Forekomsten av lungesykdommen KOLS har gått ned i Sverige. Det viser en studie med støtte fra Hjerte- og Lungefondet. Antall alvorlig eller middels alvorlig sykdom har blitt halvert på 15 år. Dette skriver organisasjonen i en pressemelding.
«Hjärt-Lungfonden» skriver at lungesykdommen KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom, en kronisk lungesykdom som reduserer luftstrøm gjennom luftrørene), er en av vår tids store folkesykdommer. Den har økt i hele verden i det siste århundret. Ny studie viser imidlertid at sykdommen går ned i Sverige, og den viktigste forklaringen er at det er færre som røyker.
Røyking var og er den største risikofaktoren for å utvikle sykdommen. Nesten halvparten av alle røykere kommer før eller siden til å utvikle KOLS hvis de ikke slutter å røyke. Ifølge studien er yrkesmessig eksponering for skadelige stoffer, samt høy alder andre risikofaktorer.
«KOLS fører til for tidlig død og lidelser for mange mennesker i Sverige. At forskning nå kan vise at det har skjedd en nedgang i forekomster av KOLS, er enormt positive nyheter», sier Kristina Sparreljung som er generalsekretær for «Hjärt-Lungfonden» i pressemeldingen.
Studien bygger på to befolkningsstudier i Norrbotten og Vestre Götaland. Resultatet viser tydelig at sykdommen har minsket. I Norbotten hadde sykdommen gått ned med 41 prosent sammenlignet med en studie fra 1994. Totalt har bare syv prosent av de voksne deltakerne i den nye forskningsstudien KOLS.
Ifølge helsevesenet beregnes det at mellom 400.000 og 700.000 svensker har KOLS, og hvert år dør nesten 3.000 personer av sykdommen.