Kinas AI-fremgang vekker frykt for en "dystopis" fremtid

Kongressmedlem Mike Gallagher advarer og sier at "den frie verden må bestemme reglene for den videre utviklingen av AI."

Ansiktsgjenkjenning og kunstig intelligens sett på monitorer på Huaweis Bantian-campus. Den 26. april 2019 i Shenzhen, Kina. Foto: Kevin Frayer/Getty Images.
7. mars 2024
AD

Washington og Beijing har i det stille inngått en dialog rundt sikker utvikling av kunstig intelligens (AI), men bak samtalene er det fortsatt hard konkurranse om teknologiens utvikling og hvordan den skal brukes.

Representant Mike Gallagher (Republikaner, Wisconsin ), leder av "House Select Committee on the Chinese Communist Party" slo alarm om utviklingen av AI i mai 2023 under et intervju med DailyMail.com. I intervjuet løfter han frem hvordan det kommunistiske regimet har utviklet AI-relatert teknologi for "dystopisk" ” og “ondskapsfull bruk,” som omfatter folkemord og daglig overvåking av innbyggere.
I juli og oktober i fjor møttes AI-eksperter fra USA og Kina i hemmelighet to ganger i Genève for å diskutere risikoen ved ny teknologi og oppmuntre til investeringer i AI-forskning, rapporterte Financial Times.

Blant de amerikanske deltakerne var det forskere fra forskningsorganisasjoner som OpenAI, Anthropic og Cohere, mens de kinesiske ekspertene kom fra statsdrevne Tsinghua University og andre statsfinansierte institusjoner.

I november signerte 28 land Bletchley-erklæringen under det første ”AI Safety Summit” noensinne i Storbritannia. Her gikk de med på en kollektiv innsats for å sikre at AI vil bli brukt på en "menneskesentrert, pålitelig og ansvarlig" måte.

Kommunikéet anerkjenner at avanserte AI-modeller kan forårsake "potensielt alvorlig og til og med katastrofal skade."

Kina og USA,  de to mest konkurransedyktige rivalene innen AI-teknologi, signerte avtalen sammen med EU, Frankrike, Tyskland, Japan, Kenya og Nigeria.

Den japanske elektroingeniøren Li Jixin sa til Epoch Times at AI-etterretningseksperter har en forsiktig holdning til utviklingen av AI fordi det potensielt kan skade menneskeheten.

”Selv om det ser ut til at AI kan forenkle tilværelsen for menneskene på kort sikt, finnes det en risiko for misbruk og tap av kontroll som kan skje når som helst. I tillegg vil internett øke denne risikoen globalt, og det kan skje ekstremt raskt - og sette menneskelig sivilisasjon i fare”, sa Li.

AI brukes til å kontrollere kinesere

En to-partis-gruppe på 17 senatorer uttalte i et brev fra mars 2020 til daværende utenriksminister Mike Pompeo at "Kina bruker ansiktsgjenkjenning for å profilere uigurer. Dette gjøres for å klassifisere dem på grunnlag av etnisitet og sortere dem for sporing, mishandling og fengsling".

Ansiktsgjenkjenningsteknologi brukes også til å spionere på vanlige borgere. En databaselekkasje i 2019 ga et innblikk i omfanget av Det kinesiske kommunistpartiets (KKP's) overvåkingsverktøy, som utførte mer enn 6,8 millioner registreringer på en enkelt dag fra kameraer rundt hoteller, parker, turistattraksjoner og moskeer.
Facial recognition is used in China. (The Epoch Times)
Ansiktsgjenkjenning brukes i Kina. Foto: The Epoch Times.
Li mener AI-teknologien utvikles for å overvåke innbyggerne fordi «KKP ikke er en demokratisk valgt regjering og har ingen naturlig legitimitet. Det KKP frykter mest, er å miste makten.»

AI-applikasjoner og andre teknologiske midler vil overvåke folks ord og handlinger inngående for å identifisere meningsmotstandere. Dermed kan de bli målskiver for staten, sa Li.

KKP har til og med gått så langt som å bruke AI-teknologi for å overvåke folks tanker. I juli 2022 hevdet et AI-forskningsinstitutt i Hefei, Anhui-provinsen, at de hadde utviklet en programvare for tankelesning som kunne måle lojaliteten hos Kommunistpartiets medlemmer ved å teste et individs nivå av forpliktelse til partiets ideologi.

