Australsk dommer anklager FN for "juridisk statskupp"

Tibetanske og uiguriske aktivister bærer masker under en protest mot vinter-OL i Beijing i 2022 foran «Musée olympique» i Lausanne den 23. juni 2021. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images
3. april 2022
AD

FN anklages nå for å ha undergravet den juridiske uavhengigheten etter å ha sparket en dommer. Han var ansvarlig for en sak der en varsler hadde avslørt FN’s rolle i å hjelpe Kina med å bryte menneskerettighetene.

Det var i juli 2019 at FN avskjediget den australske dommeren Rowan Downing fra sin rolle som formann for FN-domstolen UNDT og som tidligere arbeidet som dommer i internasjonale krigsforbryter-saker.

69-årige Downing behandlet saken til den tidligere FN-arbeideren, Emma Reilly, som avslørte at hennes organisasjon hadde brutt sine egne regler gjennom å gi Kinas regime identiteten til uigurer og andre kinesiske dissidenter som skulle tale i FN’s menneskerettighetsråd. Reilly hevder at denne informasjonen gjorde det mulig for kinesiske myndigheter å true, og i visse tilfeller også torturere, familiemedlemmer til dissidenter som fortsatt befant seg i Kina.

Dette var faktisk et angrep på domstolens uavhengighet, fordi ingen stat skal kunne unnslippe ved å gjøre slikt. (Rowan Donwing, australsk dommer)

Ifølge artikler i The Age og Sydney Morning Herald ble Reilly sparket mindre enn to uker før Reillys dom skulle kunngjøres. Downing hadde vært kritisk mot FN’s behandling av Reilly. I et intervju fra mars 2021 som først nylig er blitt offentliggjort, omtalte han oppsigelsen som "den type oppførsel som skjer etter et kupp, et statskupp, der folk raskt vil bli kvitt dommere".

«Det var faktisk et angrep på domstolens uavhengighet, fordi ingen stat skal kunne unnslippe ved å gjøre slikt», sa Downing til The Age.

Avskjedigelsen av Downing og Reilly ansees av mange som en del av et større bilde der Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) drar nytte av sin ekspanderende lederrolle i FN for å omforme organisasjonen til å tjene egne formål.

Et eksempel er at kinesere har hatt posten som visegeneralsekretær for FN’s økonomiske sosialdepartement (DESA) siden 2007. Dessuten har den nåværende og de tidligere DESA-lederne siden 2016 hindret Dolken Isa, som er president for Den uiguriske verdenskongressen, fra å delta i FN’s permanente urfolks-forum.

Beijing har også drevet sin geopolitiske agenda. Det store infrastrukturprosjektet BRI har kommet inn under FN under mål som bærekraftig utvikling. På BRI-forumet i 2017 sa FN’s generalsekretær Antonio Guterres at FN-systemet støtter Beijing for å oppnå målene.

I 2019 ble den kinesiske regjeringen anklaget for å hindre arbeidet i FN’s menneskerettighetsråd gjennom å overtale andre autoritære regimer som Pakistan, Saudi-Arabia, Algerie og Russland til å gi en positiv evaluering av Kinas undertrykkende politikk i Xinjiang der mer enn en million muslimske uigurer sitter fengslet og blir torturert.

I en tweet den 20. mars skriver Reilly at FN kvittet seg med Downing for å hindre at han dømte til hennes fordel. Downing har tidligere anklaget Guterres for å ha rapportert feilaktig om situasjonen, noe som har ført til at Reilly ble utstøtt. Han kritiserte også Guterres for ikke å håndtere Reillys klager korrekt og for å illegalt ha forsinket FN’s granskning av saken.

Disse påstandene har blitt avvist av FN’s talsperson Stephane Dujarric.

Reilly kom med sin første klage allerede i 2013 etter at en Genève-basert kinesisk diplomat krevde at FN skulle bekrefte identiteten til "regjeringsfiendtlige, kinesiske separatister" som skulle tale på FN’s menneskerettighetsråd. Hennes nærmeste overordnede, Eric Tistounet, ba personalet om å oppgi navnene til den kinesiske diplomaten for "ikke å forverre den kinesiske mistilliten til oss". Hun forsøkte å ta saken til en høyere instans, men ble senere sparket da den franske avisen Le Monde skrev om saken.

Ad i artikkel – AdSense
AD