En kongresskomité ber Kongressen om å vedta en lov som kan straffe det kinesiske regimet for dets grusomme praksis med tvungen organhøsting.
Den 10. mai offentliggjorde den todelte Congressional-Executive Commission on China (CECC) sin årlige rapport om menneskerettighetssituasjonen i Kina i 2023 . Rapporten dekket et bredt spekter av temaer knyttet til Beijings brudd på menneskerettighetene og inneholdt en liste med anbefalinger til Kongressen og Biden-administrasjonen.
En anbefaling til Kongressen er å vedta loven "Stop Forced Organ Harvesting Act". Representantenes hus (H.R.1154) vedtok loven med 413 mot 2 stemmer i mars i fjor, mens Senatets versjon (S.761) ennå ikke har gått videre fra Senatets utenrikskomité etter at den ble lagt frem i 2023. CECCs formann, representanten Chris Smtih (R-N.J.), var hovedsponsor for lovforslaget fra Representantenes hus.
"Kongressen bør vedta Stop Forced Organ Harvesting Act (H.R. 1154 / S. 761) for å innføre sanksjoner og andre straffer for alle som er involvert i menneskehandel med det formål å fjerne organer, og utvide den årlige rapporteringen fra utenriksdepartementet om denne praksisen i Kina og resten av verden", står det i rapporten.
Kinas transplantasjonsindustri er et statsorganisert marked for massedrap gjennom drap på samvittighetsfanger. I 2019 konkluderte China Tribunal, en uavhengig folkedomstol i London, med at det kinesiske regimet i årevis hadde tvangshøstet organer fra samvittighetsfanger "i betydelig omfang", med Falun Gong-utøvere som "hovedkilde" til menneskelige organer.
Falun Gong, også kjent som Falun Dafa, er en åndelig praksis med meditative øvelser og en morallære basert på prinsippene sannhet, medfølelse og toleranse.
Praksisen ble svært populær etter at den ble introdusert i 1992 med minst 70 millioner utøvere sent i 1990-årene ifølge offentlige beregninger på den tiden. Denne massive tilhengerskaren ble vurdert som en trussel av Det kinesiske kommunistpartiet (KKP), og de startet en brutal kampanje for å utrydde praksisen i juli 1999.
KKPs forfølgelse har fortsatt med uforminsket styrke siden da. Ifølge Falun Dafa Information Center har millioner av utøvere siden den gang blitt ulovlig fengslet, sendt i arbeidsleirer og andre institusjoner, og hundretusener har blitt torturert mens de har vært fengslet.
CECC-rapporten ba også Biden-administrasjonen om å samarbeide med allierte og partnere i denne saken.
"Administrasjonen bør organisere allierte og partnere i FNs menneskerettighetsråd for å støtte bekymringene som FNs menneskerettighetseksperter har gitt uttrykk for i forbindelse med Kinas "organhøstingspraksis", og søke uavhengig tilsyn med det kinesiske organtransplantasjonssystemet", heter det i rapporten, med henvisning til det kommunistiske Kinas offisielle navn, Folkerepublikken Kina.
I 2021 påpekte et dusin menneskerettighetseksperter, inkludert spesialrapportører for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR), at de var "svært bekymret over rapporter om påstått 'organhøsting' rettet mot minoriteter, inkludert Falun Gong-utøvere, uigurer, tibetanere, muslimer og kristne, som sitter fengslet i Kina". Ekspertene oppfordret Kina til å "tillate uavhengig overvåking fra internasjonale menneskerettighetsmekanismer".
CECC har en database over politiske fanger (PPD) på sine nettsider. Ifølge rapporten inneholder databasen urettmessig fengsling av 10.889 samvittighetsfanger, hvorav 2.615 satt fengslet per 30. juni i fjor.
"Sakene som er dokumentert i PPD, gjenspeiler en bred tendens til undertrykkelse fra myndighetenes side, selv om det totale antallet politiske fanger i fengsel er mye større", heter det i rapporten.
Rapporten satte søkelys på sakene til Niu Xiaona og Zhou Deyong, to internerte Falun Gong-utøvere som for tiden er oppført i PPD.
Niu, en sterkt funksjonshemmet kvinne fra Heilongjiang-provinsen i Nord-Kina, ble dømt til 15 års fengsel for sin overbevisning i september 2022, ifølge Minghui.org, et USA-basert nettsted som sporer forfølgelseskampanjen. Zhou, som er geologisk ingeniør, ble dømt til åtte års fengsel i april 2023, etter to år i varetekt.
Tidligere i denne måneden sendte seks lovgivere i CECC, inkludert Smith, et brev og ba statsminister Antony Blinken om å benytte sin avdelings belønningsprogram for å innhente informasjon som kan stille personer som er involvert i tvungen organhøsting i Kina til ansvar.
Den USA-baserte interesseorganisasjonen Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) utstedte en uttalelse på X, tidligere Twitter, der de applauderte CECC for å ha tatt et "monumentalt standpunkt" med brevet til Blinken.
"Å fjerne en persons organer uten samtykke er en forbrytelse som ikke har noen plass i dagens verden", skrev DAFOH.