Mening: Israels-konflikten øker global uro

Hamas sitt overraskende terroristangrep på Israel har skapt nye geopolitiske kriser med mange uventede konsekvenser.

Raketter skytes mot Israel fra Gaza den 7. oktober 2023. Foto: AP Photo/Fatima Shbair
15. oktober 2023
AD

Det overraskende terroristangrepet på Israel fra Hamas har skapt en ny geopolitisk krise med mange uventede konsekvenser. Vi må ikke glemme de hundrevis av menneskene som har blitt drept i dette angrepet - et grusomt tap av uskyldige liv. På markedet falt de viktigste Tel Aviv-aksjeindeksene med rundt 7 prosent, og statsobligasjonene sank med 3 prosent etter det blodigste angrepet mot Israel på mange år.

Denne konflikten har betydelige konsekvenser. Iran har støttet Hamas i deres angrep, og dette kan føre til nye spenninger med USA. Videre kan krigen mot Israel skape et enda større skille mellom de to største militære og økonomiske maktene, USA og Kina. Det er vanskelig å forestille seg at Kina vil støtte Hamas og Iran, men det er også vanskelig å se dem støtte Israel.

Påvirkningen på oljemarkedet vil sannsynligvis være sterk, men kan være kortvarig. Enhver geopolitisk spenning som kan føre til ytterlige forsyningskutt i et stramt marked, vil kunne skape en sterk reaksjon i forkant på råvareprisene. Vi må imidlertid huske at oljeprisen har falt til rundt 82,79 dollar per fat etter tegn på svak etterspørsel i USA. Dette har blitt tydelig de siste ukene. Den svake etterspørselssituasjonen kan motvirkes av stigende geopolitisk risiko og holde prisen høy lenger.

Denne konflikten kan opprettholde den geopolitiske oljeprisen i en lengre periode. Den kan også akselerere den globale, økonomiske nedgangen når medvinden fra lave importkostnader slutter å fungere for utviklede økonomier.

Konflikten har mer enn bare energikonsekvenser. Å ignorere den makroøkonomiske innvirkningen fra denne konflikten ville være uansvarlig. Den har betydelige, finansielle konsekvenser, og den kan føre til flere sanksjoner og finansielle restriksjoner for de landene som støtter Iran og Hamas. Dette burde ikke være noen overraskelse. Videre kan denne konflikten være god grunn for mange utviklede land til å øke proteksjonistiske- og overvåkningstiltak. Sikkerhetsrisikoen vil øke, og vi må erkjenne at regjeringer alltid er opptatt av å innføre proteksjonistiske tiltak mot andre økonomier.

Hvis vi ser på dette angrepet som noe fjernt og irrelevant, vil vi komme til å se på det på en feil måte. Dette vil få store konsekvenser for sikkerheten, global handel og økonomisk vekst. Dette angrepet har faktisk dukket opp på en tid mens verden lider under en alvorlig nedgang etter den ikke-eksisterende multiplikatoreffekten av stimuleringsplaner på flere milliarder dollar. Lavere vekst og flere byrder for handelen vil derfor bety høyere gjeld og vedvarende inflasjonspress.

Jeg håper at denne katastrofen snart vil være over og at Hamas setter gislene fri, men vi bør erkjenne de økonomiske konsekvensene. Alle ingrediensene for en betydelig global nedgang er allerede på plass, inkludert svake PMI-tall og svekket forbruker-tillit. De geopolitiske implikasjonene av dette forferdelige angrepet, selv om det snart tar slutt, vil vare i mange år.

Synspunktene i denne artikkelen er forfatterens meninger og reflekterer nødvendigvis ikke synspunktene til Epoch Times.

Ad i artikkel – AdSense
AD