Det britiske parlamentet setter søkelys på KKPs undertrykking av religiøs frihet

"Kina er i krig mot tro. Dette er en krig de ikke kan vinne", sa Benedict Rogers.

Benedict Rogers, en britisk menneskerettsaktivist, taler på et møte til minne om 20. årsdagen for starten på forfølgelsen av Falun Gong i Kina på the West lawn of Capitol Hill in Washington. Den 18. juli 2019. Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times
2. juni 2024
AD

Et arrangement ledet av Storbritannias spesialutsending for religions- og trosfrihet kastet lys over det kinesiske kommunistpartiets (KKP) omfattende undertrykkelse av religiøs og åndelig tro.

Det konservative partiets lovgiver, Fiona Bruce, ledet arrangementet 15. mai, som ble avholdt i det britiske parlamentet i London. Arrangementet inneholdt førstehåndsberetninger og forskning om forfulgte grupper som tibetanere, Falun Gong-utøvere, uigur-muslimer og kristne.

Benedict Rogers, medgrunnlegger av Hong Kong Watch, en britisk rettighetsorganisasjon som sto for arrangementet sammen med Tibet Watch, sa at KKPs forsøk på å assimilere og kontrollere religioner har spredt seg til Hongkong. Kampanjen for å "transformere" religioner ble startet i 2015 av KKPs leder Xi Jinping, og går ut på å tilpasse religion eller åndelig tro til den kinesiske kommunistiske ideologien og, ikke minst, å gjøre de troende lojale mot partiet fremfor enhver guddom eller moralske prinsipper.

En rapport fra 2023  fra Hong Kong Watch fremhever at KKP, i motsetning til de omfattende kampanjene på fastlandet, bruker “snikende" og "subtile” metoder for å undertrykke trosfriheten i Hongkong, blant annet ved hjelp av sin "nasjonale sikkerhetslov". Loven, som er innført av Beijing, kriminaliserer alt KKP anser som løsrivelse, undergravende virksomhet, terrorisme og samarbeid med et fremmed land. Personer som blir funnet skyldige i brudd på loven, kan risikere livsvarig fengsel.

Flere kjente geistlige i Hongkong har blitt straffet av myndighetene de siste årene. Kardinal Joseph Zen, tidligere leder for den katolske kirken i Hongkong, ble arrestert av politiet i mai 2022, mistenkt for å ha samarbeidet med utenlandske styrker. Selv om han ikke er tiltalt etter loven om nasjonal sikkerhet, ble den 91 år gamle pensjonerte biskopen funnet skyldig i å ha unnlatt å registrere et nå nedlagt humanitært fond som bistår internerte demonstranter for demokrati. Kardinal Zen har, sammen med fem andre som ble siktet i november 2022, anket dommen.

I mai vedtok Hongkong sin egen nasjonale sikkerhetslov, artikkel 23, som straffer handlinger som KKP anser som forræderi, oppvigleri og tyveri av statshemmeligheter. Loven åpner også for at rettssaker kan holdes bak lukkede dører. Vestlige regjeringer har uttrykt bekymring over lovens vage og brede bestemmelser.

"Myndighetene selv er mer åpne for å diskutere menneskerettigheter i Kina, inkludert religionsfrihet, og for å uttale seg i større grad enn før," sa Rogers til NTD, et søstermedium av The Epoch Times, etter arrangementet 15. mai.

Han sa imidlertid at det må iverksettes flere "konkrete politiske tiltak".

Rapport knytter KKP til anti-israelske protester 

"Regjeringen sier stadig oftere det rette, men den gjør ikke det vi ønsker at den skal gjøre", sa han.

'Ta til orde for rettferdighet'

I en uttalelse som ble lest opp under arrangementet, fortalte Gu Xingzhen, en Falun Gong-utøver som flyttet til Storbritannia i 2023, om den gjentatte trakasseringen og de psykiske og fysiske overgrepene hun har blitt utsatt for de siste to tiårene, bare fordi hun praktiserer sin overbevisning.

Gu ble arrestert minst to ganger. I desember 1999, kort tid etter en forfølgelseskampanje mot Falun Gong som startet i juli samme år, ble Fu arrestert og holdt i varetekt i 15 dager, hvor hun gjentatte ganger ble mishandlet. Politiet tvang henne til å stå i samme stilling i timevis og ga henne støt med elektriske batonger. Til slutt ble hun løslatt etter at mannen hennes hadde bestukket tjenestemenn i det lokale sikkerhetsbyrået.

