Kinesiske byer driver kollektive kjøp av boliger mens myndighetenes inntekter minker

En eiendomsmegler venter på kunder i Beijing den 17. januar 2016. Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images
7. august 2022
AD

Siden juni har minst ni kinesiske byer oppmuntret beboere, inkludert offentlig ansatte, til "gruppekjøp" av utpekte boliger i et forsøk på å øke salget av lokale eiendommer.

Gruppekjøp, også kjent som ”kollektive kjøp”, tilbyr produkter og tjenester til betraktelig reduserte priser på betingelse av et minimum antall kjøpere. Dette er for tiden en trend i Kina, særlig blant unge nettbrukere.

Disse kollektive kjøpstiltakene er blant regimets siste desperate handlinger i kinesiske byer for å øke eiendomssalget. Noen eiendomsutviklere i Henan-provinsen har blitt rapportert fordi de tilbudte hvete og hvitløk som forskuddsbetaling i et forsøk på å tiltrekke seg potensielle kjøpere.

De ni byene som har blitt rapporterte av den Shanghai-baserte nyhetsavisen ”The Paper” midt i juli, inkluderer Changchun- og Jinlin-provinsene, Shenyang i Liaoning-provinsen, Huanggang i Hubei-provinsen, Bazhong i Sichuan-provinsen, Pu’er i Yunan-provinsen, Tongling i Anhui-provinsen, Tonglu i Zhejiang-provinsen, Taiyuan i Shanxi-provinsen og Zhongshan i Guangdong-provinsen.

Disse byene er regnet som andre-, tredje- eller fjerdenivås byer. Tradisjonelt refererer første-nivås-byer til store byer som Beijing, Shanghai, Guangzhou og Shenzhen. Men i 2022 ble listen over førstenivås-byer utvidet med enda 15 regionale knutepunkter over hele landet.

Epoch Times Photo
Siden tredje kvartal i 2021 har Kinas eiendomsmarked kjølnet, etterspørselen har falt og inntekter fra lokale salgsinntekter av eiendommer har stupt. Noen provinser og byer i Kina har angivelig kuttet i lønningene til offentlig ansatte. Foto: Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images

I følge The Paper "gir myndighetene i  Chanchun støtte til offentlige enheter, statlig eide selskaper og institusjoner, skoler og universiteter, vitenskapelige forsknings-institusjoner og sosiale grupper for at de skal kontakte eiendomsutviklere og organisere kommersielle eiendomskjøp gruppevis for de ansatte".

Ansatte i disse institusjonene blir sett på som personer med høyere inntekter, sammenlignet med andre sosiale grupper i Kina.

Zhongshan i Guandong-provinsen som er hjemsted til tusener av utflyttede innbyggere som bor spredt over hele verden, tilbød ansatte i Dongqu-nabolagskomité å kjøpe eiendommer til kampanjepriser. The Paper rapporterte at maksimalt 500 tillatte deltakere i salgskampanjen kjøpte hus lagt ut for kommersielt salg i distriktet fra 1. til 30. juni

Dongqu nabolagskomité er det rikeste distriktet i byen og innehar området til kommunens kontorer til Det kinesiske kommunistpartiet (KKP), men også byens rådhus.

Andre byer har tilbudt lignende salgsfremmende politikk for å bidra med å få opp salget av lokale eiendommer. Fokuset var rettet mot de med høyere inntekt, som for eksempel ansatte hos myndighetene og i de statseide selskapene. Tonglu by i Zhejiang tilbød for eksempel 3 prosent avslag for grupper på 10 og 5 prosent avslag til grupper på 20 ved kollektive kjøp av eiendommer.

Disse eiendommene er for det meste i avsidesliggende forsteder, langt vekke fra arbeidsplasser og andre fasiliteter. De har også restriksjoner for hvordan kjøperne kan foreta handelen av eiendommene, i følge en rapport av den kinesiske utgaven av VOA i juli 2022. Rapporten siterte en lokal innbygger fra Henan-provinsen som sa at ingen av vennene hans som er ansatte i statsapparatet, har gått til innkjøp av eiendommene som er pekt ut til kollektive kjøp.

”Et forsøk på å øke myndighetenes inntekter”, sier analytiker

Den kinesiske finans- og nyhetsportalen Yicai så i juni på boligpriser i 70 store og mellomstore byer. De fant at 34 byer hadde lavere eiendomspriser enn de hadde i 2020 på et år-til-år-grunnlag. 27 byer hadde priser som var lavere enn i 2019 og seks byer hadde lavere priser enn i 2017.

A housing complex by Evergrande
Et boligkompleks av den kinesiske eiendomsutvikleren Evergrande i Beijing i Kina den 21. oktober 2021. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images

Den USA-baserte nyhetskommentatoren, Wang He, fortalte til den kinesiskspråklige redaksjonen i Epoch Times i et nylig intervju at både det kinesiske regimet og eiendomsutviklere har forsøkt å stanse nedgangen på eiendomsmarkedet, noe som kan føre til "kollaps av lokale myndigheters finanser."

"Omtrent en tredjedel av de lokale myndighetene skatteinntekter kommer fra salg av land", sa Wang. "Når boligprisene synker, gjør eiendomsutviklere og kinesiske myndigheter sitt beste for å redde boligmarkedet. KKP har opprettholdt rentekuttene mot bakteppet av renteoppgangen i Europa og USA, som er en annen måte å redde boligmarkedet og øke statens inntektene på.

I Kina eier myndighetene rettigheter til alt land i byene. Eiendomsutviklere kjøper rettighetene og får bruke landet i opp til 70 år. Tomtesalg er derfor en viktig inntekt for myndighetene og står for omtrent 8 prosent av Kinas årlige BNP-vekst.

Dersom disse dataene inkluderer Kinas relaterte industrier, utgjør de 20 til 30 prosent av Kinas brutto nasjonalprodukt, BNP, i følge Wang.

Xia Song bidro til denne artikkelen.

Ad i artikkel – AdSense
AD