Hvis du googler den mest usunne maten, vil rødt og bearbeidet kjøtt være en overveldende del av resultatene.
Ifølge Eric Berg, kiropraktor og anerkjent helseforfatter som spesialiserer seg på periodisk faste og sunn ketose, kan imidlertid en annen sprø snack overgå dette.
Mens Verdens helseorganisasjon har klassifisert bearbeidet kjøtt som bacon, pølser, skinke og annet som gruppe 1 av kreftfremkallende stoffer; tilsvarende farenivået for asbest og tobakksrøyking, sier Berg at pommes frites kan være enda verre på grunn av en rekke faktorer, som avanserte glykering-sluttprodukter, transfett, glyfosat og ukjente bivirkninger som kan utvikle seg over tid.
Amerikanere, australiere og folk i Storbritannia elsker pommes frites; tynne potetstrimler som frityrstekes til de er sprø. De har til og med en nasjonaldag for pommes frites kalt «National French Fry Day» den 13. juli.
«American Journal of Clinical Nutrition» har publisert en studie som avslører noen overraskende konsekvenser effekten av pommes frites har på dødeligheten vår.
Selv om korrelasjonen ikke tilsier en årsak-sammenheng, er det under her noen grunner til at pommes frites-entusiaster kanskje vil ønske å revurdere matvanene sine.
1. Skadelige kombinasjoner
Den første grunnen til at pommes frites potensielt er den farligste maten, er kombinasjonen av stivelse og fett under høy varme.
"Hver gang du kombinerer stivelse eller karbohydrater med fett eller protein og varmer det opp, oppstår en forbindelse som kalles et avansert glykerings sluttprodukt", sa Berg.
"Denne forbindelsen blir en klebrig masse i kroppen din, og den binder seg til alle slags celler og vev i øyet, hjernen, hjertet og nyrer og forårsaker at disse vevene ikke kan fungere riktig."
Varmebehandlet mat inneholder høye nivåer av avanserte glykerings sluttprodukter (AGE), skriver forfatterne av studien.
AGE bidrar til økt oksidativt stress og betennelse som knyttes til diabetes og kardiovaskulær sykdom.
2. Transfett
Den neste ingrediensen er hydrogenerte oljer, eller transfett, som bomullsfrøolje eller maisolje.
Berg sier at transfett gjør cellene dine plastlignende og arteriene stivere.
"Det er rapporter om at det utløser kreft og gjør mye skade i kroppen", sa han.
"Mange matvarer har gått bort fra hydrogenerte oljer, men ikke alle typer mat."
Frøoljer som mais, raps, bomullsfrø, soya, peanøtt, safrantistel og solsikkeolje har også blitt brukt til å lage dagens pommes frites og er svært problematiske.
Disse oljene oksiderer når de utsettes for høye temperaturer og blir svært inflammatoriske for kroppen.
3. Akrylamid
Ved oppvarming av pommes frites dannes det en nervegift kalt akrylamid som oppstår når man frityrsteker visse rotgrønnsaker.
Akrylamid er et kjemisk stoff som brukes til å lage blant annet papir og plast og finnes også i noen matvarer. Disse antas å forårsake kreft og Alzheimers fordi det påvirker nervecellene.
4. Sukker
Sukker er den neste ingrediensen. Den finnes i pommes frites og kommer ikke i form av vanlig bordsukker, men som dekstrose som er syntetisk og øker blodsukkeret raskere.
Bordsukker har en glykemisk indeks på 65, mens dekstrose har en indeks på 100.
Matvarer med høy glykemisk indeks har en tendens til å øke en persons blodsukker, noe som får kroppen til å produsere mer insulin, som igjen øker risikoen for fedme, type 2 diabetes og hjerte- og karsykdommer.
Maltodekstrin som er laget av ris, hvete eller mais, er en annen vanlig type sukker som brukes i pommes frites, men som ikke klassifiseres som sukker.
Maltodekstrin er ofte brukt som et billig fortykningsmiddel eller fyllstoff og er vanligvis produsert av genmodifisert (GMO) mais.
Ifølge FDA er GMO-mais trygt og oppfyller alle de samme standardene som ikke-genmodifiserte planter.
Imidlertid øker maltodekstrin blodsukkeret og skaper høye insulinnivåer, som gir mange komplikasjoner, sa Berg.
"Fordi de har manipulert dette karbohydratet til å bli et polysakkarid (eller mange sukkerarter), kan det klassifiseres som stivelse og ikke som sukker. Når du studerer etiketten, vil du derfor ikke finne det under sukker, men under karbohydrater", sa han.
"Dette gir inntrykk av at sukkerinnholdet er lavt, men på den glykemiske indeksen er maltodekstrin den høyeste på indeksen."
5. Glyfosat
Glyfosat er en annen ingrediens som kan påvirke fordøyelsessystemet alvorlig.
Det er et ugressmiddel som sprayes på havre, linser, jord, potet, sukkerroer og mais.
Forskning sier at glyfosat er trygt for mennesker, og fordi det dreper visse mikrober, er det klassifisert som et antibiotikum.
Det er imidlertid økende bevis for at glyfosat forårsaker skade. Stephanie Seneff, ekspert på glyfosat og dets effekt på menneskekroppen, sier til Epoch Times at studier har vist at glyfosat hemmer næringsopptak hos spedbarn.
"Lactobacillus er en kritisk mikrobe i tarmen. Når du blir født, er det den … mikroben som skal hjelpe deg med å fordøye melk", sier Seneff.
"Lactobacillus er helt avhengig av mangan … for god helse, og glyfosat chelaterer manganet, noe som gjør det utilgjengelig for lactobacillus. Dette er noe av årsaken til at spedbarn blir syke - i tillegg til å forstyrre dette enzymet (EPSP-syntase)."
Bruken av glyfosat har økt dramatisk de siste 20 årene.