Barn og unge: Natur skal motvirke kriminalitet i Sverige

Å være ute i naturen er bra for både kropp og sjel. Kanskje kan det også hindre at barn og unge blir involvert i kriminelle gjenger. Foto: Eva Edsjö
2. april 2023
AD

For å gjøre natur og friluftsliv tilgjengelig for barn og unge i sosioøkonomisk utsatte områder, starter tre organisasjoner i Sverige et fireårig prosjekt. Tanken er å forhindre kontakt med kriminalitet.

Det er grunn til å hevde at en meningsfylt og strukturert fritid kan fungere som en barriere og forhindre at barn og unge risikerer å bli dratt inn i kriminelle miljøer. Det har også vist seg at å tilbringe tid i skog og mark, har flere positive effekter.

Innenfor disse rammene skal om lag 1000 barn og unge i tre kommuner tilbys tilgang til naturbaserte aktiviteter og leirer. Prosjektet finansieres av Postkodelotteriet med 29.5 millioner SEK.

Prosjektet er fortsatt i startfasen, men de involverte organisasjonene føler seg trygge på hva det skal innebære.

«Vi håper selvfølgelig at vi vil se en positiv endring for barn og ungdom som skal delta i prosjektet fordi vi bruker målrettet tid og ressurser på dem», sier Ellakarin Mäki hos speiderne til Epoch Times og fortsetter:

«Vi har ikke noe spesifikt å vise til, men det er nytt at disse tre organisasjonene gjør en felles innsats.»

Friluftsliv for fremtidens rollemodeller, som prosjektet heter, innebærer at det i løpet av fire år skal gjennomføres minst 16.000 møter med barn og unge i tre kommuner der tolv skoler skal delta. 1000 av deltakerne vil få tilbud om aktiviteter som fritidsklubber, ferieleirer og gruppeveiledning. I ferien vil det opprettes minst 270 feriejobber.

Bakgrunnen for prosjektet er de rundt 135.000 barn og unge som bor i områder med sosioøkonomiske utfordringer. Her er det kjent, både gjennom forskning og praktiske eksempler, at risikoen for å begå kriminalitet eller havne i utenforskap er høyere enn for barn og unge i økonomisk mer stabile områder. Prosjektet har som mål å få bukt med utenforskap og utnytte de unges potensiale.

«Vi ønsker å kunne være med å tilby unge mennesker muligheten til å tilbringe tid i naturen, gi dem en meningsfull fritid, en følelse av innflytelse og økt tro på fremtiden», sier Cecilia Bernard, generalsekretær i Mentor Sverige, og legger til: «For oss er dette helt utrolig! Forhåpentligvis blir dette en innsats de vil bære med seg resten av livet der vi sammen med morgendagens rollemodeller jobber for en positiv endring i samfunnet.

Forskning viser at det å være ute i naturen har positive effekter på både fysisk og psykisk helse, og Folkehelsemyndighetene har sammenfattet hvordan mennesker i alle aldre blir positivt påvirket av å kunne drive med aktiviteter ute i naturen.

«Naturen er der for alle, men ikke alle har hatt sjansen til å oppdage den ennå», sier Johan Pettersson, en av speidernes generalsekretærer, og fortsetter: «Gjennom dette prosjektet kan vår unike pedagogikk gi flere barn mulighet til å oppleve utendørseventyr og vokse på innsiden. Vi håper å nå ut dit vi ikke er i dag og i fellesskap gi flere barn kunnskap, styrke og mot til endring og ta positive valg.»

Også i «Friluftsfrämjandet», den tredje organisasjonen som jobber med prosjektet, er det forventninger om hva de håper å oppnå: «Vi vet at friluftsliv og å tilbringe tid i naturen fører til mer bevegelse i hverdagen. Det har positive effekter på psykisk helse og bidrar til økt livsglede», sier Kristina Ljungros, generalsekretær i Friluftsfrämjandet.

Hun mener man vet at naturopplevelser tidlig i livet kan legge grunnlaget for et bredere miljøengasjement som voksen.

Kontakt journalisten: [email protected]

Fakta

Organisasjonene bak prosjektet

Speiderbevegelsen ble dannet i 1907 av den britiske generalløytnanten Robert Baden-Powell. Organisasjonen er i dag verdensomspennende og har ca. 60 millioner speidere fordelt i 200 land. Erfaringsbasert læring, personlig utvikling og friluftsliv er noen av grunnsteinene i organisasjonen.

Friluftsfrämjandet ble grunnlagt i 1892 og jobber i dag blant annet med å introdusere barn og unge til naturen. Målet helt fra starten var at alle skal ha mulighet til å delta i friluftsliv ut fra egne forutsetninger, uten prestasjonskrav og uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn.

Mentor Sverige arbeider for å skape sterke relasjoner mellom ungdom og voksne.

Kilde: Speiderne/ Friluftsfrämjandet/ Mentor Sverige

Ad i artikkel – AdSense
AD