Guoda Zheng fra Toronto roste de "Ni kommentarer om Kommunistpartiet" for å beskrive i detalj hvordan Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har ødelagt tradisjonell kinesisk kultur og tankesett. Han gikk sammen med hundrevis av andre for å markere 20-årsdagen for utgivelsen av boken.
"Da jeg første gang leste "Ni kommentarer om Kommunistpartiet" i 2004, syntes jeg at dette var den første boken som systematisk klargjør hvordan partiet har vrengt tenkemåten til det kinesiske folket", sa han til Epoch Times i Queen’s Park i sentrum av Toronto den 2. november.
"Den fungerer som en renessanse av tradisjonell kultur og tenkemåte", la han til.
“Ni kommentarer om Kommunistpartiet” var opprinnelig en lederartikkel-serie publisert i den kinesiske utgaven av Epoch Times i november 2004. Den gir en detaljert gjennomgang av historien om partiets konsolidering av makt gjennom vold, feilinformasjon og sosial splittelse.
Etter at KKP beseiret den nasjonalistiske regjeringen i den kinesiske borgerkrigen og tok kontroll over Fastlands-Kina i 1949, satte de i gang en rekke sosiale bevegelser. Mest beryktet var Kulturrevolusjonen fra 1966 til 1976 som ødela den tradisjonelle kulturen som hadde røtter i konfusianismen, og de undertrykte religiøs tro, inkludert buddhisme og taoisme. I stedet etablerte KKP en ateistisk ideologi over hele det kinesiske samfunnet.
["De ni kommentarene"] beskriver det falske historiske narrativet, den ødelagt kulturen og de villedende moralverdiene som KKP har etablert. Det er derfor den er strengt forbudt i Kina. Når folk leser den, mister regimets desinformasjon og løgner grepet om samfunnet", sier Zheng.
Sosial bevisstgjøring
Kort tid etter utgivelsen av "De ni kommentarer om Kommunistpartiet" oppsto det en grasrotbevegelse i Kina som ble kalt "Tuidang", oversatt til norsk: "Trekk deg ut av partiet". Navnet henspeiler på at man tar avstand fra KKP og de tilknyttede organisasjonene, nærmere bestemt Kommunistisk ungdomsforbund (for ungdom mellom 14 og 28 år) og Unge pionerer (for barn mellom 6 og 14 år). Det er vanlig blant barn og unge i Kina å melde seg inn i disse organisasjonene for å vise sin lojalitet til regimet.
Les mer
Avokado. En sunn godbit
Mening: Jan Blomgren: Et nødrop fra industrien i Europa
Arrangementet var organisert av lokale utøvere av Falun Gong. Tre kinesiske menn erklærte under arrangementet at de frasa seg medlemskapet i Ungdomsforbundet og Unge pionerer. Yi Boyang, Song Fengxue og Wu Chaoyang er alle medlemmer av Canadian Committee of the Democratic Party of China (CCDPC), den kanadiske avdelingen av en multinasjonal bevegelse som har som mål å etablere et pro-demokratisk parti og arbeide for å få en slutt på KKPs autoritære styre.
Yi ble utsatt for trakassering og trusler fra KKP fordi han hadde omgått regimets internettsensur i Kina og delt pro-demokratisk informasjon. "De ni kommentarer" har også stor betydning for vestlige samfunn fordi boken kaster lys over KKPs taktikk for innblanding og andre skadelige aktiviteter, sier han til Epoch Times.
"Ved å lese de 'Ni kommentarer' kan mennesker i frie demokratiske land virkelig avsløre ondskapen i Kommunistpartiet", sa han. "Mange i Vesten forstår ikke metodene og taktikken KKP bruker for å gjøre skade. KKP benytter utallige metoder for å angripe motstanderne sine. De bruker én fremgangsmåte for å håndtere én motstander og en annen for en annen. Det er et veldig utspekulert og ondskapsfullt parti".
Yi sa også at "Ni kommentarer" kan bidra til arbeidet med å kreve globale sanksjoner mot KKP for brudd på menneskerettighetene, særlig når det gjelder regimets forfølgelse av den åndelige bevegelsen, Falun Gong, som er beskrevet i lederartikkel-serien. Han viste til canadiernes pågående innsats for å løse dette problemet, blant annet arbeidet til menneskerettighets-advokaten, David Matas, som var blant de første som avslørte KKPs praksis med tvungen organhøsting og andre former for tortur mot samvittighetsfanger fra Falun Gong.
Som en del av markeringen gikk deltakerne i en parade gjennom Toronto sentrum med et stort janitsjarkorps og bannere som viste at mer enn 430 millioner kinesere til nå har meldt seg ut av KKP og dets tilknyttede organisasjoner.