Facebook ansetter flere bedrifter for å fakta-sjekke innholdet på plattformen. Selskapet gir et skinn av at fakta-sjekkerne er uavhengige, men finansieringen og partene som står bak, i det minste en av granskerne, gjør at bildet blekner.
En av fakta-sjekkerne, Lead Stories, betales delvis gjennom partnerskap med TikTok, en sosial medieplattform som er koblet til Det kinesiske kommunistpartiet. Dessuten drives den organisasjonen som skal kontrollere kvaliteten hos fakta-sjekkerne, av Poynter Institute som er en annen av TikToks samarbeidspartnere.
Lead Stories sier at selskapet ble oppkjøpt av det multinasjonale kinesiske internettselskapet ByteDance. Det henvises til TikToks kommentar tidligere i år om at selskapet startet samarbeidet med flere organisasjoner "for å ytterligere hjelpe til med å minske spredningen av feilformasjon". Stort fokus ligger på koronapandemien som oppsto i Kina og som ble forverret gjennom kommunistregimets mørklegging.
Lead Stories ble startet i 2015 av den belgiske nettsted-utvikleren Maarten Schenk og CNN-veteranen Alan Duke. Selskapet ansatte raskt over titalls personer, omkring halvparten hadde tidligere vært i CNN, og ble en av Facebooks mest produktive fakta-sjekkere av amerikansk materiell. I år har Lead Stories inntekter fra Google, Facebook, ByteDance og flere nett-annonserings-tjenester. «Mesteparten av finansieringen kommer fortsatt fra Facebook», ifølge selskapet.
Facebooks fakta-gjennomgang har blitt kritisert for å legge til rette for sensur. Et innlegg som blir flagget som falskt, får ikke bare et advarselsstempel og en lenke til fakta-sjekk, men Facebook reduserer også antall personer som kan se innlegget.
Fakta-sjekkerne velger selv hvilket innhold de gransker og bestemmer selv hva som skal klassifiseres som falskt. Alle synspunkt i bedømmingen må sendes til fakta-sjekkerne som ikke er kjent for lettvint å ombestemme seg.
TikToks eiere, Beijing-baserte ByteDance, har også vært involvert i kontroverser rundt sensur. I september 2019 rapporterte The Guardian at TikTok instruerer sine moderatorer til å sensurere innhold som anses "følsomt" av det kinesiske regimet. Et eksempel på dette er massakren på Den himmelske freds plass og Falun Gong, en åndelig metode som har vært forfulgt i Kina siden 1999. Rapporten baserer seg på lekkede dokumenter som beskriver appens retningslinjer. TikTok sier at disse retningslinjene ble tatt bort i mai 2019 og at de ikke lenger benyttes.
I desember havnet likevel plattformen i skuddlinjen igjen etter å ha stengt kontoen til en amerikansk tenåring som la ut en film med kritikk av Beijings undertrykkelse av uiguriske muslimer i Xinjiang-regionen i vestre Kina. I juni stengte appen også kontoen til en kinesisk student i New Jersey etter han hadde lagt ut en film som fleipet med den kinesiske nasjonalsangen.
Kinesiske bedrifter er tvunget til å rette seg etter partilinjen. ByteDance-grunnlegger, Yiming Zhang, lærte den harde veien ved at til og med en oppfattet brist på entusiasmen innen Kommunistpartiets sensur, ikke ble tolerert.
I 2018 stengte partitjenestemenn ned hans humoristiske meme-app Neihan Duanzi, som betyr nesten "intern humor". Som svar på dette, skrev Zhang et selvkritisk brev der han sverget troskap til partiets agenda.
"Produkt vårt gikk i feil retning og inneholdt ting som ikke er forenlige med sosialistiske kjerneverdier og som ikke på rett vis veileder den allmenne opinionen", ble det sagt i brevet ifølge en oversettelse av China Media Project.
Zhang lovet at selskapet hans skulle fokusere på å "styrke partiets konstruksjon, lære hele personalet i .... de sosialistiske kjerneverdiene, veilede den allmenne opinionen, følge lover og regler og virkelig handle for selskapets samfunnsansvar".
Zhangs brev bygger på de ideologiske direktivene som har blitt utstedt av Kommunistpartiets leder, Xi Jinping, og som krever at partimedlemmene holder seg nær partiets ideologi, støtter Xi og står bak lederskapet i partiet og tenker på "det store bildet".
Zhang lovet å ytterligere utdype samarbeidet med Kommunistpartiets offisielle medier. USA’s justisdepartement siterte Zhangs brev i nylige rettsforhandlinger der de kalte ham et talerør for kommunistregimet.
USA gransker for tiden ByteDance oppkjøp av Musical.ly i 2017, en kinesisk app for å lage filmklipp og som var svært populær blant tenåringer. ByteDance stengte plattformen og millioner av brukere ble tvunget til å bytte til TikTok. Dette startet appens enorme økning i popularitet blant ungdommer.
Mange i USA mener at TikTok er en trussel mot den amerikanske, nasjonale sikkerheten fordi ByteDance er underlagt kinesisk lov som bestemmer at alle data må være kontrollerbare av regimet.
USA’s handelsdepartement utstedte et forbud mot TikTok. Det skulle trådt i kraft 12. november, men tiltaket er blitt hindret av en domstol.
Facebook forsvarer bruken av fakta-sjekkere ved å si at de må sertifiseres av «International Fact-Checking Network» (IFCN) som er en organisasjon som ble grunnlagt i 2015 og drives av en ikke-profitt journalistskole med navn Poynter Institute.
I 2019 ble IFCN nesten helt finansiert av eBay-gründeren Pierre Omidyar, som er en stor bidragsyter til det demokratiske partiet i USA, samt av Google og milliardæren George Soros. Facebook er også oppført som en av de tidligere bidragsyterne.
Hvem som blir sertifiserte, bestemmes av IFCN’s rådgivende styre som består av representanter fra fakta-sjekkende organisasjoner. En er Glenn Kessler, tidligere utenriksreporter og nå sjef for fakta-sjekking i Washington Post. Kessler og hans team publiserte tidligere i år en bok med tittelen "Donald Trump and His Assault on Truth”.