Apples kinesiske leverandører i dilemma ettersom Apple begrenser avhengigheten av Kina

Personer som bærer munnbind, avbildes ved en Apple-butikk den dagen da den nye Apple iPhone 13 legges ut for salg i Beijing i Kina. 24. september 2021. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
31. oktober 2021
AD

Nettoutbytte til en av de ledende leverandørene til Apple har falt kraftig sammenlignet med fjoråret. AAC Acoustic Technologies Holdings Inc. (AAC) som er en ledende Apple-leverandør i Kina, offentliggjorde sine prognoser for tredje kvartal (Q3) som viser at det bekreftede Q3-nettooverskuddet ventes å ha et fall på mellom 51 og 61 prosent. AAC var en gang en av de mest lønnsomme selskapene i Apples leverandør-kjede med overskudds-marginer som nummer to etter verdens største chip-produsent, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

AAC Technologies produserer en lang rekke akustiske miniatyr-komponenter for Apples iPhones og blir ofte sett på som en forsyningskjede på grunn av den høye inntjeningen. Ifølge Hou Anyang som er leder av Frontsea Asset Management, et Beijing-basert investeringsfirma, ser alvorlig på det nylige fallet i AAC’s lønnsomhet som "urovekkende dårlig".

Mange andre leverandører, i tillegg til AAC Technologies, har også vist reduksjon i årlig inntjening. For eksempel har Luxshare Precision Industry Co. Ltd. som er et Kina-basert, elektronisk produksjonsselskap, vist en nettovekst i inntjening på 21,73 prosent fra i fjor, basert på den halvårlige rapporten, sammenlignet med fjorårets 69,01 prosents økning. Luxshare Precisions netto inntjeningsvekst har blitt merkbart mindre og har ført til press på selskapet som en del av Apples leverandør-kjede. Selskapets halvårsrapport for 2021 beskrev risikoer og mottiltak. En av risikoene som ble antydet, var "manglende bredde i kundeutvalg" med henvisning til at inntekten var svært avhengige av Apple, en av deres største kunder.

Apple lanserte iPhone 13 den 15. september. Samme måned oppfordret CCTV som er et kinesisk, statlig, kontrollert selskap, kinesiske selskaper til å "kvitt seg med avhengigheten av Apple" i sitt finansprogram kalt "Apple-leverandørkjede-observasjon".

Programmet nevnte også at OFILM Group Co. Ltd. som er en Kina-basert produsent av kameramoduler, led et merkbart tap etter å ha blitt oppsagt av Apple i mars. Selskapets operative inntekt i det første halvåret av 2021 hadde en nedgang på 49,96 prosent sammenlignet med tidligere og en årlig nedgang på 93,25 av sitt nettoresultat. Ordre fra Apple utgjorde 30 prosent av OFILM's inntekter, mens Apples oppsigelse av OFILM så ut til å ha kostet selskapet mer enn bare Apples virksomhet.

OFILM nevnte to grunner til den store nedgangen i omsetning og resultat. For det første har selskapets produktforsendelser relatert til "spesifikke kunder" gått ned på grunn av oppsigelsen av kjøpsforhold av spesifikke utenlandske kunder; de henviste til Apple. For det andre har det internasjonale handelsmiljøet endret seg signifikant, som for eksempel begrensning i forsyninger av chips.

Hvorfor ble OFILM oppsagt av Apple?

Apple fjernet OFILM fra sin forsyningskjede på grunn av sanksjonene fra USA i 2020 på grunn av Kinas brudd på menneskerettigheter i Xinjiang.

Ifølge en rapport offentliggjort den 1. mars 2020 av Australian Strategic Policy Institute (ASPI), besøkte Apples administrerende direktør Tim Cook OFILM's fabrikk i Guangzhou i desember 2017 og offentliggjorde på det kinesiske nettstedet Weibo sin hyllest til OFILM's "utrolige og presise arbeid" ved produksjonen av selfie-kameraet på iPhone 8 og iPhone X.

Mellom 28. april og 1. mai i 2017 kom det imidlertid rapporter om at kinesiske myndigheter flyttet 700 uigurer fra Luopu fylke i Xinjiangs Hotan-regionen for å arbeide ved en OFILM-fabrikk i Nanchang i Jiangxi-provinsen. ASPI rapporterte at ifølge en lokal Xinjiang-avis var det forventet at uigurer-arbeiderne "gradvis skulle endre sin ideologi" og bli til "moderne, dyktige ungdommer" som "forstår partiets velsignelse, føler takknemlighet overfor partiet og bidrar til stabilitet".

Den 1. februar holdt Xinjiangs tjenestemenn sin tredje pressekonferanse om Xinjiang-relaterte problemer. Ved pressekonferansen antydet en reporter fra Assosiated Press at OFILM-fabrikken i Nanchang ikke tillot uigurer-arbeidere å gjennomføre sine bønner eller forlate fabrikken ved besøket der i 2019. Han henviste til Den internasjonale arbeiderorganisasjonens forskrifter om alvorlige brudd på arbeideres rettigheter og manifestasjon av tvangsarbeid.

Reaksjonen fra Det kinesiske kommunistpartiet og OFILM har vært gjentatte ganger å benekte for beskyldningen fra USA’s handelsdepartement om tvangsbruk av uigurer som arbeidskraft. Apple kuttet likevel sitt partnerskap med OFILM. Ifølge en kunngjøring fra OFILM den 24. mars har de solgt sitt "utstyr for produksjon av kameraer til spesifikke utenlandske kunder", noe som tyde på at partnerskapet med Apple slutter.

 

Ad i artikkel – AdSense
AD