Kambodsja base for internettsvindel

Politiet eskorterer en gruppe kinesere på flyplassen i Kambodsjas hovedstad Pnom Penh i oktober 2017. De pågrepne mistenkes å ha deltatt i internettbedragerier med utpressing av landsmenn i Kina. Foto: Tang Chhin Sothy/AFP via Getty Images
20. mars 2022
AD

Utvandrede kinesere rundt om i verden har de siste årene blitt utsatt for ulike typer svindel av kinesere med base i Kambodsja. Insidere og personer som tidligere ble kontrollert av disse nettverkene, men har flyktet, avslører nå detaljer hvor svindlerne arbeider og hvordan de handler.

Luo Ding (pseudonym for å beskytte identiteten hans) er en av dem som har flyktet. Ifølge en reportasje i den kinesiske avisen Southern Weekly den 17. februar oppfordret en av Luos "landsmenn" ham i slutten av desember til å ta jobb som kokk i Kambodsja. Han sa til Luo at grunnlønnen var 10.000 yuan (nærmere 15.000 kroner) i måneden pluss en bonus hvis bedriften gikk bra. Luo som ikke var godt stilt økonomisk på det tidspunktet, godtok vilkårene og tok jobben.

For å unngå passkontroll ved grensen smuglet "landsmannen" Luo og fire andre personer over grensen. De startet i Yunnan-provinsen i Kina, krysset Vietnam og kjørte så på fjellveier til byen Ho Chi Minh og til sist med bil til Kambodsja.

Svindlerne er ikke lengre gatetyver. De er organiserte, store bedrifter med avansert utstyr og klare hierarkier.

"Landsmannen" tok Luo til et investeringsfirma i området Royal Paradise der jobben som kokk ble endret til "markedsfører av investeringer på internett". Det var da Luo innså at han hadde blitt lurt, men han kjente at han ikke hadde noe annet valg enn å gjøre jobben.

Det såkalte «investeringsfirmaet» var i bunn og grunn internettbedragere. Å være "markedsfører" innebar å benytte ulike metoder i sosiale medier for å lokke mennesker til å spille om penger på nettet via spillsteder eller å gjøre falske investeringer.

Svindlernes interne benevnelse på markedsføring av investeringer er "å drepe griser". En "enslig person" med høy profil skapes i sosiale medier for å tiltrekke enslige av motsatt kjønn. En "relasjon" skapes med dem, og til slutt, etter at relasjonen har blitt stabil, får man dem til å investere.

I den tidlige investeringsfasen ber svindleren offeret om å sette inn en mindre sum penger, som 500 yuan eller 1.000 yuan (ca. 750 eller 1.500 kr), som kunden får tilbake i rett tid. Så snart man har fått kundens tillit og investeringen har nådd et visst beløp, låser man muligheten til å få tilbake pengene, og svindleren kutter kontakten med kunden. Dette blir kalt "grisen drepes".

Samtidig som de trenes til å lure og bedra intetanende brukere av sosiale medier, blir markedsførerne selv dårlig behandlet av sine sjefer.

Da Luo hadde ankommet anlegget, mistet han all personlig frihet og fikk ikke lov å forlate stedet. Telefonen hans ble regelmessig kontrollert.

Markedsførerne arbeidet minst 12 timer om dagen og var tvunget til å sende skjermbilder av sine pågående prosjekter til en gruppe-chat. Hvis oppgavene ikke ble fullført, ble de tvunget til å arbeide overtid. Noen av dem fikk bare sove tre til fire timer om natten.

De ble tvunget til å chatte på nettet hele dagen. På internett kan en mann late som han er kvinner, og kvinner kan utgi seg for å være menn, sier Luo. Han ble instruert til å ha kontakt med 50 personer hver dag og skaffe fem til ti nye venner.

I begynnelsen fikk Luo delta i "den europeiske og amerikanske gruppen" som rettet seg inn på kinesere i Europa og USA. De hadde også oversettelsesverktøy for de tilfellene der de traff på engelsktalende "kunder".

Ifølge Zhao Song som fortsatt arbeider for et investeringsfirma på nettet, har disse selskapene komplette strukturer med avdelinger for virksomhet, administrasjon, kundeservice, logistikk og så videre. De såkalte forretningsavdelingene er selve kjernen i svindeloperasjonen. De ledes vanligvis at et team med en veileder, gruppeleder og markedsførere. En gruppe kan bestå av tre til fem personer eller opp til åtte eller ti i en større gruppe. Veilederen rapporterer direkte til sjefen.

I en reportasje i avisen Jimu News med base i Hubei-provinsen blir personer som er kjent med temaet, sitert. De mener at de fleste industri-klynger i Kambodsja er involvert i svindel på internett. Eierne og operatørene for disse selskapene er for størstedelen kinesiske. Størrelsen på selskapet kan være alt fra 12 til nærmere 200 personer.

Drivkraften etter å tjene store summer penger gjør at mellommenn tar risikoen med å smugle mennesker ut av Kina gjennom svindel, kidnapping og gjennom å kontrollere enkeltpersoners frihet. Kinesere som bor i Kambodsja, står også i fare for at de når som helst kan bli kidnappet og videresolgt. Ofrene blir ofte lurt av sine såkalte landsmenn, venner, slektninger, så vel som av falske personer som rekrutterer. For de fleste er det likevel fristelsen med de høye lønningene som får dem til å bli dratt inn i det.

FAKTA

KAMBODSJA

GEOGRAFI: Landet ligger i Sørøst-Asia mellom Thailand og Vietnam

STYRESETT: Monarki med kong Norodom Sihamoni som statssjef

POLITIKK: Parlamentarisk flerpartisystem. Statsminister er Hun Sen fra Det kommunistisk-sosialistiske kambodsjanske folkepartiet

HOVEDSTAD: Phnom Penh

ANTALL INNBYGGERE: 16.7 millioner (2020)

BEFOLKNINGEN: Ca. 90 prosent av befolkningen er khmerer. Vietnamesere, kinesere og den muslimske gruppen cham utgjør større minoritetsgrupper.

RELIGION: Nesten alle khmerer tilhører statsreligionen theravada-buddhisme. Det finnes også grupper av mahayana-buddhister, kristne, muslimer samt tilhengere av naturreligioner.

Ad i artikkel – AdSense
AD