Flere tilfeller av hvitvasking av virtuelle penger som involverer enorme pengesummer, har skjedd nylig i Kina. Insidere innen industrien sier at det i mange år har vært den viktigste kapitalflukten som har skjedd i Kina.
Det offentlige sikkerhetsbyrået i byen Tongliao i Indre Mongolia har nylig arrestert en ulovlig ring som har drevet med hvitvasking. De brukte blockchain for å veksle digital, virtuell valuta. Myndighetene arresterte 63 personer og beslagla omtrent 130 millioner yuan (18,65 millioner dollar) i kontanter, fast utstyr, overføringer av blockchain, digital valuta og frosne fond, ifølge en rapport fra 11. desember 2022 som ble utført av det kinesisk, statlige mediet National Business Daily. Gjennom virtuelle valutatransaksjoner, hvitvasket ringen 12 milliarder yuan (1,72 milliarder dollar).
I en annen sak om virtuell valuta, var enda mer penger involvert. En ring som ble tatt av politiet i Hengyang County i provinsen Hunan i september 2022, hadde hvitvasket penger gjennom virtuell valuta siden 2018; 40 milliarder yuan (5.74 milliarder dollar).
Ifølge Kinas departement for offentlig sikkerhet ble det oppdaget 259 saker relatert til hvitvasking av virtuell valuta i 2021. En totalverdi på mer enn 11 milliarder yuan (1.58 milliarder dollar) ble konfiskert.
Insider: "Den største delen av kapitalflukt gjøres via virtuell valuta"
En tidligere kinesisk finansdirektør med navn Lu sa at de fleste av de større, illegale industriene i Kina nå overfører penger gjennom virtuell valuta.
"Dette er veien til hovedstrømmen for kapitalflukt. Selv de underjordiske bankene har gjort dette i flere år", fortalte hun til Epoch Times den 16. desember 2022. "Myndighetene har derfor bare funnet en liten brøkdel."
Tradisjonelle hvitvaskings-transaksjoner blir vanligvis utført gjennom finansinstitusjoner som er mer sofistikerte når det gjelder å undersøke legitimiteten til kontoholdere og kilder til fond, og de har høy sporbarhet. Samtidig er virtuell valuta desentralisert og anonym, noe som gjør det utfordrende å overvåke retningen av kapitalflyt, fortalte Guo Yatao som er ekspert på blockchain-lover, til «National Business Daily».
«På den andre siden forbyr Kina utstedelse og utveksling av virtuell valuta, mens andre land tillater fri utveksling av virtuell og fiatvaluta. Derfor kan virtuell valuta lett bli brukt til hvitvasking av penger over landegrensene», sa Guo.
Hvitvasking av penger via virtuell valuta kan deles i tre trinn. Først bruker ringer som utfører pengevasking pengene til å kjøpe virtuell valuta. Så bruker de den virtuelle valutaens anonymitet for flere transaksjoner for å skjule koblingen mellom transaksjonene. Til slutt blir den "vaskede", virtuelle valutaen tatt ut på en bestemt adresse for å fullføre operasjonen med hvitvasking.
I det første av disse tre trinnene, opererer hvitvaskingsringene ofte gjennom "kjøper" for å skjule sin identitet. De kan rekruttere kjøpere, gi opplæring på nettet og deretter instruere dem i å registrere seg til en konto for utveksling av virtuell valuta via kryptert chatteprogram.
En undersøkelse gjort av den statlige avisen «Economic Information Daily» i mai 2022, fant flere deltidsstillinger på sosiale medier som gjaldt kjøp og salg av virtuell valuta.
Reporteren gikk inn i et "over-disken handels samarbeid" med kjøpere og selgere av USDT, en virtuell valuta. Så snart en kjøper antyder at han eller hun har "penger" på hånden, men at vedkommende ikke er vant til å kjøpe virtuelle mynter, vil en kjøper ta ordren med en gang. Kjøpere bruker en bil-praier-mekaniske for å få ordre på plattformen. De får en kommisjon på 1,2 - 1,8 prosent per ordre og kan ta åtte eller ni runder per dag.
Kapitalflukt er et “hjelpeløst valg”
I september 2021 utstedte «People’s Bank of China» et rundskriv som forbød alle tjenester relatert til opprettelse av og provisjon fra virtuell valuta.
«Virtuell valuta er lovlig i det store flertallet av land rundt i hele verden. Hovedgrunnen til Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) forbud mot virtuell valuta, er at de forsøker å stanse kapitalflukt», sa Lu.
«I offisielle rapporter fra KKP er ofte virtuell valuta nevnt og knyttet til ulike former for kriminalitet», sa hun.
"Faktisk er virtuell valuta bare et redskap. Det er verken godt eller dårlig i seg selv", fortalte Lu til Epoch Times. På grunn av KKP’s strenge kontroll med utenlandsk valuta, er det vanskelig for folk å overføre penger ut av Kina gjennom vanlige kanaler. Legitime inntekter kan bli overført gjennom virtuell valuta, men er et hjelpeløst valg", sa hun.