ANALYSE: Den australske regjeringens "tålmodige og justerte" tilnærming til forholdet mellom Australia og Kina.

Den kinesiske statsministeren Li Qiangs besøk har for det meste vært preget av at det har kastet minimalt lys og ikke skapt noen bølger.

Australias statsminister Anthony Albanese (t.v.) håndhilser på den kinesiske statsministeren, Li Qiang, i parlamentsbygningen i Canberra i Australia den 17. juni 2024. Foto: Mick Tsikas/Pool/AFP via Getty Images
30. juni 2024
AD

Nyhetsanalyse

Hadde det ikke vært for uigurene, Falun Gong, tibetanerne og andre demonstranter som var synlige ved hvert eneste arrangement Kinas statsminister, Li Qiang, deltok på i Australia, kunne det nesten se ut som om det ikke fantes noen konflikter.

Statsminister Anthony Albanese og opposisjonsleder Peter Dutton holdt ingen kontroversielle taler, og ingen av dem valgte å være kritiske i noen av sine uttalelser til media.

Statsministeren gjentok sitt velbrukte mantra: "Vi skal samarbeide der vi kan, være uenige der vi må, men vi skal engasjere oss i vår nasjonale interesse."

Det var nettopp det Dutton gjorde i talen sin under lunsjen som ble arrangert i parlamentet til ære for Li. Opposisjonslederen ønsket Li og delegasjonen velkommen som "kjære venner og gjester" og uttrykte sitt "håp om at de siste årenes spenning kan bli mindre".

Det som ble annonsert som en "felles pressekonferanse", noe som ga håp om at Li kanskje ville svare på spørsmål fra journalistene, var i virkeligheten kun en tale fra hver av lederne, og begge forlot rommet umiddelbart etterpå.

I tillegg forsøkte myndighetene i Beijing å hindre Sky News Australia-journalist, Cheng Lei, fra å bli tatt et bilde av med statsministeren i bakgrunnen.

Cheng ble løslatt fra et kinesisk fengsel i fjor. Det førte til at tjenestemenn fra den kinesiske statsministerens kontor forsøkte å stanse de som prøvde å blokkere.

På pressekonferansen etter den formelle lunsjen, men uten Beijings utsending til stede, sa statsminister Albanese at han ikke hadde sett hendelsen med Lei og at han derfor ikke fordømte den.

Han bemerket ganske enkelt at "det er viktig at folk får lov å delta fullt ut, og det er slik det bør være, her og andre steder i Australia."

Statsministeren: "Dialog er måten vi håndterer uenigheter på"

Albanese karakteriserte Australias tilnærming som "tålmodig, justert og veloverveid".

Han sa videre at han hadde tatt opp "hele spekteret av Australias interesser" under møtet med den kinesiske statsministeren, fordi "dialog er måten vi håndterer forskjeller på".

Som svar på journalistenes spørsmål, bekreftet han at han hadde tatt opp spørsmålet om utenlandsk innblanding, og han sa at han hadde fortalt Li at det ikke var akseptabelt i Australias politiske system.

På spørsmål om han stolte på at Beijings ledelse ville følge opp eventuelle forpliktelser, unngikk han å svare og sa bare at "... vi legger frem vårt syn. Og jeg må si at statsministeren også har lagt frem sitt syn."

Spørsmålet der han ble bedt om å karakterisere responsen fra Beijings representanter på Australias bekymringer ... "Er det et høflig ja eller en høflig uenighet med våre oppfatninger?" fikk en lignende behandling.

Han sa imidlertid at de to lederne hadde snakket om å "forbedre kommunikasjonen mellom militæret i de to landene for å unngå hendelser". Men han svarte ikke på spørsmålet om hvordan dette skulle foregå. Han la til at det vil bli fremtidige diskusjoner om hvordan dette skal fungere i praksis.

Han sa også at Beijing igjen var villig til å gi australske journalister adgang til Kina, men at det var opp til medieorganisasjonene selv å avgjøre om de ville sende folk dit.

Falun Gong practitioners protest outside Parliament House during CCP Premier Li Qiang's visit in Canberra on June 17, 2024. (Ya Luo/The Epoch Times)
Falun Gong-utøvere protesterer utenfor parlamentsbygningen under KKPs leder Li Qiangs besøk i Canberra 17. juni 2024. (Ya Luo/The Epoch Times)

Senator Wong tar ordet

Uten at det ble avslørt mange andre detaljer om hva som kan ha blitt sagt bak lukkede dører, ble det overlatt til Australias utenriksminister, Penny Wong, å gjenta den typen prat som hadde preget Canberras holdning til Beijing før Li ankom.

Da Wong fra Adelaide møtte statsministeren den 16. juni, fokuserte hun på kunngjøringen om at to nye pandaer skulle gis til byens dyrepark.

Hun benyttet likevel anledningen til å fremheve den pågående spenningen mellom de to landene og sa at Australia befant seg i en "permanent strid" med KKP om Stillehavet. Dette la hun skylden på den tidligere koalisjonsregjeringen.

Hun sa videre at Australia fortsatt fokuserte på områder der det er uenighet, inkludert Beijings økende aggressivitet overfor Taiwan, som hun karakteriserte som "et av de mest risikable brennpunktene i verden".

"Vi støtter opprettholdelsen av status quo og at status quo er den beste måten for oss å opprettholde fred og stabilitet i Indo-Stillehavet og i verden", sa Wong.

"Når det gjelder de militære aktivitetene i og rundt Taiwan-stredet ... Vi er dypt bekymret over de økte aktivitetene og risikoen for feilberegninger, risikoen for feilgrep. Og det er et synspunkt vi har gitt uttrykk for offentlig og som vi har fremført direkte overfor Kina."

Hun sa at Australia fortsatte å kjempe for Yang Hengjun, akademiker og australsk statsborger som har fått en betinget dødsdom av en kinesisk domstol.

Wong la til at hun ikke ville gå inn på Yangs nåværende helsetilstand av hensyn til personvern.

Uenighet om Yang og om Ukraina

Da Albanese derimot ble spurt om risikoen for at Yang kan dø i et fengsel i Beijing, avviste han derimot spørsmålet ved å henvise til Wongs kommentarer og nektet å legge noe til.

Samtidig som senator Wong oppfordret Beijing til å bruke sitt "spesielle ansvar" og sin "stormakt" som permanent medlem av FNs sikkerhetsråd til å presse på for å få en slutt på den russiske invasjonen i Ukraina, sa statsministeren at han hadde tatt opp de "pågående konsekvensene" av krigen med Li.

Forskjellen i tilnærming skyldes nok i hvert fall delvis at statsministeren må ta hensyn til handel, mens utenriksministeren har et snevrere fokus.

Det kan også være en strategi for å minimere statsministerens eventuelle motvilje mot parlamentsmedlemmer som kan ha en hardere holdning til Beijing, samt å sikre at Albanese ikke er i mindretall i partiet.

Mer sannsynlig er det imidlertid at det viser en reell uenighet i Arbeiderpartiet om hvor hardt og hvor langt Australia skal gå i sin sak mot sin største handelspartner, som nettopp har fjernet noen av de siste restriksjonene på sin eksport.

Ad i artikkel – AdSense
AD