Biden advarer at cyberangrep mot USA kan utløse en "ekte krig"

USA’s president Joe Biden taler til staben og ledelsen da han var på kontoret til direktøren for Nasjonal etterretning i McLean, Virginia. 27. juli 2021.  Foto: Saul Loeb/AFP via Getty Images
29. august 2021
AD

President Joe Biden advarte den 27. juli at USA kan svare med en "ekte krig" mot land som bestemmer seg for å starte cyberangrep mot Amerika.

Biden kom med kommentaren under en tale på kontoret til direktøren for Nasjonal etterretning (the Director of National Intelligence, ODNI), som har tilsyn av den amerikanske etterretningen.

"Hvis vi ender i krig, en ekte krig med en stormakt, kommer det til å være en konsekvens av et cyberbrudd med store konsekvenser", sa Biden.

Cyberbruddet, inkludert ransomware-angrep (løsepengeprogram-angrep), "kan i økende grad forårsake skade og forstyrrelser i den virkelige verden", la Biden til.

Ransomware-operasjoner involverer ondsinnede aktører som krypterer ofrenes data og gjør den utilgjengelig. Aktørene krever deretter løsepenger i bytte mot dekryptering.

Colonial Pipeline fra Georgia og kjøttbehandlingsfirmaet JBS var nylig ofre for ransomware-angrep som ødela virksomhetene deres. FBI mente at angrepet på Colonial ble gjort av en gjeng hackere fra Russland.

Bidens advarsel kom da det amerikanske justisdepartementet kunngjorde at fire kinesiske statsborgere som jobber for Kinas departement for statlig sikkerhet (MSS), regimets øverste etterretningsbyrå, ble siktet i en global hacking-kampanje. De hadde stjålet forretningshemmeligheter og sensitiv informasjon fra selskaper, universiteter og offentlige organer.

Offentlige og private bedrifter i en rekke land rundt om i verden, inkludert Canada, Tyskland, Norge, Saudi-Arabia, Storbritannia og USA var ofre for hackingskampanjen.

Nylig ga «National Security Agency (NSA), «Cybersecurity and Infrastructure Security Agency» (CISA) og «Federal Bureau of Investigation» (FBI) ut en felles rådgivning som gir retningslinjer for hvordan bedrifter og enkeltpersoner kan beskytte seg mot Kinas statsstøttede cyber-operasjoner.

"Disse cyberoperasjonene støtter Kinas langsiktige, økonomiske og militære utviklingsmål", sto det i retningslinjene.

Under talen snakket Biden om Kina og Russland og hvordan Washington ser på dem som voksende trusler mot USA.

Dessuten fremhevet Biden Kinas militære trusler og omtalte den kinesiske lederen Xi Jinping som "med dødelig alvor vil ha den mektigste militære styrken i verden".

Nylig har det vært to separate rapporter basert på satellittbilder som viser Kinas atomoppbygging. I 2020 estimerte Pentagon at Kina beholdt "et operativt stridshoders atomvåpen beredskapslager".

26. juli utstedte «Federation of American Scientists» (føderasjonen av amerikanske forskere, FAS) en rapport som påpekte at Kina skulle bygge et nytt felt med om lag 110 missilsiloer nær Hami, som er en by i den østlige delen av Kinas fjerne vestlige Xinjiang-region.

Noen uker tidligere avslørte James Martin Center fra California at Kina bygde rundt 120 nye siloer nær den nordvestlige ørkenbyen Yumen.

"Silokonstruksjonen i Yumen og Hami utgjør den viktigste utvidelsen av det kinesiske atomarsenalet noensinne", heter det i FAS-rapporten.

"Selv om dette er betydelig, vil selv en slik utvidelse fortsatt ikke gi Kina likeverd med atomlagrene i Russland og USA, som hver driver atomlagre med nær 4000 stridshoder", ifølge FAS-rapporten.

Flere republikanske lovgivere har siden gitt uttrykk for sin bekymring for Kinas nye missilbaser.

Mike Turner (R-Ohio) som er medlem av «House Armed Services Subcommittee on Strategic Forces» (Husets underutvalg for strategiske styrker), sa at Kinas atomoppbygging var ment «å true USA og våre allierte», ifølge en uttalelse.

"KKP (Kinesisk kommunistparti) kan en ikke stole på og er ikke en ansvarlig aktør", la han til. "Den raske økningen av atomvåpenarsenalet og det å nekte å forhandle i god tro angående våpenkontroll, er et åpenbart brudd på artikkel VI i atomspredningstraktaten."

I en nylig kinesisk propagandavideo truet det kinesiske regimet med å angripe Japan hvis landet bestemmer seg for å forsvare Taiwan i møte med kinesisk aggresjon mot den selvstyrte øya.

Mike Rogers fra det republikanske partiet og medlem av «the House Armed Services Committee» (Husets væpnede tjenester-komité) ga også ut en uttalelse og sa at USA må "raskt modernisere" sin atominfrastruktur.

"Vi har visst at Kina har gjennomgått en kjernefysisk atomoppbygging en stund, og nå har det blitt avslørt for hele verden", sa Rogers.

Følg Frank på Twitter: @HwaiDer

Ad i artikkel – AdSense
AD