Siden 1999 har millioner av Falun Gong-utøvere blitt satt i tvangsarbeidsleire, hjernevaskingssentre og fengsler over hele landet, der de har blitt utsatt for tortur og overgrep og mishandling i et forsøk på å tvinge dem til å avsverge sin overbevisning. Et stort, men ukjent antall tilhengere antas å ha blitt torturert til døde eller til og med drept for organene sine.

Gu ba om en slutt på den brutale kampanjen mot Falun Gong, en selvkultiveringspraksis som består av meditative øvelser og moralsk lære sentrert rundt prinsippene sannhet, medfølelse og toleranse. Falun Gong har vært et hovedmål for det kinesiske regimet de siste 25 årene.

"Jeg håper den britiske regjeringen og det internasjonale samfunnet kan tale for rettferdighet og kreve at forfølgelsen av Falun Gong opphører så snart som mulig", sa hun i en uttalelse som ble lest opp av datteren hennes under arrangementet.

Falun Gong practitioners carry banners raising awareness about persecution in China during a march through the center of Warsaw, Poland, on Sept. 9, 2022. (Mihut Savu/The Epoch Times)
Falun Gong-utøvere bærer bannere som øker bevisstheten om forfølgelsen i Kina under en marsj gjennom sentrum av Warszawa, Polen. Den 9. september 2022. Foto: Mihut Savu/The Epoch Times

'Religionsfrihet er ikke-eksisterende'

Rahima Mahmut, leder for den britiske avdelingen av World Uyghur Congress, snakket på arrangementet om KKPs undertrykking av uigurer i den vestligste regionen Xinjiang.

En lang rekke rapporter og undersøkelser som har kommet frem de siste årene, tyder på at minst 1 million uigurer og andre muslimske minoriteter har vært innesperret i interneringsleirer i Xinjiang, der de har blitt utsatt for tortur, seksuell vold, politisk indoktrinering og tvangsarbeid.

USA og enkelte vestlige regjeringer har betegnet KKPs overgrep i Xinjiang som folkemord . En rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter fra 2022 slo fast at KKPs undertrykkelse av slike grupper kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.

"Religionsfriheten er ikke-eksisterende i mitt hjemland", sier Mahmut.

Uyghur activist and artist Rahima Mahmut attends a vigil outside the Foreign, Commonwealth, and Development Office in London on Feb. 13, 2023. (Isabel infantes/AFP via Getty Images)
Den uiguriske aktivisten og kunstneren Rahima Mahmut deltar i en markering utenfor Foreign, Commonwealth, and Development Office i London. Den 13. februar 2023. Foto: Isabel infantes/AFP via Getty Images

Tibet

Sonam Frasi, Dalai Lamas representant i Storbritannia, påpekte at arrangementet kom bare noen dager før 29-årsdagen for KKPs bortføring av den 11. Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima. Panchen Lama er den nest høyeste posisjonen i tibetansk buddhisme.

Den tvungne forsvinningen, som fant sted i 1995 da Panchen Lama bare var seks år gammel, har vært en kilde til vedvarende bekymring. USAs regjering har gjentatte ganger oppfordret regimet til å løslate den høytstående munken, som fylte 35 år i april.

Den 17. mai gjentok det amerikanske utenriksdepartementet sine oppfordringer til KKP om å opplyse om hvor han befinner seg og hvordan han har det.

"Gedhun Choekyi Nyima er fortsatt savnet og har ikke vist seg offentlig siden den dagen", sa utenriksdepartementets talsmann Matthew Miller i en uttalelse 17. mai.

Miller uttrykte USAs støtte til tibetanernes menneskerettigheter og deres frihet til å utøve sin religiøse tro.

"Tibetanere, som medlemmer av alle religiøse samfunn, må ha mulighet til å velge, utdanne og ære sine egne ledere, som Dalai Lama og Panchen Lama, i henhold til sin egen tro og uten innblanding fra myndighetene", sa han.

Eva Fu contributed to this report.

Ad i artikkel – AdSense
AD