Eksperter: Omikron kan hjelpe oss ut av pandemien om kort tid

Tyra Grove Krause, sjefsepidemiolog ved det danske smitteverninstituttet, mener at omikrons smittsomhet kan føre til at pandemien går over til å bli en vanlig sesonginfluensa om kort tid. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix via Getty Images.
16. januar 2022
AD

At den nye koronavarianten, omikron, er betydelig mer smittsom og samtidig gir mildere symptomer enn delta, kan føre til at vi i nær fremtid kan bli kvitt pandemien. Dette mener det danske smitteverninstituttets leder som får medhold av en svensk immunolog.

Tyra Grove Krause, sjefsepidemiolog ved den danske smittevernsmyndigheten, Statens Serum Institut, SSI, er en av flere danske eksperter som nylig har uttalt at omikron kan bli den varianten som hjelper landet ut av covid-pandemien - allerede om et par måneder.

På lang sikt har vi i en situasjon der koronaviruset finnes, men vi har temmet det og det blir bare de spesielt utsatte som trenger å vaksinere seg neste vintersesong.

- Tyra Grove Krause, sjefsepidemiolog ved Den danske statens serum institutt

Dette skyldes at omikron er en mye mildere variant enn delta - bare halvparten så mange havner på sykehus ifølge SSI - samtidig som den er mer smittsom. Krause mener at dette betyr at mange kommer til å bli smittet uten alvorlige følger, noe som gir god immunitet hos befolkningen, en såkalt flokkimmunitet.

-Omikron har kommet for å bli, og den kommer til å forårsake en massiv smittespredning den kommende måneden. Når dette er over kommer vi til å befinne oss på et bedre sted enn vi er nå, sa hun til danske TV2 tidligere i januar.

Deretter tror hun at covid-19 kommer til å gå over til å bli en vanlig sesonginfluensa.

-På lang sikt har vi en situasjon der koronaviruset finnes, men vi har temmet det og det vil bare være de spesielt utsatte som trenger å vaksinere seg neste vintersesong.

Ekspertene ved Den svenske folkehelsemyndigheten, FHM, har ikke svart på spørsmålet fra Epoch Times om hvordan de ser på den danske holdningen. På pressekonferansen den 10. januar ble det først og fremst snakket om å minske trykket på helsesektoren gjennom økte restriksjoner og vaksinepass. Både regjeringen og FHM oppfordret også sterkt til fortsatt vaksinering med opp til tre doser.

Sosialminister Lena Hallengren mener fortsatt at flere svensker må vaksinere seg. Foto: Jessica God/TT NEWS AGENCY/AFP via Getty Images.

Sosialminister Lena Hallengren sa at regjeringen vil øke bruken av vaksinasjonsbevis men venter på signaler fra FHM som ikke vurderer det som aktuelt akkurat nå.

– At vi skulle innføre dette bredt vurderer ikke myndighetene som et tilstrekkelig smitteverntiltak i dag. Regjeringen mener derimot at dersom det blir mulig å ha det som et smitteverntiltak, er det å foretrekke, sa hun.

Ser større skade enn nytte av tiltakene

Ann-Cathrin Engwall som er immunolog og virolog, og som tidligere har utviklet vaksiner, er på linje med de danske ekspertene.

- Det eneste som kan ta oss ut av pandemien er en naturlig bred flokkimmunitet, noe som var åpenbart for meg allerede i mars 2020, sier hun til Epoch Times.

Å fokusere på ett eneste luftveisvirus, med kostbare restriksjoner, massevaksinering og vaksinepass som FHM er talsmenn for, ser ikke Ann-Cathrin Engwall som en løsning på problemet.

- Disse inngrepene i samfunnet gjør betydelig større skade, både helsemessig og samfunnsøkonomisk, enn den eventuelle nytten med tanke på belastningene på helsesektoren, sier hun og legger til:

- Å gi ytterligere vaksinedoser med en vaksine som er rettet mot et utdatert spikeprotein, er ikke effektivt. Vaksinasjon gir dessuten en øyeblikkelig forhøyet risiko for smitte og død de første to ukene etter vaksinasjonen som ikke regnes inn i statistikken.

Ann-Cathrin Engwall, immunolog og virolog, tror ikke at restriksjoner og vaksinepass kommer til å være effektivt mot omikron fordi varianten er så smittsom. Foto: Bjørn-Olof Svanholm.

Fokus på vanlige smittevernstiltak

Dessuten mener hun at omikron er for smittsomt til å kunne stanses med økte restriksjoner. I stedet bør man fokusere på vanlige smittevernstiltak og beskytte spesielt utsatte personer.

- Det sentrale er som alltid å redusere infeksjonsraten og først og fremst beskytte de som ikke tåler en kraftig forkjølelse eller influensa, slik som eldre personer eller risikogrupper, sier hun.

Tyra Grove Krause tror at smittetallene vil nå en topp i slutten av januar med et stort trykk på helsesektoren, og at smitten deretter vil avta.

- Men vi må gjøre en innsats i januar, for det kommer til å bli vanskelig å komme seg gjennom, sier hun til danske TV2 og vektlegger god hygiene, å holde avstand og bli hjemme når man er syk.

Kontakt journalisten: [email protected] 

Ad i artikkel – AdSense
AD