En gruppe tverrpolitiske senatorer har skrevet et brev til president Joe Biden og bedt om at han opprettholder tollen på kinesisk import som ble innført av Trump-administrasjonen.
Senatorene som er ledet av republikaneren Rob Portman, påpeker at USA innførte toll på kinesiske varer til en verdi av 370 milliarder dollar som svar på Beijings "diskriminerende økonomiske praksis", heter det i brevet skrevet den 25. mai.
Dette innebærer å tvinge amerikanske firmaer til å inngå fellesforetak for å kunne gjøre forretninger i Kina, tvinge utenlandske selskaper til å lisensiere teknologier til kinesiske firmaer som er fordelaktige for kineserne og som stjeler amerikansk, intellektuell eiendom og trenger seg inn i amerikanske datanettverk og så videre.
"Å tilbakestille tollrestriksjonene med Kina vil underminere Amerikas posisjon og forhandlingsmulighet, utsette mange amerikanske firmaer og arbeidere for en plutselig importflom og signalisere til Kina at en uthalings-taktikk i forhold til USA er å foretrekke fremfor å endre deres ikke-markedsatferd eller overholde fase én-avtalen", står det i brevet.
Under den nylige reisen til Asia innrømmet presidenten at han vurderte å kutte tollen på kinesiske varer.
Fase en-avtalen som ble signert av Washington og Beijing den 15. januar 2020, krevde at Kina skulle kjøpe ytterligere amerikanske varer og tjenester for 200 milliarder dollar.
To år etter signering av avtalen var ikke Kina en gang i nærheten av de målrettede kjøpene. Ifølge en analyse fra «Peterson Institute for International Economics» (PIIE) skulle Kina kjøpe varer til en verdi av 227,9 milliarder dollar fra amerikansk eksport i 2020 og 274,5 milliarder dollar i 2021, totalt 502,4 milliarder dollar.
Kina handlet imidlertid bare for 286,6 milliarder dollar i amerikanske varer og tjenester i de to årene; 57 prosent av forpliktelsen på 502,4 milliarder dollar.
I brevet slo senatorene fast at tollen hjalp Washington med å forhandle fram fase en-avtalen med Beijing. Likevel fortsetter Kina å engasjere seg i ikke-markedsmessig atferd og tar fokuset bort fra amerikanske selskaper og arbeidere til fordel for Det kinesiske kommunistpartiet.
I tillegg fortsetter Beijing med sine brudd på menneskerettigheter i Xinjiang og Hong Kong og blir et sterkt alliert land til Russland som har angrepet Ukraina, heter det i brevet.
I forhold til slike "realiteter" argumenterte senatorene med at det ville bli "lite fruktbart" å lette på tollen på kinesiske varer i håp om at Beijing vil "på en eller annen måte bli mer samarbeidsvillig" i andre saker.
I stedet for å lette på tollrestriksjonene må Washington håndheve verktøy i forhold til avtalen for å gjøre det klart for Beijing at dette er "alvorlig" og at de må rette opp bruddene på fase en-avtalen.
"Hvis vi ikke utøver de juridiske rettighetene i fase en-avtalen, vil det bare bli vanskeligere å gjøre fremskritt i forhold til Kina vedrørende saker som subsidier, stats-eide selskaper, undertrykking av arbeidernes rettigheter og annen urettferdig oppførsel som er kjernen og som vil heve de strukturelle problemene til et nivå der de spiller på bilateral handel", advarte brevet.
Senatorene avviste også påstander om at tollen driver opp inflasjonen. De fastslo at tollen ble innført mer enn tre år før den nåværende inflasjonen og at kinesisk import bare teller 2 prosent av varer inkludert i konsumprisindeksen (KPI) som brukes til å måle inflasjon.