Eksport av AI overvåkningsteknologi

KKP har eksportert AI-teknologi for innbyggerovervåkning til andre land for å bli ledende innen AI, samtidig som de har samlet inn store mengder data på global basis.

Flere land, inkludert Zimbabwe og Usbekistan, har bygget eller bygger storskala overvåkningssystemer basert på AI ved hjelp av KKP, i følge en rapport fra den amerikanske menneskerettighetsgruppen Freedom House i fjor.

Mer enn 140 byer over hele verden har tatt i bruk kinesisk ansiktsgjenkjenningsteknologi for å skape "trygge byer" og "smarte byer" innen transport, logistikk og rettshåndhevelse.

People are seen on screens from closed circuit television security cameras at the World Artificial Intelligence Conference in Shanghai, China, on July 6, 2023. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)
Folk blir sett på skjermer fra tv-overvåkningskameraer, under World Artificial Intelligence Conference i Shanghai, Kina. Den 6. juli 2023. Foto: Wang Zhao/AFP via Getty Images
Thailand, Malaysia, Myanmar og Vietnam har i tillegg forhandlet med kinesiske selskaper om å innføre toppmoderne offentlige overvåkingssystemer, skrev kommentator Hiroyuki Akita i Nikkei Asia i 2019. ​

The republican Square (Det republikanske torget) i Beograd, Serbias hovedstad, har også blitt utstyrt med kinesiskprodusert overvåkingsutstyr. Huaweis overvåkingssystem kan overvåke folks ferdsel på torget og andre steder i byen, gjenkjenne ansiktene deres, identifisere registreringsnumre og fastslå mistenkelig aktivitet.

Akita skrev at KKP's eksport av autoritarianisme til andre land utgjør en grunnleggende og langsiktig trussel mot den USA-ledede frie verdensordenen i etterkrigstiden.

«I denne hegemoniske krigen er politisk makt like viktig som økonomisk og militær makt. Hvis andre asiatiske land velger demokrati, vil det være lettere for USA å opprettholde sin innflytelse i regionen. Hvis imidlertid mange asiatiske nasjoner velger autoritarianisme, vil grunnlaget for den USA-ledede, liberale orden gradvis erodere", sa han.
I tillegg til å eksportere ansiktsgjenkjennings-teknologi til utlandet, utdanner KKP arbeidere til AI-industrien i utviklingsland gjennom sitt "Luban Workshop"-program. KKP hjalp også UAE med å etablere AI-selskapet G42, som hevder å ha satt opp verdens største AI-superdatamaskin sammen med Kina.

Forskere ved Center for New American Security advarte om KKP's oversjøiske ekspansjon i en Politico-artikkel den 30. november 2023.

«Resultatet kan trolig bli en AI-fremtid der USA's og Europas møysommelige avtaler om sikker, rettighets-respekterende AI blir foreldet av en verden som allerede er oppkoblet til kinesiske AI-systemer og som vinner Beijings gunst blant ikke-vestlige nasjoner og i praksis setter autoritære standarder for teknologiens globale utvikling», skrev de.

Gallagher sa at AI-kappløpet med KKP er i ferd med å trappes opp og House Select Committee on the Chinese Communist Party som han leder, er klar til å spille en ledende rolle i å «sikre USA's dominans».
Chairman of the House Select Committee on China Rep. Mike Gallagher (R-Wis.) delivers remarks to commemorate the one-year anniversary of the White Paper movement in China alongside a group of students and Chinese pro-democracy activists outside the U.S. Capitol in Washington on Nov. 29, 2023. (Drew Angerer/Getty Images)
Leder av House Select Committee on China Rep., representant Mike Gallagher (Republikaner - Wisconsin), kommer med noen uttalelser for å minne om ettårsdagen for White Paper-bevegelsen i Kina sammen med en gruppe studenter og kinesiske pro-demokrati-aktivister utenfor den amerikanske hovedstaden i USA. Washington den 29. november 2023. Foto: Drew Angerer/Getty Images.
Det overordnede målet er å overbevise det amerikanske folket om at "denne teknologien ikke kommer til å brukes til ondskap" og at den amerikanske regjeringen vil ligge i forkant av de kinesiske kommunistene.

