Konfutse-institutt i Wien fremmer KKP’s infiltrasjon

Kinas undergravende operasjoner i Vesten

Folk demonstrerer mot Konfutse-instituttet i Toronto, Canada i 2014. Canada er et av flere vestlige land der Konfutse-instituttene er stengt. Foto: Allen Zhou
18. juli 2021
AD

Det kinesiske regimets kontroversielle Konfutse-institutt får nå oppmerksomhet i Østerrike. Konfutse-instituttet ved Universitetet i Wien har tilgang til viktige østerrikske institusjoner, ifølge rapporter og dokumenter.

Den offisielle tanken med Konfutse-instituttet er at de skal fremme kinesisk språk og ulike kulturelle programmer. Konfutse-instituttet drives av organisasjonen Hanban, som rapporterer til det kinesiske utdanningsdepartementet. Departementet går etter Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) agenda, gjennomfører ideologisk propaganda og sensurerer emner som regimet anser som sensitive, for eksempel forfølgelsen av Falun Gong-utøvere, uigurer og tibetanere eller massakren på Den himmelske freds plass.

Konfutse-instituttet ved universitetet i Wien tilbyr kurs for det østerrikske militæret og instruktører fra instituttet underviser ved Wiens diplomatakademi, ifølge en artikkel i den østerrikske avisen Die Presse den 14. mai.

Artikkelen avslører at «i noen tilfeller kommer lærere [fra Konfutse-instituttet] også til militærets lokaler, f.eks. til Theresian militærakademi i Wiener Neustadt». «Dokumenter fra den føderale hæren som er ikke-hemmeligstemplet oversettes av Konfutse-instituttet».

Artikkelen nevner også rollen den østerrikske lederen for Konfutse-instituttet ved Universitetet i Wien, Richard Trappl, har i utvidelsen av organisasjonen: «Beijing-regimets ambassade i Wien åpent anbefaler ham som en av de østerrikske ekspertene som forstår Kina på den måten de ønsker å bli forstått.»

Konfutse-instituttet ved universitetet i Wien holder kurs i kinesisk for Det østerrikske utenriksdepartementet, Det nasjonale forsvarsakademiet, Diplomatiakademiet og andre offentlige institusjoner, ifølge deres offisielle nettsted.

Østerriksk garde under en seremoni i Wien 2017. Militæret er en av flere institusjoner der Konfutse-instituttet i Wien har fått en fot innenfor. Foto: Vladimir Simicek/AFP via Getty Images

Undergravende operasjoner

Instituttet ble etablert i 2006 som et samarbeid mellom universitetet i Beijing for utenriksstudier og universitetet i Wien og er det første i sitt slag i Østerrike.

På Konfutse-instituttets nettside legges det vekt på samarbeidet med universitetet i Wien og FN. Det står skrevet at «Wien er et av de offisielle hovedsetene til FN, og det er en internasjonal by. Konfutse-instituttet og de beslektede organisasjonene arrangerer aktiviteter som «FN’s kinesiske dag», «FN’s fredsdag» og «Korfestivalen for verdensfred» hvert år.

I oktober 2019 publiserte den australske tankesmien «Australian Strategic Policy Institute» en artikkel der professor John Fitzgerald skriver at «Kinas regjering engasjerer seg i en rekke synlige og akseptable undergravende operasjoner. I den legitime enden av spekteret forsøker de å nå mennesker utenfor Kina gjennom kulturelle avtaler og utveksling».

Fitzgerald påpeker at i Australia gir KKP «skolene lærebøker innen språk- og kulturstudier og delvis finansierer Konfutse-klasserom i statlige skolesystemer og Konfutse-institutter ved universitetene. […] Ingen andre land har lykkes med å blande inn sin egen regjerings spesielle perspektiv på historie, politikk og kultur i andre lands utdanningssystem like effektivt som den kinesiske regjeringen», skriver han.

Epoch Times har fått tilgang til en rekke hemmeligstemplete dokumenter fra Hainans provinsregjering som avslører Konfutse-instituttenes rolle i infiltrasjonen av Østerrike og noen av nabolandene. Dokumentet viser hvordan Richard Trappl fungerte som mellomledd for å legge til rette for avtaler mellom de lokale myndighetene i Hainan og Konfutse-instituttet ved universitetet i Wien.

«Konsensus»

Et internt dokument fra 2016 fra utenriksavdelingen i byen Danzhou i Hainan viser at myndighetene har inngått «flere avtaler» med Konfutse-instituttet ved universitetet i Wien under Trappls besøk i Danzhou.

Trappl ankom Danzhou den 29. mai 2016. Dagen etter møtte byens ordfører Zheng Geng og flere andre seniormedlemmer i byens ledelse på en bankett.

Ifølge dokumentet ble det nådd en første «konsensus» mellom Konfutse-instituttet i Wien og Danzhou bystyre som uttalte at Danzhou ville gi instituttet «læremateriell, bøker og forskningsmateriell» om kulturen som oppsto rundt dikteren og statsmannen Su Dongpo under det nordlige Song-dynastiet i Danzhou. Su Dongpo er et navn som, i likhet med Konfutse, brukes i kulturelle sammenhenger av det kinesiske regimet.

