10 gode grunner for å spise smør

Det er gode grunner for å spise smør.
3. mars 2024
AD

Smør har hatt et dårlig rykte siden begynnelsen av forrige århundre. Da begynte man å bruke mer margarin, noe som vi nå vet inneholder usunt transfett. I senere tid har olivenolje og rapsolje blitt mer populært enn smør. Men det er mange grunner for at det gode, gamle smøret bør ha en opplagt plass på spisebordet.

En studie fra Lunds universitet har vist at smør gir betydelig lavere økning av fett i blodet etter et måltid, sammenlignet med olivenolje, linfrøolje eller en type rapsolje. Høyt blodfett øker som regel kolesterolnivået i blodet noe som ifølge den diskrediterte "lipidhypotesen" øker risikoen for åreforkalkning og hjerteinfarkt.

Hvorfor øker ikke smør fettnivået i blodet?

Forskere viste at 20 prosent av fettet i smør består av korte og mellomstore fettsyrer. Disse brukes direkte av kroppen som energi og blir ikke lenge nok til å påvirke fettnivået i blodet spesielt mye.

Forskerne mente at selv om smør høyner kolesterolinnholdet i blodet på lang sikt, kan den kortsiktige effekten faktisk være en fordel.

Det er ikke alle som mener at smørets fordeler, sammenlignet med oliven-, raps- eller vegetabilske oljer, bare vil være kortsiktige. Sally Fallon ved "Weston A Price Foundation" (en ideell organisasjon som arbeider med forskning for å fremme tradisjonell og næringsrik mat) er en pålitelig og veltalende talsperson for smørets fordeler. Hun tror ikke at smør eller kolesterol er en faktor bak økningen av hjerte- og karsykdommer.

Den store fettfrie konspirasjonen

Siden tidlig på 1920-tallet har smøret blitt satt til siden til fordel for margarin og andre moderne fett-typer og blir utskjelt som et dødelig mettet fett som forårsaker hjertesykdommer. I tusenvis av år før dette var smør imidlertid en daglig matvare i mange kulturer, uten tegn på negative helseeffekter.

Mellom 1920 og 1960 sank amerikanernes årlige bruk av smør fra drøyt åtte kilo per person til knapt to kilo, men likevel økte hjertesykdommer fra å ha vært en relativ ukjent sykdomstilstand til å bli den vanligste dødsårsaken. Hvor sannsynlig er det da at det er smøret som dreper oss?

Ifølge Fallon har smøret blitt et offer for en stor, fettfri konspirasjon fra de som har fordeler av å erstatte sunt smør med sykdomsfremmende, masseproduserte vegetabilske oljer og transfett.

Fordeler med smør

Sannheten er at smør er bra for oss. Her er ti fordeler med å spise godt, ferskt smør.

  1. Smør er den lettest, absorberbare kilden til A-vitaminer som styrker skjoldbruskkjertelen og binyrene og i sin tur hjerte- og karsystemet.
  2. Smør forårsaker ikke overvekt, og dette beror på at de korte og middels lange fettsyrene forbrennes som rask energi og ikke lagres. Det gir også en følelse av metthet som kan minske søt-suget og overdreven spising.
  3. Smør er rikt på antioksidanter, inklusive vitamin A og E, men også selen som beskytter mot hjertesykdommer og kreft.
  4. Smør er en fin kilde til kolesterol som fungerer som en antioksidant og reparerer skader fra frie radikaler forårsaket av harskt fett, vegetabilske oljer og transfett. Kolesterol er også viktig for utviklingen av hjernen og nervesystemet hos barn.
  5. Det mettede fettet i smøret består av korte og mellomstore fettsyrer som har anti-kreftfremkallende egenskaper og som også styrker immunforsvaret.
  6. Smør inneholder konjugert linolsyre (CLA) som beskytter mot kreft.
    Smør er rikt på antioksidanter, inklusive vitamin A og E.
  1. Smør som er ubehandlet og ikke pasteurisert, har en ikke-fortykkende egenskap, såkalt Wulzen-faktoren, som beskytter mot artritt, grå stær og åreforkalkning.
  2. Smør er en god kilde til jod i en svært lett absorberbar form, noe som er nødvendig for en god skjoldbruskkjertel-funksjon.
  3. Smør fremmer mage-tarmkanalens funksjon og reduserer diaré hos barn.
  4. Smør er en kilde til vitamin K2 som forebygger tannråte og er nødvendig for å ha sterke tenner og ben.

Husk at det sunneste smøret er det smøret som ikke er bearbeidet og som vi får fra beitende kyr.

Margie King er holistisk helse-coach. Artikkelen ble opprinnelig publisert på www.greenmedinfo.com.

Denne artikkelen gir uttrykk for meninger som er spaltistens egne. Artikkelen er kun til informasjon og er ikke ment å erstatte profesjonell, medisinsk rådgivning.

Ad i artikkel – AdSense
AD