24 tips for et sunnere og lykkeligere liv

Foto: Екатерина Александровна/Pixabay
9. mai 2021
AD

Selvfølgelig vil alle leve et friskt og lykkelig liv og ha det bra. Iblant er det likevel ekstra vanskelig. Her er enkle tips som kan ha stor påvirkning på det allmenne velværet.

Av og til møter vi vanskeligheter og bekymringer i livet, slik som covid-19-pandemien, økonomiske bekymringer, sykdom eller tap av nære og kjære. Det er akkurat i slike tilfeller at vi trenger å ha god fysisk og psykisk helse.

Her er en liste over ulike måter å forbedre sitt fysiske og psykiske velvære. Det er en kombinasjon av mine erfaringer i forhold til mine pasienter, fra kinesisk medisin, vitenskapelig forskning og vanlig sunn fornuft.

1. Lev i nuet. De fleste av oss bruker tid på å fordøye det forgangne eller bekymrer oss for det som kan komme til å skje i fremtiden. Det er viktig å huske at det eneste virkelige, er det som er her og nå. Utålmodighet innebærer at du har vansker med å vente på det som skal skje senere og forutse hendelsene. Neste øyeblikk som kommer, er uansett en stund som denne. Ta det rolig og nyt denne stunden i stedet.

2. Få tilstrekkelig med søvn. Kroppen din kan reparere seg selv og lade opp når du sover. Gå til sengs i god tid slik at du kan sove i syv eller åtte timer. Søk hjelp om du har søvnvansker. Akupunktur kan for eksempel være til hjelp ved søvnproblemer.

3. Le oftere. Det føles bra og slipper fri kjemikalier som er bra for helsen.

  1. Foto: Pixabay

4. Lytt til kroppen. Kroppen din er utrolig vis. Den vet hva den trenger, hvordan den skal bli frisk og den signaliserer når noe er feil. Vær oppmerksom på signalene som noen ganger er subtile; som gjentagende hodepine på jobben, halsbrann etter måltider eller ryggproblem. Ta tak i problemene før de vokser og blir et større problem.

5. Kom i kontakt med naturen. Gå ut og vær i kontakt med naturen og omgivelsene. Dette kan en gjøre på tross av sosial distansering. Å være i kontakt med naturen er en del av den kinesiske medisinen, der den naturlige verden speiles i kroppen. Du kan ta det rolig om vinteren, spise ferske spirer om våren, være mest aktiv om sommeren og spise mye lokalt dyrket frukt og grønt om høsten.

Det er også viktig å kjenne til at ekstremt vær kan bidra til at du blir syk. Kulde og fuktighet kan gi leddsmerter, for mye varme om sommeren kan gi tretthet, og om høsten er det lett å få vondt i halsen.

6. Hvis du røyker, slutt nå. Dette kan være det viktigste skrittet du tar i retning av å forbedre helsen.

7. Spis ordentlig. Spis en god frokost og ikke hopp over måltider. Spis ulike frukter og grønnsaker daglig, gjerne fargeglade. Forsøk å spise variert kost som inneholder mye grønnsaker, fullkorn, lettfordøyelige proteiner, litt frukt og små mengder av alt annet. Spis ikke noe som ikke din bestemor ville anbefalt som mat.

Foto: Silvia Rita/Pixabay

8. Finn noe å interessere deg for. Dette er veldig enkelt. Finn ut hva du liker å gjøre og gjør det oftere.

9. Ta det rolig. Dette kan virke som en utfordring akkurat nå, men ifølge et kinesiske uttrykk, har hundretalls sykdommer sin årsak i følelsene våre. Dette kan for eksempel vise seg gjennom at en er sint på et familiemedlem som en har problemer med eller gjennom å være urolig for hva naboen holder på med. Dette kan føre til at en blir syk.

Det er fint å finne en måte å senke stressnivået, finne ro og fred. Det kan være gjennom meditasjon, å lese en bok eller helt enkelt gjennom å ha en stund for seg selv.

10. Gå på regelmessig helsekontroll. En ler gjerne av sine venners kolonoskopi-historier, men det er likevel best å gå til regelmessige helsekontroller. Ta en mammografiundersøkelse, mål blodtrykket, sjekk fødselsmerker og andre slags undersøkelser, alt etter alder.

11. Mosjoner regelmessig. En måte å holde seg i form på er å røre på seg. Fysisk aktivitet bidrar til et friskt hjerte og friske lunger, forbedrer immunforsvaret, øker muskelstyrken, bidrar til et sterkere skjelett og ifølge forskning bidrar det til en sterk beskyttelse mot hukommelsestap, noe som i hovedsak er koblet til økende alder.

12. Tren minnet ditt. Lær deg et nytt språk, les avisen, løs kryssord eller finn en hobby. Uansett om det gjelder din kropp eller ditt sinn, så gjelder samme prinsipp: "Den ferdighet som ikke brukes, forsvinner til slutt".

Foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

13. Dyrk. Uansett om du har kolonihage, hage eller noen krukker på balkongen, så er det veldig bra å dyrke egne grønnsaker og urter. En får ekstra mosjon, er i kontakt med naturen og gjennom å dyrke egne økologiske grønnsaker og urter, kan en nyte dem ved å høste dem.

14. Lag din egen mat og nyt den. Innstillingen din til mat kan sies å speile innstillingen din til livet. Forbered måltidene dine med omsorg, sitt ned og del maten med den personen/de personene du bryr deg om, hvis det er mulig. La dette bli en daglig rutine.

15. Maten skal være bra for fordøyelsen. Innen kinesisk medisin er det like viktig å tenke på fordøyelsen, som hvilken mat man spiser. Du kan spise den aller beste maten, men om kroppen din ikke klarer å håndtere fordøyelsen ordentlig, så gjør den ingen nytte for seg.

Foto: Joseph Mucira/Pixabay

Forsøk å ha ro og fred når du spiser, tygg ordentlig og unngå tungt-fordøyelig og fet mat. Spis heller mer tillaget enn rå grønnsaker og begrens frosset mat og kalde drikker, spesielt hvis du har problem med fordøyelsen. Trenger du hjelp? En akupunktør kan hjelpe deg med å få i gang god fordøyelse.

16. Pass på at du får tilstrekkelig med D-vitaminer. Vi vet alle at det er viktig å få sin daglige dose med D-vitaminer. Det bedrer immunforsvaret, hjelper mot depresjon og påvirker helsen positivt på flere måter. Dessverre får de fleste av oss ikke nok D-vitaminer. Gjennom å være i direkte sollys daglig i 15 minutter eller ta tilskudd av D3-vitamin, kan man gi seg selv et ekstra løft.

17. Endre vaner som gjør deg syk. Det er allment kjent at junk food, skadelige relasjoner, søvnløse netter og mye stress er skadelig for oss. Om du vil ha det bedre, er det på tide å gjøre visse endringer.

18. Det meste går bra, men husk måtehold. Innen kinesisk medisin er det kjent at om man spiser litt søtt, er det til hjelp for fordøyelsen, mens hvis man spiser overdrevent mye, for eksempel en hel ostekake, kan det bli dårlig for kroppen. Likedan gjelder det for mosjon. Det er bra å røre på seg, men om en overdriver, kan en skade kroppen. Nesten alt kan bli helseskadelig på sikt hvis det overdrives.

19. Finne noe meningsfylt og ha omgang med andre. Å føle at noe er meningsfylt, er viktig. Det kan være gjennom å oppdage seg selv eller å føre dagbok. Omgå andre mennesker. Finn en åndelig dimensjon gjennom meditasjon eller bønn. Ifølge kinesisk medisin er det å ha tilknytning til andre også en måte å gi næring til hjertet, sjelens bolig.

Foto: Samuel F Johanns/Pixabay

20. Husk å puste. Ifølge kinesisk medisin utgjør lungene en viktig del av immunforsvaret. Derfor mener en at sterke og friske lunger fører til større mulighet for å unngå forkjølelse, virus og influensa. Når en puster dypt, åpnes lungene bedre, hjernen får mer oksygen og en forebygger også trøtthet og uro. Prøv å puste inn samtidig som du teller til tre, hold og tell til tre, pust så ut mens du teller til seks.

21. Tenk på holdningen din. Når man har dårlig holdning, påvirkes også fordøyelsen og pusten negativt, noe som kan føre til smerter i rygg og nakke. Det er spesielt ille for holdningen å sitte foran en datamaskin og jobbe i mange timer. Når man står, bør man holde en rett linje mellom øre, skulder, hofte og føtter.

22. Iblant må man si ”nei”. Det er veldig frigjørende iblant å kunne si nei til noen unødvendige eller irriterende ting som man verken vil eller egentlig behøver å gjøre. Det reduserer følelsen av at en er overbelastet.

23. Tenk ”grønt”. De produktene som du bruker når du vasker hjemme og de kosmetiske produktene du benytter daglig på kroppen, kan enten skade eller fremme kroppen. Få greie på hvilke ingredienser som finnes i sjampoen din, hudkremen, rengjøringsmidlene med mer. Om de innholdet ingredienser som er uklare, kan du finne andre renere, økologiske og sunnere alternativer.

24. La medfølelsen vokse. Når man er snill mot andre, er man også snill mot seg selv. Godhet innebærer å være generøs og stille opp for andre. Medfølelse og godhet kan ta bort sinne, uro, redsel og tvangsmentalitet; dette er følelser som reduserer livskvaliteten.

Å endre til et sunnere liv kan føles overveldende, spesielt under covid-19-pandemien. Men innen forskning er det bevist at selv små forandringer kan forbedre helsen. Å arbeide med å forandre en ting om gangen og å holde fast ved det, gir stor helseeffekt på sikt.

Lynn Jaffee er godkjent akupunktør og forfatter av "Simple Steps: The Chinese Way to Better Health". Artikkelen ble opprinnelig publisert på www.acupuncturetwincities.com

Ad i artikkel – AdSense
AD