Amerikanske lovgivere har i et offisielt brev de siste dagene oppfordret Japan til å iverksette tiltak for å hindre japanske selskaper i å selge utstyr for produksjon av halvledere, til Kina.
John Moolenaar, republikansk representant i Michigan og formann i det amerikanske representanthusets komité om det kinesiske kommunistpartiet, sammen med Raja Krishnamoorthi, demokratisk representant i Illinois, uttrykte sin bekymring over «strømmen av japansk halvlederutstyr til Kina». Bekymringsmeldingen ble sendt med brev til Japans ambassadør i USA, Shigeo Yamada, den 15. oktober. De advarte også om at dersom Japan ikke iverksetter tiltak, kan Washington komme til å legge restriksjoner på de japanske utstyrsselskapene og forby dem amerikanske subsidier til produksjon av halvledere.
De amerikanske lovgiverne avviste argumenter om at restriksjonene på salg til Kina hadde en vesentlig negativ innvirkning på chiputstyrs-selskaper som Tokyo Electron (TEL). I brevet skriver de at påstanden om at disse selskapene «har blitt skadelidende på grunn av multilateral eksportkontroll, ikke ser ut til å tåle en nærmere granskning».
Med henvisning til den kraftige økningen i aksjekursene til Tokyo Electron, ASML, Lam Research og Applied Materials, samt milliarder av amerikanske dollar og euro i chip-subsidieprogrammer, sa lovgiverne at selskapenes påstander om å ha blitt påvirket av eksportkontrollen «ikke var spesielt overbevisende».
Kina er imidlertid fortsatt et lukrativt marked for alle selskaper som produserer chipverktøy, og myndighetene i Japan og Nederland er tilbakeholdne med å innføre ytterligere eksportrestriksjoner.
Moolenaar og Krishnamoorthi understreket i brevet viktigheten av samarbeid mellom USA, Japan og Nederland - som huser fem av de viktigste produsentene av halvlederverktøy i verden, for å bremse Kinas ambisjoner om å dominere det globale chipmarkedet.
Lovgiverne sa at fortsatt eksport av amerikansk, japansk og nederlandsk utstyr for chip-produksjon til Kina vil gi det regjerende kinesiske kommunistpartiet (KKP) «et funksjonelt veto over våre nasjoners evne til å produsere våpensystemer og moderne forbruksvarer på et nødvendig nivå».
De sa at multilaterale tiltak fortsatt er den beste måten å håndtere trusselen fra Kina på.
De sa også at USAs andre alternativer inkluderer innstramming av subsidiereglene. Når et selskap selger avansert chiputstyr til Kina vil det ikke lenger kunne få amerikanske subsidier til halvledere.
USAs unilaterale tiltak, som har støtte fra to partier, omfatter også en utvidelse og styrking av Foreign Direct Product Rule (FDPR) «for å sikre at alle avanserte industrielle SME-maskiner som produseres med amerikansk teknologi i Japan eller andre steder, må ha en amerikansk eksportlisens før de eksporteres til Folkerepublikken Kina (PRC)».
Japan har ikke svart offentlig på brevet.
Su Tzu-yun, forsker og direktør for Avdelingen for forsvarsstrategi og ressurser ved Taiwans Institutt for nasjonal forsvars- og sikkerhetsforskning, sa til The Epoch Times den 19. oktober at Japans motvilje mot å begrense eksporten av chip-utstyr til Kina kan skyldes det enorme handelsunderskuddet med Kina, som fortsetter å øke.
«Kina har fortsatt å kjøpe chip-utstyr fra Japan i store mengder, derfor er den japanske regjeringen er uvillig til å gjøre noe,» sa Su.
Les mer
USA's myndigheter og lovgivere fordømmer Russlands fengsling av Falun Gong-utøver
I forkant av KKP-lederens besøk, arresterer Serbia Falun Gong-utøvere
Wang Shiow-wen, assisterende forsker ved Taiwans Institutt for nasjonal forsvars- og sikkerhetsforskning, sa til The Epoch Times den 19. oktober at Japan ikke offisielt har begrenset eksporten av halvlederutstyr til Kina, hovedsakelig fordi de fortsatt venter på resultatet av det amerikanske valget den 5. november.
«Trump og Harris kan ha ulik Kina-politikk», sier Wang. "Siden Kina for tiden nesten har monopol på produksjonen av viktige sjeldne jordmetaller, er Japan også bekymret for at forbudet mot halvlederutstyr vil trigge kinesiske handelsmessige represalier på sjeldne jordarter. Dette påvirker ikke bare produksjonen av japanske halvledermaterialer og -utstyr, men også den japanske bilindustrien. Kina har allerede uttalt at de vil ta til motmæle mot Japan dersom eksporten av utstyr for produksjon av halvledere til Kina begrenses», sier hun.
Moolenaar og Krishnamoorthi skriver i brevet at KKP aktivt bruker halvlederutstyr fra USA, Japan og Nederland for å etablere verdens største industrielle base for halvlederproduksjon. Chipnivået som Kina forsøker å dominere, «er livsnerven i moderne økonomi og moderne militærvesen, og danner grunnlaget for nesten alle elektroniske systemer og alle våpensystemer som er i omløp i dag».
Når det gjelder Kinas chipproduksjons-kapasitet, sa Su at landet allerede kan produsere avanserte 12-nanometer-chips ved hjelp av kinesiskprodusert chipproduksjonsutstyr, «selv om avkastningsgraden ikke er god.»
«Nå prøver de å bruke innenlandsprodusert utstyr til å produsere 7 nanometer. Dette er den siste forsvarslinjen og terskelen, som demokratiske land forsøker å forsvare», sa Su.
«I dette tilfellet, hvis Japan leverer utstyr til KKP for å modne og stabilisere produksjonen av 12 nanometer-brikker, vil det bidra til at KKP kan fokusere på og videreutvikle kapasisteten til å produsere 7 nanometer-brikker, noe som kan utgjøre en potensiell trussel.»
Wang sa at på grunn av den tette alliansen mellom USA og Japan, vil den japanske regjeringen til slutt følge USA i forbudet mot chipfremstillingsutstyr.
«For øyeblikket bruker den japanske regjeringen tid på å utforme mer omfattende tiltak», sa hun. «Spesielt nå, på grunn av Kinas antijapanske holdninger og drapet på et japansk barn i Kina, har den japanske bilindustrien begynt å trekke tilbake sine investeringer fra Kina. Når antallet japanske selskaper i Kina snart reduseres vil kanskje den japanske regjeringen begynne å innta en tøffere holdning mot Kina.»
Luo Ya bidro til denne rapporten.