Indonesias nyvalgte presidenten, Prabowo Subianto, har beveget landet sitt enda nærmere Australia gjennom en ny forsvarsavtale på "traktatnivå".
Australia og Indonesia har avtalt et tettere samarbeid i den omstridte Asia-Stillehavsregionen. Den 20. august kunngjorde de en forsvarspakt på "traktat-nivå" som den australske forsvarsministeren, Richard Marles, beskrev som "historisk".
Avtalen har vært under forhandling siden februar og vil bli formelt undertegnet i den kommende uken når Marvels reiser til Indonesia.
Avtalen går lenger enn det nåværende forsvarssamarbeidet mellom Australia og Indonesia, som legger til rette for felles sikkerhetsøvelser, og innebærer at militært personell og sikkerhetspersonell fra Indonesia vil operere fra Australia og vice versa.
Det er svært få detaljer som er kjent utover dette, og det var ikke anledning til å stille spørsmål på pressekonferansen med den australske statsministeren, Anthony Albanese, og den indonesisk valgte presidenten og forsvarsministeren, Prabowo Subianto.
Albanese fortalte til reporterne at Australias forhold med verdens tredje største demokrati var "bygget på felles respekt for suverenitet og territorial integritet ... det finnes ikke noe viktigere forhold enn det mellom våre to store nasjoner".
"Jeg er glad for å kunne kunngjøre at vi i dag har inngått en bilateral avtale om forsvarssamarbeid på traktatnivå", sa han.
Albanese nevnte Lombok-traktaten i talen sin.
Marles: "Svært betydningsfull"
Marles karakteriserte den nye avtalen som "et svært viktig øyeblikk for den nasjonale sikkerheten i begge våre land" og sa at det ville øke "interoperabiliteten mellom forsvarsstyrkene våre".
Han kalte Australia og Indonesia som "de nærmeste naboene" og sa at de hadde en "felles skjebne" og at avtalen viste at forholdet nå var "i høyeste grad preget av dyp strategisk tillit".
"Og når man tenker på Indonesias og Australias reise gjennom tiårene, er det dypt historisk at vi har nådd dette øyeblikket der vi finner trygghet i hverandre", sa Marles.
De to landene feiret 75 år med diplomatiske relasjoner i år, og Australia var en av de første landene som støttet Indonesias uavhengighet.
Prabowo var inne på det samme og sa at forsvarspakten var "et tegn på vennskap og det gode forholdet mellom oss".
"Vi har hatt våre opp- og nedturer etter hvert som den politiske situasjonen og den geopolitiske situasjonen utviklet seg, men jeg tror at vi i dag er svært glade for å ha hatt flere ti-år med svært tett samarbeid, og jeg er fast bestemt på å fortsette dette gode naboskapet", sa han.
De to landene samarbeider allerede om mange saker, blant annet sikkerhet, menneskehandel og narkotikasmugling.
Beijing er fremdeles et stort problem
Prabowo valgte å besøke Kina i april i år, og i samme måned besøkte Beijings utenriksminister, Wang Yi, Jakarta.
Der hadde han møter med den indonesiske presidenten, Joko Widodo, sammen med utenriksminister Retno Marsudi og Prabowo, som sa at de diskuterte bilaterale forsvarsbånd, primært rundt utdannings- og opplærings-samarbeid, felles øvelser og forsvarsindustrielt samarbeid.
Men Beijings aggresjon og territorielle krav i Sør-Kinahavet, sammen med Indonesias avhengighet av vestlige land når det gjelder militær utdanning, trening, øvelse og utstyr, betyr at militære relasjoner fortsatt er svak, til tross for sterke økonomiske, politiske, diplomatiske og mellommenneskelige bånd mellom de to landene.
Canberra er derfor opptatt av å utforske denne situasjonen og hindre Beijing i å utøve mer innflytelse over Jakarta, og den nye avtalen er et betydelig skritt fremover.
Det er imidlertid forventet at Beijing vil fortsette å operere i Indonesia slik de har gjort i hele regionen og tilbyr betydelige investeringer i bytte for tettere bånd på andre områder. Den australske regjeringen jakter etter måter å imøtegå dette.
Widodo innvilget Beijing et stort antall kontrakter på infrastruktur-arbeid. Allerede før han tiltrådte, kjøpte imidlertid Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) seg inn i Indonesia.
Mellom 2000 og 2017 var landet Kinas fjerde største mottaker av utenlandske direkteinvesteringer med 4,42 milliarder dollar og den sjette største mottakeren av andre offisielle pengestrømmer, med 29,96 milliarder dollar.
Indonesia er allerede nummer to etter Pakistan når det gjelder antall Kina-finansierte infrastrukturprosjekter som er i gang, med en prosjekt-verdi på 20,3 milliarder dollar.
I 2021 var Australias investeringer i Indonesia verdisatt til 4,3 milliarder (2,87 US dollar).