette er en meningsartikkel. Meningene er forfatterens egne. Kontakt skribenten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD