Kina henretter to menn involverte i separate dødelige angrep

En rekke masseangrep som har funnet sted over hele Kina den siste tiden, har skapt bekymring for hvordan folk takler frustrasjonen under KKPs strenge kontroll.

Stearinlys utenfor Zhuhai Sports Centre, dagen etter at en bil kjørte gjennom stedet og drepte dusinvis, i Zhuhai, Guangdong-provinsen, Kina. Den 12. november 2024. Foto: Michael Zhang/AFP via Getty Images
2. februar 2025
AD

Kina har henrettet en mann som drepte minst 35 mennesker i et bilangrep utenfor et sportssenter i november 2024, i et av en rekke masseangrep den siste tiden som har skapt bekymringer i befolkningen.

Fan Weiqiu (62) ble i desember 2024 dømt for å ha satt den offentlige sikkerheten i fare ved hjelp av farlige metoder, fem uker etter at han kjørte en SUV inn i en folkemengde som mosjonerte utenfor et idrettsstadion i Zhuhai i Sør-Kina.

Fan fikk dødsstraff av en mellomdomstol i Zhuhai. Etter godkjenning fra Kinas øverste domstol ble henrettelsen gjennomført den 20. januar, melder det statlige mediet Xinhua.

Lokale myndigheter tilskrev Fans motiv til sinne som følge av «et ødelagt ekteskap, personlige frustrasjoner og misnøye med måten de økonomiske eiendelene ble delt under skilsmissen». Da Fan ble arrestert på åstedet, hadde han alvorlige sår på halsen og andre deler av kroppen som så ut til å være et resultat av selvskading, opplyste politiet i Zhuhai den gang.

Samme dag henrettet kinesiske myndigheter en annen mann, Xu Jiajin, en 21 år gammel mann som i desember 2024 ble dømt til døden for forsettlig drap.

Xu drepte minst åtte og skadet 17 andre i et massedrap med kniv i Wuxi, øst i Kina.

Xu skal ha angrepet folk på universitetet sitt fordi han ikke fikk eksamensbevis etter å ha strøket på eksamen, og fordi han var misfornøyd med praktikantbetalingen, opplyste det lokale politiet den gang, med henvisning til de første resultatene av etterforskningen.

Angrepet i Wuxi skjedde bare én dag etter hendelsen i Zhuhai, og ble etterfulgt av en rekke tragiske hendelser over hele landet i fjor.

Eksterne observatører har uttrykt bekymring over den siste tidens bølge av dødelige hendelser, som understreker en økende følelse av desperasjon under det kinesiske kommunistpartiets (KKP) strenge kontroll og midt i en økonomisk nedgangstid.

«Den kinesiske økonomien har kollapset fullstendig», har Hu Lirun, en forretningsmann fra Shanghai, tidligere uttalt til The Epoch Times. «Korrupsjonen i hele systemet opp gjennom årene, og byråkratiets utnyttelse av folket, har ført til utbredt elendighet. Alle føler at det ikke finnes noen vei ut.»

Hu sier at selskaper enten har kollapset eller er dypt forgjeldet, og at noen forretningsfolk han kjenner, allerede har flyktet til utlandet.


Les mer

Den usynlige faren (Del 3) Kunstige versus naturlige EMF-er: Hvorfor Wi-Fi, Bluetooth og mobiltelefoner skader cellene

Foto: vovan, This Lama/Shutterstock

Origami-kunstner skaper oppsiktsvekkende middelaldersk ridder med sverd og skjold av ett enkelt stykke papir

Foto: Med tillatelse av Juho Könkkölä


«Nå som landet har nådd dette punktet, opplever alle en enorm panikk, så vi er inne i en ond sirkel», sier Hu. «Ordet 'kollapsende' er veldig passende for å beskrive den nåværende tilstanden i samfunnet. Det er derfor slike ondsinnede hendelser har begynt å eksplodere.»

Statlig hemmelighold

På Kinas strengt kontrollerte sosiale medier utløste henrettelsen av de to mennene en omfattende diskusjon den 20. januar, med relaterte emneknagger som hoppet til topps på Weibo, Kinas svar på X. Mange kinesiske nettbrukere applauderte deres død.

Man mener at Kina henretter flere personer enn noe annet land hvert år, og Amnesty International kalte landet "verdens ledende bøddel" i en rapport fra 2024.

Det nøyaktige antallet henrettelser er fortsatt ukjent fordi KKP anser slik informasjon som en statshemmelighet.

I 2005 erkjente høytstående kinesiske helsemyndigheter at de skaffet organer fra henrettede fanger til transplantasjon, noe Beijing tidligere hadde benektet.

I 2015, da det ble satt søkelys på den blomstrende organtransplantasjonsindustrien - der vitale organer angivelig ble skaffet på bestilling i løpet av få dager- hevdet regimet at det hadde sluttet med denne praksisen og etablert et system med frivillige donorer.

Medisinsk fagpersonell har lenge bestridt regimets påstander, og har stilt spørsmål ved ektheten til de offisielle dataene om organdonasjon. I 2019 konkluderte det London-baserte China Tribunal med at KKP i årevis hadde tvangsfjernet organer fra levende samvittighetsfanger, og at de primære ofrene var fengslede Falun Gong-utøvere.

Ad i artikkel – AdSense
AD