Neslesesongen har startet

Nesler er vanlig i nesten hele Norge. Den brenner som kjent ved berøring, men brennhårene forsvinner etter tørking og forvelling. Foto: Jenny Ljungkvist
5. juni 2021
AD

Vil du ha et godt kosttilskudd, skal du gå ut i skog og mark og begynne å plukke nesler. De har høyere næringsinnhold enn spinat og bidrar til å styrke kroppen.

Nå har nesleskuddene kommet opp av jorden. Fulle av blant annet C-vitaminer og jern kan de gi et ekstra næringstilskudd til vintertrøtte kropper. Neslene kan plukkes i hele Norge, bortsett fra høyt til fjells og i de nordligste områdene. De vokser i kulturpåvirket og nitrogenrik jord.

Nesler har lenge blitt brukt som en spiselig vekst. Før i tiden ble neslene brukt som kosttilskudd i perioder med hungersnød. Neslenes fibre har også blitt brukt til å lage tekstiler, såkalt nesletøy. Tekstilene var tynne og glansfulle og var ansett som luksuriøse. På 1600 og 1700-tallet ble det dyrket nesler på spesielle neslegårder som ble brukt i tekstilproduksjonen. Så langt tilbake som i steinalderen ble neslefibre brukt til å tvinne og knytte fiskegarn. Neslen ble også ansett som et universal-legemiddel, og det ble sagt å den kunne lindre ulike plager, blant annet skjørbuk.

Tidligere ble tørkede nesler også brukt som næringsrikt fôr til dyrene. Kyr som spiste høy blandet med nesle ble ansett å gi bedre og fetere melk. Neslefrø ble også gitt til høns fordi en fant ut at hønsene verpet bedre egg. Selv hester fikk neslefrø.

En som lenge har kjent til fordelene med brenneslen, er Lei Wang, en kinesisk lege. Fra april til oktober benytter hun anledningen til å samle inn og lagre vekstene på ulike måter.

"Neslen er min store favoritt, og jeg liker godt å plukke dem", sier Lei.

Nesler inneholder blant annet C-vitamin og jern. Foto: Jenny Ljungkvist

"Den er mer nyttig enn spinat, og fordelen er at den finnes mange steder. Når en har funnet et sted med nesler, kan en plukke der hele sesongen. En klipper av nesletoppene, og etterpå kommer det frem nye, friske sideskudd. På denne måten har en hele tiden tilgang til nye skudd", forklarer Lei.

På hvilken måte kan de hjelpe kroppen, i følge tradisjonell kinesisk medisin?

"I kinesisk medisin snakker vi om balanse mellom Yin og Yang", sier Lei.

"Neslen styrker for eksempel kroppens yang-funksjon, og i neslene finnes mange stoffer kroppen trenger. De inneholder blant annet mye jern og C-vitamin. Neslene henger sammen med milten og lungene og styrker disse. De hjelper fordøyelsen og gir energi. Dessuten hjelper de med å rense og styrke kroppen og er for eksempel bra for de som har allergier. Akkurat nå har mange mennesker pollenallergi, og for de er det veldig bra å spise nesler. Mange har hudproblemer. Neslen er også bra mot dette på grunn av den rensende effekten", sier Lei.

"Brennenesler passer for nesten alle ettersom de er milde og ikke så sterke. Neslen er også bra for de som har hard mage, fordi den setter fart i tarmene".

Hvordan bruker man nesler?

"Jeg forveller neslene en stund til de blir myke. Så kan de brukes på samme måte som spinat. Jeg bruker dem i gryter, paier, tpannekaker, smoothies og som fyll i for eksempel jiaozi (kinesiske dumplings). Det er også veldig godt med neslesuppe", sier Lei.

For å ha nesler tilgjengelig hele året fryser Lei inn små porsjoner av hakkede og kokte nesler i poser. Noen nesler tørker hun. De kan smuldres og brukes som næringsrikt kosttilskudd i mat og brød. Man kan også lage et eget neslepulver ved å blande de tørkede neslene.

Fakta om nesler:

  • Det høye innholdet av vitamin C gjør at jernet lettere tas opp i kroppen
  • Tilhører en av våre mest næringsrike planter
  • Finnes i nesten hele verden
  • Den er flerårig og kan bli 50-150 cm høy
  • Blomstrer i juli til august
  • Hele planten har brennhår som forsvinner ved forvelling
  • Neslevann kan brukes som gjødsel
  • Kan brukes til plantefarging
  • Tidligere brukt mot skallethet
  • Tidligere ble nesler brukt til å farge påskeegg
  • Heter urtica dioica på latin
  • Det engelske navnet er common nettle

Kilde: NE og det svenske urteselskapet

Ad i artikkel – AdSense
AD