Huawei skyter inn 100 millioner dollar i nye bedrifter i Asia-Stillehavet. Frykten for Beijing vokser

En ansatt står inne i en av Hauweis viktigeste butikker i Beijing. 12.april 2021. Andy Wong/AP Photo
29. august 2021
AD

Det er bekymring over Beijings voksende innflytelse i den asiatiske delen av Stillehavet etter at den kinesisk-baserte teknologi- og telekommunikasjonsgiganten Huawei annonserte at de ville investere 100 millioner dollar og bygge opp sin portefølje med nye bedrifter i Asia-Stillehavsområdet.

«Huawei Cloud’s Spark Program» som har som mål å få undertegnet 1.000 nye bedrifter i regionen, har utvidet rekkevidden til å omfatte Indonesia, Filippinene, Sri Lanka og Vietnam. De har allerede etablert knutepunkter for samarbeid tvers over Singapore, Hong Kong, Malaysia og Thailand.

"Siden lanseringen i 2017 har «Huawei Cloud» vært verdens raskest voksende sky og har vært en driver av fremvekst av utallige oppstarter", sa administrerende direktør i Huawei Sky's forretningsavdeling, Zang Ping’an.

En Huawei-butikk i Singapore 8. august 2018. Foto: Zhang Ping’an

"Gjennom dette programmet arbeider vi med de lokale myndighetene, ledende inkubatorer (for eksempel innovasjonssentre), velkjente fremmedkapital finansierings-bedrifter (VC) og topp-universiteter for å bygge støttende plattformer for oppstart i mange regioner."

Programmet søker å få nystartede "økosystemer" til å vokse i Asia-Stillehavs-regionen ved å injisere penger i bedrifter og organisasjoner. De gir dem tilgang til Huaweis tjenester.

Imidlertid advarer professor i cybersikkerhet og direktør for RMIT universitetssenter for Cyber sikkerhet, Matthew Warren, om at Beijings tunge innflytelse over kinesiske bedrifter betyr at tiltaket vil ytterligere forsterke KKP's kontroll i regionen.

"Dette henger også direkte sammen med at kinesisk makt blir mer omfattende og strekker seg stadig lenger utover Kinas grenser", fortalte Warren til The Epoch Times i en e-post.

"Huawei ønsker å utvikle et økosystem tvers over Asias-Stillehavet som vil gjøre dem i stand til å utvikle og eie ny IP. En utvidelse av dette ville føre til at den også vil bli eid av Kina."

Warren bemerket også Beijings evne til å bruke Huawei til spionasje.

Mange land internasjonalt har nektet å installere denne kinesiske teknologi-titanen i sine telekommunikasjonssystemer, inkludert Australia, USA, Storbritannia, New Zealand, Japan og Taiwan. De er bekymret for at Huawei og teknikken vil hjelpe til med overvåkingsarbeidet som er ledet av Beijing.

Spesielt vil oppstart som blir aksepterte innen Spark-programmet, motta "gratis sky-ressurser fra Huawei", såvel som maskinvaren for Al/maskin-læring og 5G.

Dette betyr at organisasjoner vil få sine data kontrollert av Huawei og lagret i deres datasentre.

Videre slår Beijings nasjonale etterretnings lov fast at "alle organisasjoner og innbyggere skal støtte, bistå og samarbeide med nasjonale etterretningsinnsats i samsvar med loven" og at "nasjonale institusjoner som utfører etterretningsarbeid, skal bruke nødvendige midler, taktikker og kanaler for å utføre etterretnings-innsats innenlands og utenlands."

Men Huawei nektet for påstandene. De siterte den kinesiske statsministeren Li Keqiang som sa at det ikke var i samsvar med Beijings lover.

"Dette er ikke slik Kina oppfører seg ... vi har ikke gjort det og vil ikke gjøre det i fremtiden", sa Keqiang.

Warren var imidlertid uenig, særlig etter en internasjonal tvil om Beijings bruk av Huawei til spionasje.

"Huawei har i lang tid kjørt en historie om at de ikke vil rette seg etter anmodninger fra den kinesiske regjeringen angående den nasjonale etterretnings-loven", sa Warren.

"Etter mitt syn er dette usant. Huawei vil dele etterretnings-informasjon med de kinesiske styresmaktene, hvis de ikke gjør det allerede."

Ad i artikkel – AdSense
AD