I Kina er læremidler og skolebøker et viktig verktøy for KKP når de indoktrinerer folk med sin kommunistiske ideologi. I oktober 2020 publiserte Han Chunyong ved det kinesiske utdanningsdepartementets læremiddelskontor en artikkel i China Education News som siterte utdanningsminister Chen Baosheng. Ministeren sa blant annet at «partiets lederskap av undervisningsmateriell bør styrkes» og at «Xi Jinpings tanker om sosialisme med kinesiske særtrekk i den nye tiden bør fremmes nøye innen undervisningsmateriell».

Dokumentet som Epoch Times har kommet over, avslører også at Trappl prøvde å gjøre Danzhou og en by i Burgenland i Østerrike til vennskapsbyer.

Vennskapsbyer er et viktig verktøy for KKPs enhetsfront i utlandet. I en tale den 23. september 2020 advarte den daværende amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo om at Kinas vennskapsby-program er en del av landets «utenrikspropaganda» og at de «aggressivt prøver å påvirke lokale ledere» med dette, ifølge Washington Post.

En skulptur av Konfutse i Beidaihe i Hebei-provinsen. Konfutse brukes som et symbol på KKP i deres «myke makt», for eksempel i kulturelt samarbeid. Foto: Fred Dufour/AFP via Getty Images

Enhetsfronten

Danzhous utenriksavdeling avslørte i et annet dokument at en av KKP’s taktikker i sitt infiltrasjonsprogram i utlandet er å bruke Konfutse-instituttet til å implementere enhetsfrontens kulturarbeid.

Enhetsfrontens arbeidsdepartement er en organisasjon som er direkte underlagt KKP’s sentralkomité. Jobben er å spre partiets propaganda og ideologi over hele verden.

Dokumentet som ble publisert den 31. oktober 2017, sier at «Danzhous kulturelle ressurser brukes for å utdype samarbeidet og utvekslingen mellom byens base for Dongpo-kultur og Konfutse-instituttet ved Universitetet i Wien» og dermed integrere byens kultur inn i BRI-initiativet (Belt and Road Initiative) og øke byens internasjonale «myke makt».

Et dokument fra 2017 fra Hainan-provinsens utenriksdepartement avslører at Li Xiansheng som er visedirektør for den stående komité til provinsens folkekongress, ledet en delegasjon til Østerrike, Serbia og Hellas fra 26. juli til 4. august det samme året. I løpet av turen markedsførte han aktivt BRI-prosjektet (også kalt «Den nye silkeveien») til de nevnte landene. Li møtte blant annet den kinesiske lederen for Konfutse-instituttet ved Universitetet i Wien, Li Kaning, for å diskutere samarbeid innen kunst og kultur.

Mistanke i Vesten

Et annet dokument fra Danzhous utenriksavdeling fra 16. juli 2018 viser en annen rolle for Konfutse-instituttet, nemlig å markedsføre økonomisk utveksling og tiltrekke seg ekspertise fra andre land.

I dokumentet rapporterer utenriksdepartementet om etablering av en base for Dongpo-kultur ved Konfutse-instituttet i Wien, at formålet med dette er å «tiltrekke framstående, østerriksk kompetanse og utenlandske studenter til Danzhou for innovasjon og entreprenørskap».

Epoch Times har kontaktet universitetet i Wien for kommentar, men har ikke fått svar.

Nyheten om Konfutse-instituttets framgang i Wien har vekket bekymring for Østerrikes nasjonale sikkerhetssituasjon. I flere vestlige land er det nå utbredt mistanke om at Konfutse-instituttet er et verktøy for KKP’s propaganda.

«I tråd med EU’s politiske posisjon, ser Østerrike Folkerepublikken Kina ikke bare som en partner og konkurrent, men også som en strategisk rival, som taler for en annen regjeringsform», sa en talsmann for det østerrikske utenriksdepartementet til Die Presse.

Et eksempel på kontroverser over Konfutse-instituttet i Vesten er at Song Xinning som var leder for Konfutse-instituttet ved Vrije universitet i Brüssel, ble utvist fra Schengen-området etter at den belgiske sikkerhetstjenesten oppdaget at instituttet ble brukt til å rekruttere spioner til KKP. I følge belgiske «De Morgen» betalte Song kinesiske studenter og personer i det belgiske næringslivet for å være informanter for KKP.

Sverige har hatt flere Konfutse-institutter og Konfutse-klasserom, men de har blitt stengt, det ene etter det andre. I 2019 besluttet Luleå tekniska universitet å stenge det siste Konfutse-instituttet i Sverige. I april 2020 ble det siste Konfutse-klasserommet i Falkenberg stengt. Sverige ble da det første europeiske landet som stengte alle Konfutse-instituttene og Konfutse-klasserommene.

Det eneste Konfutse-instituttet i Norge var i Bergen. Det ble lagt ned i år.

Ad i artikkel – AdSense
AD