Kina har angivelig en illegal politistasjon i Stockholm

Kinas ambassade i Stockholm har ikke svart på TT sine spørsmål. Arkivbild. Foto: Karin Wesslén/TT
6. november 2022
AD

Kinesisk politi skal ha "en uoffisiell politistasjon" i Stockholm. Formålet er, ifølge organisasjonen Safeguard Defenders, å tvinge kinesere som er mistenkt for å være kriminelle, tilbake til hjemlandet for å bli stilt for retten.

I Kina har det gjennom flere år pågått en omfattende kampanje mot telefon- og nettsvindel, og ifølge myndighetene begås mange forbrytelser av kinesere som er bosatt utenlands. Offisielt hevdes det at hundretusenver mistenkte har blitt overtalt til å reise tilbake til Kina og overgi seg.

Ifølge Safeguard Defenders, som kartlegger brudd på menneskerettigheter i Kina, strekker regimets tentakler seg langt utenfor landets grenser gjennom såkalte "polititjenestekontorer" som brukes til å presse eksilkinesere.

I en rapport som ble utgitt nylig, er det identifisert over 50 politikontorer i drøyt 30 land; ett av dem er i Stockholm.

Stockholmskontoret har, ifølge Safeguard Defenders, sin adresse på et hotell vest i Stockholm. TT har forgjeves søkt representanter for hotellet og personer som kobles til virksomheten.

Kontoen som er identifisert i rapporten har siden 2018 blitt opprettet av lokale politimyndigheter i byene Fuzhou og Qingtian i sør-øst Kina. Kontoret i Stockholm skal drives av politiet i Qingtian.

Leder og grunnlegger av Safeguard Defenders er svensken Peter Dahlin. Han ble arrestert i 2016 i Beijing der han drev organisasjonen China Action. Etter å ha blitt tvunget til å tilstå angivelig spionasje på statlig tv, ble han satt fri og utvist til Sverige.

Rapporten som ble kalt "110 Utenlands" etter det kinesiske for nummeret for nødhjelp, bygger, ifølge Dahlin, helt på offentlige oppdrag.

"All informasjon i vår rapport er fra den kinesiske staten, politiet eller statlige medier", skriver han i en mail til TT.

De internasjonale politikontorene bemannes, ifølge Dahlin, av lokale kinesere som arbeider på oppdrag fra kinesisk politi.

I mange byer, deriblant Stockholm, er informasjonen dårlig. Andre steder, som i en sentral gate i Dublin, var det inntill nylig et offentlig kontor med skilt som "Fuzhou Police Overseas Service Station".

I kinesiske medier oppgis virksomheten å være av konsulær karakter, som å hjelpe kinesere i utlandet med å fornye førerkortet. Men ifølge Peter Dahlin finnes det bevis for at man også jakter på angivelige kriminelle.

"Det handler om å tvinge kriminelle tilbake til Kina for å stilles for retten. Det kinesiske politiet innrømmer i en dokumentasjon at dette skjer gjennom trusler om at slektninger skal fengsles, at barn nektes utdanning og andre tiltak rettet mot slektninger i Kina".

Det er, sier han, ingen bevis for at kontoret i Stockholm har drevet med den type aktiviteter. Han anser likevel at omfanget av virksomheten taler for at det er tilfellet.

Å opprette parallelle rettslige mekanismer i et annet land av det slaget som beskrives i rapporten, er et brudd på folkeretten. Dette opplyser Joachim Åhman som er professor i internasjonal rett ved Gøteborgs universitet.

”Det høres som en slags form for suverenitetsbrudd. Et grunnleggende folkerettslig prinsipp er at stater ikke skal legge seg opp i hverandres interne anliggender”, sier han.

Justisdepartementet kjenner ikke til informasjonene om politikontoret og henviser videre til Sikkerhetspolitiet. De ønsker ikke å kommentere saken.

”Når det gjelder etterretningsarbeidet vårt og operativt arbeid koblet til en fremmed makt, har vi svært vanskelig for å si noe overhodet”, sier Fredrik Hultgren-Friberg som er pressesekretær i Säpo.

TT har søkt Kinas ambassade for en kommentar.

FAKTA

”110 OVERSEAS”

Ifølge rapporten "110 Overseas – Chinese Transnational Policing Gone Wild" fra 2018 har kinesiske politimyndigheter bygget opp nettverk av "politi-servicestasjoner" i land over hele verden.

Servicestasjonene bistår, ifølge kinesiske myndigheter, kinesere i utlandet med administrative saker, men ifølge rapporten er det virkelige formålet å få kriminelt mistenkte kinesere bosatt i utlandet, til å vende hjem for å bli stilt for retten.

I tillegg til Sverige er, ifølge rapporten, kinesiske politikontor blant annet i Storbritannia, Nederland, Spania, Italia, Tyskland, USA, Chile, Japan og Nigeria.

Flest kontorer, ni stykker, er i Spania, ifølge rapporten.

Kilde: Safeguard Defenders

Ad i artikkel – AdSense
AD