En konflikt om Taiwan-stredet vil få vidtrekkende konsekvenser for verdensøkonomien, advarer en Washington-basert tenketank, basert på deres estimater av handelsstrømmene gjennom det smale farvannet som skiller Kina og Taiwan i 2022.
Center for Strategic and International Studies (CSIS) forklarte at det hadde manglet «offentlig tilgjengelige, akademisk rigorøse estimater av handelsstrømmene» gjennom Taiwanstredet før rapporten ble publisert den 10. oktober. Forskerne i rapporten brukte en «unik metodikk» og fant at stredet sto for over en femtedel av den globale maritime handelen i 2022, eller rundt 2,45 billioner dollar.
«Denne rapporten viser hvor enormt viktig Taiwanstredet er for internasjonal handel, og hvor store de økonomiske konsekvensene vil bli dersom Beijing skulle forstyrre den skjøre stabiliteten i stredet ved å bruke makt mot Taiwan», skriver forskerne.
«For Washington er det avgjørende å samarbeide tett med allierte og partnere for å opprettholde stabiliteten på tvers av sundet for å sikre internasjonal handel.»
Kinas kommunistregime truer med å erobre Taiwan, fordi de mener at den selvstyrte øya er en frafallen provins som bør forenes med fastlandet. I mars sa admiral John Aquilino, daværende sjef for USAs Indo-Stillehavskommando, at han trodde det kinesiske militæret ville være klare til å invadere Taiwan innen 2027.
Den 14. oktober fordømte Taiwans forsvarsdepartement det kinesiske regimet for dets «irrasjonelle og provoserende handlinger», etter at Kinas Eastern Theater Command hadde kunngjort felles militærøvelser rundt øya.
En konflikt i Taiwan-stredet vil tvinge rederiene til å legge om rutene, noe som vil føre til forsinkelser og prisøkninger for forbrukerne, ifølge forskerne.
«Forstyrrelser i denne handelen vil sende sjokkbølger langt utover Taiwan og Kina, og påvirke USAs viktigste allierte og store deler av det globale sør», heter det i rapporten.
Forskerne fant ut at Kina var det landet som var mest avhengig av sundet, med varer for rundt 1,3 billioner dollar som passerte gjennom i 2022.
«Hvis Taiwan-stredet er helt ufremkommelig for handelsskip, kan skip på vei til Kina ta en annen rute, men hvis de tvinges til å gå gjennom Miyako-stredet, kan det føre til at Kina blir utsatt for en fjernblokade fra amerikanske, japanske og andre styrker som ønsker å frata Kina handelen», skriver forskerne.
Les mer
USA's myndigheter og lovgivere fordømmer Russlands fengsling av Falun Gong-utøver
I forkant av KKP-lederens besøk, arresterer Serbia Falun Gong-utøvere
Mest berørte land
To av USAs viktigste allierte, Japan og Sør-Korea, vil være blant de landene som blir mest berørte av forstyrrelser i stredet, ifølge rapporten, som er basert på handelsdata fra 2022.
Japan var avhengig av stredet for 25 prosent av sin eksport og 32 prosent av sin import, til sammen nesten 444 milliarder dollar. Sør-Korea var avhengig av stredet for 23 prosent av sin eksport og 30 prosent av sin import, til sammen rundt 357 milliarder dollar.
Rapporten viser til at Japan og Sør-Korea importerer store mengder olje, gass og kull gjennom stredet hvert år. Begge landene er også svært avhengige av stredet for forsendelser av elektronikk og maskiner.
Australia var også dypt avhengig av stredet i 2022. Ifølge rapporten gikk nesten 27 prosent av Australias eksport, eller varer for 109 milliarder dollar, gjennom stredet, hvorav 83 prosent var jernmalm, kull og flytende naturgass.
«Det avgjørende er imidlertid at omfanget av smerten for Australia sannsynligvis vil avhenge av omfanget av den kinesiske aggresjonen», skriver forskerne. «Under en karantene eller blokade kan Australia fortsette å selge jernmalm og andre varer til Kina, samtidig som landet absorberer noen av kostnadene ved å omdirigere fra farvannene rundt Taiwan.
«I en storstilt krig om Taiwan kan spørsmålet bli irrelevant, ettersom Canberra kan holde tilbake eksport av jernmalm og andre varer til Kina som svar.»
CSIS har tidligere publisert to rapporter som analyserer ulike scenarier der Beijing enten kan innføre en karantene eller iverksette en blokade mot Taiwan. Under karantenescenarioet ville Kina sette inn kystvaktfartøyer for å håndheve tollreglene rundt Taiwan. Når det gjelder en blokade, vil Kina forsøke å frata Taiwan energiforsyning ved å stanse noe av importen av olje, naturgass og kull.
Land utenfor Asia var også avhengige av stredet i 2022, ifølge rapporten.
BRICS-landene, med unntak av Kina, var avhengige av stredet for rundt 14 prosent av sin import og 15 prosent av sin eksport.
Oman, Saudi-Arabia, Irak, Kuwait, Qatar og Jemen bruker alle stredet til over 30 prosent av eksporten sin.
Japan var den største brukeren av stredet blant G7-landene. USA lå på andreplass, med 54 milliarder dollar av sin eksport og 100 milliarder dollar av sin import gjennom stredet i 2022.
I Afrika var Den demokratiske republikken Kongo, Gabon, Eritrea og Angola de største brukerne av sundet i 2022, ifølge rapporten.