Søvn og klarhet i hodet henger sammen på samme måte som hvile og avslapping. Men kan for mye søvn være negativt for hukommelsen?
Du har sannsynligvis hørt snakk om koblingen mellom dårlig søvn og jernteppe.Bare noen timers tapt søvn kan gjøre tenkning og hukommelse dårligere. Å sove dårlig over lengre tid kan øke risikoen for alvorlige hukommelsesproblemer og Alzheimers.
Men en ny studie viser at for mye søvn ikke er særlig bedre.
Hvis man sover ti timer eller mer i løpet av natten, kan det føre til at hukommelsen og tenkningen blir dårligere.
Forskning som ble utført av et team fra Beijing University Clinical Research Institute i Kina, viser at hvis man sover ti timer eller mer i løpet av natten, kan det lede til dårligere minne og uklar tenkning.
Ved første øyekast kan dett virke rart. Det er jo under søvnen at kroppen og hjernen gjenoppretter seg og bearbeider inntrykk. Den renser bort gift som er koblet til Alzheimers og demens, sorterer minner og lagrer ny informasjon.
Man kan synes at mer søvn burde forbedre hukommelsen og hjernens funksjon, men slik er det tydeligvis ikke. Tvert om tyder forskningen på at for mye søvn kan skape problemer for hukommelsen.
Studien ga likevel ikke klare bevis på at for mye søvn leder til tap av hukommelse og kognitiv forverring, men den viste at det finnes en forbindelse mellom disse.
Som ventet fant studien at for lite søvn var assosiert med dårligere hjernefunksjon. Forskerne fastslo at den ideale søvntiden er cirka syv timer.
Kan være koblet til betennelser
Et problem med studien var imidlertid at den ikke vurderte søvnkvalitet.
Fordi studien bare fokuserte på tidslengden, tok den ikke hensyn til hvorfor personen kanskje tilbragte ti timer i sengen. Hvis sovetiden inkluderer timer hvor man ligger våken eller har mange mikro-oppvåkninger, blir det ikke kvalitativ, gjenopprettende søvn.
Om du bruker for mye tid i sengen, finnes det sannsynligvis en underliggende årsak til det.
Forskerne tror at studiens resultat kan skyldes at for mye søvn kan kobles til inflammasjon, men det finnes enda ingen klar forståelse av samarbeidet mellom mer søvn og hukommelsesproblemer.
Ifølge min oppfatning er det i alle fall tydelig at tidslengden og søvnkvaliteten henger sammen. Hvis man ikke får sove godt, kommer man sannsynligvis til å sove lengre og tilbringe mer tid i sengen (hvis man ikke må stå opp).
Hvis du bruker for mye tid i sengen, finnes det sannsynligvis en underliggende årsak. Det kan også sette hukommelsen din i fare. Å ta hånd om søvnvanene og passe på at man får en passe mengde søvn, kan redde så vel hukommelsen og forebygge og forsinke kognitiv svikt.
Devon Andre arbeider som journalist for BelMarraHealth, der artiklene opprinnelig ble publisert.