Forskere ved KTH (Kungliga tekniska högskolan) i Sverige har laget et batteri av de naturlige komponentene trekompositt, sitron og kokos. Det kan lagre både varme og kulde forutsatt at omgivelsene har en temperatur på rundt 24 grader Celsius.
Batterier brukes i en rekke gjenstander og har også blitt nevnt som energikilde i det grønne skiftet. Nå har forskere ved KTH produsert et batteri som ikke ligner på det vi er vant til.
Dette er et gjennomsiktig, termisk batteri med tre naturlige ingredienser: kokos, sitron og en trekompositt. Batteriet kan lagre både varme og kulde.
Med dagens utforming kan hundre kilo av materialet gi en besparelse på rundt 2,5 kWh per dag i oppvarming eller kjøling dersom det brukes i for eksempel husbygging. En forutsetning er at omgivelsestemperaturen er rundt 240Celsius.
Forskerne som har utviklet batteriet, Céline Montanari og Peter Olsén ved Institutt for biokompositter ved KTH, kan fortelle at trekompositt gir batteriet styrke, mens den sitronbaserte komponenten muliggjør transparens, og kokos lagrer varmeenergi.
Det kokosbaserte molekylet kan gå fra fast til flytende og tilbake igjen ved å smelte og absorbere energi ved 240Celsius eller mer. Når temperaturen synker krystalliseres massen. I krystallisert tilstand avgir batteriet varme som lagres ved høyere temperaturer.
De to forskerne har tenkt på bruksområder for det nye batteriet og konkludert med at det kan fungere som et byggemateriale hvor det vil gi både transparens og energisparing.
Et sted der batteriet vil kunne fungere godt, er som fremtidig materiale i drivhus. Batteriets egenskaper vil fungere slik at når solen skinner i løpet av dagen, blir materialet gjennomsiktig og slipper inn energi. Om natten, når temperaturen synker, vil batteriet krystallisere seg og bli ugjennomskinnelig og frigjøre energien som ble lagret i løpet av dagens soltimer.
Resultatet vil bli at energiforbruket til oppvarming blir redusert samtidig som plantene i drivhuset vil få bedre vekstvilkår.
Batteriet kan lades av en hvilken som helst varmekilde, så lenge temperaturen holder seg rundt 240 Celsius.
Kontakt journalisten: [email protected]