Beijing vil gradvis øke pensjonsalderen i Kina i løpet av de neste 15 årene, kunngjorde myndighetene nylig. Dette gjør de fordi landet sliter med en raskt aldrende befolkning etter 40 år med fødsels-begrensning.
Beslutningen som representerer den første store justeringen på 70 år, ble nylig godkjent av Kinas lovgivende forsamling, Den nasjonale folkekongressen (NPC), under møtet i Den stående komitéen.
Ifølge forslaget som ble offentliggjort av Xinhua, vil pensjonsalderen for mannlige arbeidere øke fra 60 til 63 år. Pensjonsalderen for kvinnelige funksjonærer vil øke fra 55 til 58 år, mens pensjonsalderen for kvinnelige arbeidere vil øke fra 50 til 55 år.
Disse endringene vil gradvis tre i kraft i løpet av de neste 15 årene og starter 1. januar 2025.
Beijing har besluttet å heve pensjonsalderen fordi landet står overfor en demografisk krise som, ifølge analytikere, kan sette ambisjonene til Det regjerende kinesiske kommunistpartiet i fare. Kinas fruktbarhetstall falt til et rekordlavt nivå i 2023 på grunn av en aldrende befolkning og en krympende arbeidsstyrke to år etter at myndighetene tillot at familier kan få to eller re barn.
Under en pressekonferanse i Beijing sa Wang Xiaoping, sjef for Kinas departement for menneskelige ressurser og sosial sikkerhet, at den justerte pensjonsalderen kan «dempe den nedadgående trenden med folk i arbeidsfør alder» og «opprettholde momentum og vitalitet i den økonomiske og sosiale utviklingen».
«Fordi den forventede levealderen har steget fra rundt 40 år på 1950-tallet til 78,6 år i dag, gjør den økende pensjonsalderen det mulig å utnytte de menneskelige ressursene på en optimal måte», sa Wang til journalister fredag.
I en tid med synkende fruktbarhetstall og lengre forventet levealder er trenden med en aldrende befolkning blitt tydeligere.
I 2023 vil omtrent 297 millioner mennesker, som utgjør 21 prosent av Kinas nåværende befolkning, være over 60 år. Ifølge estimater fra Verdens helseorganisasjon forventes denne andelen å stige til 28 prosent innen 2040. Da vil rundt 402 millioner mennesker i Kina være eldre enn 60 år.
David Huang, en USA-basert økonomisk forsker og kommentator, sier at en utsettelse av pensjonsalderen kan lette presset på Kinas pensjonssystem.
Landets viktigste offentlige pensjonssystem står i fare for å tømme fondet i løpet av de neste ti årene, ifølge prognoser fra Chinese Academy of Social Sciences, en statsstøttet tenketank. Til tross for statlige subsidier forventes det at et synkende forhold mellom arbeidstakere og pensjonister vil føre til et underskudd på 118 milliarder yuan (rundt 16,7 milliarder dollar) innen 2028. Tenketanken har beregnet at dette underskuddet vil øke til 11 billioner yuan (1,6 billioner dollar) innen 2050.
Les mer
Serie: Fra den franske revolusjonen til Lenin (del 1)
Ydmykhet - Jordens, markens og guddommelighetens dygd (1/7)
«Ved å utsette pensjonsalderen kan flere fortsette å bidra [i pensjonssystemet] og dermed dekke det akutte behovet,» sier Huang til Epoch Times.
En nyutdannet som nettopp har fått jobb i en statsstøttet bank, uttrykte bekymring for at denne politikken kan forverre den allerede høye ungdomsledigheten.
«Politikken kan føre til at flere eldre fortsetter å inneha stillinger, og dette gjør det vanskeligere for unge mennesker å skaffe seg jobb», sier en person bosatt i Beijing (som ikke ønsker å stå frem med navn av sikkerhetshensyn) til Epoch Times.
Ifølge de siste offisielle tallene var arbeidsledigheten blant kinesere i alderen 16 til 24 år 17,1 prosent i juli og dermed steget fra 13,2 prosent i juni. Den representerte det høyeste nivået siden myndighetene reviderte reglene for beregning av arbeidsledighet i februar.
Nyheten har utløst omfattende diskusjoner på den kinesiske sosiale medieplattformen, Weibo. Få timer etter den offisielle kunngjøringen hadde to relaterte emneknagger blitt de tre mest søkte ordene på Weibo fredag ettermiddag.
Folk som var ansatt i statsstøttede selskaper eller i offentlig forvaltning, uttrykte frustrasjon over at de må bli i jobbene sine lengre.
Mange delte sine bekymringer for at myndighetene kan øke pensjonsalderen ytterligere når de selv når den, hvis Beijing fortsatt sliter med å takle pensjonspresset.
«Det er fortsatt 32 år igjen før jeg kan pensjonere meg. Hvem vet hva fremtiden vil bringe? Kanskje blir pensjonsalderen gradvis hevet i løpet av de neste 20 årene», skrev en Weibo-bruker.
Luo Ya bidro til denne rapporten.