"Jeg tror det er helt avgjørende at vi ikke lar KKP vinne dette kappløpet fordi de vil bruke det til et "teknototalitært", dystopisk formål, og det er helt nødvendig at den frie verden bestemmer reglene for utviklingen av AI", sa han.

Vi trenger et "enhetlig rammeverk for AI-regler og AI-etikk", sa Gallagher.

USA og Kina konkurrerer om AI-teknologi

AI er i ferd med å bli «en avgjørende komponent i økonomisk og militær makt i nær fremtid», ifølge Stanford Universitys Artificial Intelligence Index Report 2023.

I løpet av de siste årene har USA og Kina vært låst i et intenst kappløp i alle aspekter ved AI-teknologien.

Amerikanske selskaper og organisasjoner har utviklet de fleste av verdens viktigste språk og intermodale modeller. I 2022 utviklet Kina bare tre maskinlæringssystemer, mens USA opprettet 16, inkludert OpenAI's DALL-E 2, GPT-3 og Googles PaLM.

USA har også ledelsen innen private investeringer i AI-teknologi. I 2022 investerte private, amerikanske investorer for 47,4 milliarder dollar, omtrent 3,5 ganger så mye som Kina. USA er verdensledende når det gjelder nye investeringer i AI-selskaper; 3,4 ganger flere enn Kina.
Screens displaying the logos of OpenAI and ChatGPT are pictured in Toulouse, France, on Jan. 23, 2023. (LIONEL BONAVENTURE/AFP via Getty Images)
Skjermer som viser logoene til OpenAI og ChatGPT, avbildet i Toulouse, Frankrike. Den 23. januar 2023. Foto: Lionel Bonaventure/AFP via Getty Images
I følge Det amerikanske forsvarsdepartementet dominerer USA markedet for design av halvledere med 85 prosent av verdensmarkedet.

Kina er derimot det største importør- og halvledermarkedet og er avhengig av amerikanske brikker.

For å begrense utviklingen av kinesisk AI-teknologi, har Washington implementert eksportkontroll på avanserte brikker. Dette er for å forhindre at avanserte brikker faller i hendene på KKP og i håp om å unngå at de utvikler superdatamaskiner eller halvledere for militær bruk eller andre formål.

Til gjengjeld har Beijing begrenset eksporten av sjeldne mineraler til Amerika.

I mellomtiden har KKP styrket utviklingen sin av brikker.

I august i fjor lanserte Huawei mobiltelefonen Mate 60 Pro med den kinesiskproduserte Kirin 9000s 7nm-prosessoren. Baidu, den kinesiske internettleverandøren, utviklet angivelig Kunlun-brikken for AI-databehandling. Statlige medier kan til og med skryte av at Kina utvikler en fotonisk brikke som er "3000 ganger raskere" enn NVIDIA A100, en av de mest brukte kommersielle AI-brikkene.

Det gjenstår å vurdere kvaliteten og finne ut hvor avanserte brikkene som er  laget i Kina, er. Men totalt sett har Kina lenge hatt førsteplassen i "AI-tidsskrifter, konferanser- og arkivpublikasjoner" som antydet i Artificial Intelligence Index Report av 2023.

I 2021 publiserte kinesiske forskere nesten 40% av verdens AI-publikasjoner, mer enn Storbritannia, Europa (15,1%) og USA (10%) til sammen. Kina har også den største andelen av verdens AI-konferansepublikasjoner i 2021, på 26,2%. Ni av de 10 beste AI-utgiverne er fra Kina, etterfulgt av Massachusetts Institute of Technology, som er rangert som nummer ti.

Li påpekte at det kinesiske diktaturregimet utøver et privilegium i utviklingen av AI som ingen legalistiske land har, det vil si å "vilkårlig innhente og misbruke innbyggernes private informasjon".

Vanligvis tar legalistiske land hensyn til og beskytter folks private informasjon, slik at teknologiselskaper ikke kan skaffe seg vesentlig, personlig informasjon for AI-læring.

"I Kina, derimot, kan ikke massene overvåke styresmaktene, så KKP står fritt til å få tilgang til personlige opplysninger for å bygge opp databanken for AI-læring", sa han.

Som et resultat, sa Li, er Kinas overvåkings- og internettsensur-teknologi langt overlegen andre land.

Ad i artikkel – AdSense
AD